Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 28°C Még több cikk.

A kilencek a Rábában rejlő értékeket kínálják

Kilenc Rába menti település, hogy a folyóban-tájban rejlő turisztikai lehetőségeket kihasználja, értékeit népszerűsítse, szakmai és kulturális fórumként működő szövetséget alakított.

Két évvel ezelőtt, a 2007 nyarán Rábapatonán rendezett első Rába-napon hangzott el, hogy a folyó menti településeknek összefogással, szervezéssel, közös pozitív gondolkodással jobban ki kellene aknázni a vadregényes táj kínálta turisztikai lehetőségeket.

Jutasi Kálmán, a program egyik szervezője, a házigazda település polgármestere örömmel nyugtázta akkor lapunknak a vízügyi, környezet- és természetvédelmi szakhatóság biztatását, a támogató együttműködésre tett ígéreteit. A Rába menti turizmusfejlesztés részeként hosszú távon – többek között – kerékpárút, csónakkikötő építését, a térség természeti, kulturális, néprajzi és gasztronómiai értékeinek felmérését tűzték ki célul, amelyekre később a konkrét turisztikai kínálat és a tájékozódást, népszerűsítést segítő turisztikai honlap épülhet. Hogy ebből azóta mi valósult meg, arról kérdeztük Jutasi Kálmánt.

A polgármester elmondta, első lépésként kilenc település (Ikrény, Koroncó, Rábapatona, Mérges, Rábacsécsény, Rábaszentmihály, Kisbabot, Bodonhely, Árpás) és egy rábapatonai vállalkozás részvételével faluszövetség alakult, amely szakmai és kulturális fórumként működik. Egyik építő megnyilvánulási formája az a Rába-nap, amelyet hagyományteremtő szándékkal minden évben más településen rendeznek.

Hogy számba vett értékeiket jobban eladják, népszerűsítsék elsősorban a vízi túrázóknak, jól látható, egyértelmű és egységes információs táblákat helyeznek ki az egyes települések folyópartján. Ezeken a táblákon a tájékozódási adatok, a helyi és a környékbeli látnivalók, nevezetességek mellett a helybeli turisztikai szolgáltatások – például szállás, étterem – is szerepelnek.

A tervezett csónakkikötő és a kerékpárút még várat magára. Az utóbbira a vízügy támogatásával már tervezésbe, pályázatírásba kezdtek, ám időközben kiderült, hogy a központi forrás elfogyott, így egyelőre minden megmarad a dokumentumok szintjén. Jutasi Kálmán szavaiból kiderült: nem adták fel, miként a kikötő kiépítését sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új labor és kombájn 120 millió forintból

Százhúszmillió forintot költ fejlesztésre a következő hónapokban a csornai Csukás-iskola. Tovább olvasom