Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

A gyorshajtásért a külföldiek is fizetnek, ha nem, ˝maradnak˝

Az utakon szabályt szegő, például a megengedett sebességet túllépő külföldi állampolgárokat a magyar rendőrség a bírság megfizetéséig visszatarthatja. Tavaly júliusban lépett életbe az ezt megengedő törvénymódosítás.
A szabálysértő, gyorshajtó külföldi kamionok „nyomába eredt" Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő. A politikus azt tudakolta előbb az Országgyűlésben, majd a rendőrségen, hogy mit tudnak tenni a hatóságok a vétkes külföldi állampolgárokkal szemben. Be tudják-e hajtani a bírságot, vagy esetleg büntetés nélkül ússzák meg a szabályok megsértését.

– Magam is gyakran járom a Rábaköz útjait, sokszor autózom a 86-os, illetve 85-ös főutakon. Azt tapasztaltam, hogy leginkább a külföldi rendszámú tehergépjárművek nem veszik figyelembe a sebességkorlátozásokat, illetve a sebességhatárokat. Ezt egyébként a főutak mentén élők is megerősítették – fogalmazott. – A külföldi kamionok a falvakon, városokon is jócskán túllépve a sebességhatárt, hetven, nyolcvan vagy éppen kilencven kilométeres sebességgel hajtanak át. Komolyan veszélyeztetik az ott lakók testi épségét és komoly károkat okoznak az úthoz közeli épületekben. Emiatt írásbeli kérdést tettem fel a belügyminiszternek és érdeklődésemet eljuttattam a megyei rendőrfőkapitányhoz is.

Gyopáros Alpár arra volt kíváncsi, hogy milyen eszközei vannak a magyar hatóságoknak a külföldi, a KRESZ-t megszegő járművezetőkkel szemben.

– Gyakran hallottam ugyanis választókörzetemben, hogy a külföldiek büntetlenül hajthatnak gyorsan az utakon, úgysem tud a rendőrség mit csinálni velük. Mint kiderült, ez tévhit. Az állítást ugyanis cáfolta a belügyminiszter, a megyei rendőrség pedig adatokkal is alátámasztotta a válaszát. Egyrészt létezik a jogsegélyszolgálat, másrészt egy tavaly júliusi törvénymódosítással az Országgyűlés lehetőséget adott az úgynevezett visszatartásra – jegyezte meg a képviselő.

Ez azt jelenti, hogy négy különböző jogsértés – gyorshajtás, biztonsági öv hiánya, áthajtás a tiloson, ittas járművezetés – esetén a rendőr a járművezetőt a bírság megfizetéséig visszatarthatja az erre vonatkozó külön határozat kiadása nélkül. Azaz a járművezetőt a helyszínen felelősségre vonják. A Gyopáros Alpárnak küldött rendőrségi válaszból kiderült: rendszeresen tartanak visszatartással egybekötött sebességméréses akciókat. 2011. július elseje és 2012. június 30-a között a megyei főkapitányság területén összesen 1741 szabályszegővel szemben intézkedtek, ebből 910 volt külföldi állampolgár. A visszatartásos akciókon 184 külföldit értek tetten valamilyen szabályszegésen. Közigazgatásibírság-tartozás miatt 1 járművet tartottak vissza. Amiatt, hogy a bírságot a helyszínen nem fizette be a vétkes, 2 visszatartásuk volt a rendőröknek. A Csornai Rendőrkapitányság területén 19 külföldivel szemben intézkedtek. – A megyei főkapitány megerősítette, hogy a törvénymódosítás előnyös volt. Erősítette a közlekedésbiztonságot és hatékonyabbá tette a rendőrség munkáját. Én továbbra is azt kérem a rendőröktől, hogy rendszeresen ellenőrizzék a forgalmas főutakat és igyekezzenek kiszűrni a külföldi szabálytalankodókat is – tette hozzá Gyopáros Alpár.

Olvasóink írták

 • 6. trabantal 2012. augusztus 02. