Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A kettős szerep hatékonyabb

Papp József szocialista országgyűlési képviselő – Áder Jánosnak címezve mondandóját – lapunknak kijelentette: noha nem szereti a sárgarépa-főzeléket, 2006-ban ő lesz az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje Csornán.
Papp József polgármester, országgyűlési képviselő
– Két év óta polgármesterként és országgyűlési képviselőként is helyt kell állnia. Mennyiben változott az életvitele, a munkamódszere emiatt?
– Az életvitelem jelentősen változott, hisz a hét elejét Budapesten töltöm. A polgármesteri munka hatékonyságát viszont növelte ez a kettősség. A kormánypárti képviselőség az egyeztetési és lobbitevékenységet nagyban elősegíti. Fontos azonban, hogy a csornai testületben a biztos háttér mellett egy segítőkész alpolgármesterrel is dolgozhatom.
– A kettős feladatellátás nem megterhelő? Mosonmagyaróvári kollégája például azt nyilatkozta, hogy ezt hosszú távon nem lehet csinálni.

Háttér és ambíciók

– Ezt kinek-kinek magának kell eldöntenie. Ez nem egy személytől, sokkal inkább a háttértől, a családtól, az ambícióktól, a teherviselő képességtől függ. A környezetemmel együtt úgy látjuk, hogy a két feladat együtt hatékonyabban ellátható.

– Mit hozhat a város konyhájára, hogy polgármestere kormánypárti országgyűlési képviselő?

– Már eddig is elég sokat hozott és további lehetőségek is vannak. Csak két dologra utalnék: egyrészt a parlament a közelmúltban döntött, hogy a Hunyadi-gimnázium és a Szilágyi Erzsébet Kollégium felújítására 261 millió 758 ezer forint címzett támogatást kapunk és ezzel a munka jövő szeptemberig befejeződhet.

Másrészt a kormány 2015-ig tartó közútfejlesztési programjába 2005-ös kezdéssel és 2007. év végi befejezéssel belekerült a 85-ös és 86-os főutak Csornát elkerülő szakaszának megépítése. Örülök annak is, hogy a környékbeli önkormányzatok pályázataiban volt módom segíteni. Sajnos nem minden esetben sikerült, hisz soha nem fordult még elő, hogy minden tervhez maximálisan rendelkezésre álltak a források.

– Csornán a legnagyobb feladat az egészségturisztikai központ felépítése. Ennek a megvalósítása érdekében mit tud tenni országgyűlési képviselőként?

– A képviselőség nemcsak konkrét forintok előteremtését jelenti, hanem bizonyos információk jó időben történő megszerzését. Ennek köszönhetően a Vilmos park közművesítését előkészítendő van esélyünk arra – amennyiben július elsejéig kész lesz a pályázatunk –, hogy harminc napon belül döntést hoznak ebben az ügyben és újabb harminc napon belül szerződést kötnek velünk. Erre már szeptemberben sor kerülhet, ami azért fontos, mert ha nyerünk, akkor még idén elindulhat a közbeszerzési eljárás, jövőre pedig a közműépítés. Ez mindenképpen előrelépést jelent, mert valamennyien tapasztaltuk, hogy január táján volt egy kis megtorpanás.

Bár az előkészítő munkák és a tervezések folytak, úgy láttam, hogy a befektető elbizonytalanodott. Most a pályázat lehetősége őt is felvillanyozta. Mi nem is tudnánk pályázni, ha a szükséges 170 milliós önerőt a befektető partner nem biztosítaná, mivel az önkormányzatnak nincs ennyi pénze. Ám a kiírás értelmében a város pályázik, számlánkra érkezik a pénz és a közművesítés beruházója az önkormányzat lesz: 900 millió forintnál is többet szeretnénk nyerni.

Az első a Széchenyi

– Emellett más feladatok is vannak, például a Széchenyi-iskola, a művelődési központ és a zeneiskola felújítása.
– A zeneiskola felújítására már beadtuk a SAPARD-pályázatot, várjuk az elbírálást. A Széchenyi esetében az önkormányzat közbeszerzési eljáráson kiválasztotta a tervező céget. Még idén vagy a jövő év elején szeretnénk beadni az EU-s pályázatot. Erről 2005-ben születhet döntés, a rekonstrukció költségét 240 millióra tervezzük. A művelődési központ felújításához szintén EU-s pályázat beadását tervezzük. De azt is tudni kell, mindenütt szükséges az önrész, és ha mindenre kapnánk EU-s támogatást, nagy gondban lennénk ezen összegek előteremtésével. Ezért a képviselő-testület sorrendet állított fel, ennek élén a Széchenyi-iskola áll.
– Tavaly nagyszabású intézményintegrációt hajtott végre az önkormányzat, amit nem mindenki helyeselt. Egy év távlatából sikeresnek nevezhető ez a döntés?
– Szükséges és eredményes volt. Persze ezeknek a lépéseknek nem közvetlenül az első évben van eredményük. Nem értem, hogy néhány önkormányzati képviselő miért ellendrukkere saját iskoláinknak. Szükséges, hogy egy városban egységes gondolkodásmód, pedaggiai koncepció szerint dolgozzon az intézményhálózat. Ez biztonságot ad a gyerekeknek és a pedagógusoknak is.
– Ugyanakkor többen egyértelműen politikai okokat véltek felfedezni a döntés mögött.
– Bármit csinálunk, ránk sütik, hogy annak politikai oka van.

– A közel két éve megalakult önkormányzati képviselő-testületet hogyan lehet jellemezni?

– Úgy, hogy részben a többségnek köszönhetően nincs hiábavaló vita, és megszűnt a polgármester leszavazásának gyakorlata is. A szükséges döntések megszületnek. Ez így nekem nagyobb felelősség. Mások csak beszélnek, mi dolgozunk.

„ Kölcsönösen sok sebet ejtettünk egymáson"

– Milyen az együttműködés a koalíción belül?
– Vitázunk, de ott, ahol kell, és akkor, amikor kell, tehát a döntések előtt. Senki ne higgye, hogy a polgármester mindenkinek diktálja, hogy mit gondoljon. Olykor nagyon kemény vitákban érnek be a döntések. De az is igaz, hogy ebből a testület egy része kivonja magát.
– Nyilván az ellenzékre gondol...

– Az elmúlt négy évben kölcsönösen elég sok sebet ejtettünk egymáson. Talán most az első másfél évben a személyes kapcsolatok normalizálódtak. Erre lehet alapozni, hogy a város érdekében szükséges döntések meghozatalában is legyen együttműködés. Ez fontos lenne, mert az általunk megkezdett munkák nem egy ciklusra szólnak. Az viszont számomra érthetetlen, hogy az egészségturisztikai központ kapcsán eddig valamennyi javaslatunkra nemmel szavaztak vagy tartózkodtak.

– Minek kell ahhoz megvalósulni a tervek közül, hogy két év múlva polgármesterként elégedett legyen?
– Sikeresen be kell fejezni a gimnázium felújítását, és bízom abban, hogy a Széchenyi-iskola felújítása is megtörténik. Az egészségturisztikai központ megvalósítása terén is előbbre kell lépni, s a közművesítés után a létesítmények építését el kell kezdeni. Elégedett lennék, ha megkezdődne az elkerülőutak építése és az ipari parkba is jönnének a befektetők.

– Ki lesz az ötös választókerület MSZP-s országgyűlési képviselőjelöltje: Papp József, vagy netán Gyurcsány Ferenc?
– A pletykákat én is mosolyogva hallom, olvasom. Szeretném Áder úrral közölni, hogy a csornai MSZP már döntött arról, hogy 2006-ban ebben a körzetben én leszek a párt országgyűlési képviselőjelöltje. Tudatom, hogy nem szeretem a sárgarépa-főzeléket, de üzenem, hogy az elbizakodottság veszélyes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az uborkázás után a vendéglátásé lehet a jövő

Internetes honlappal, képeslapokkal és turisztikai kiadványokkal akarják felhívni magukra a… Tovább olvasom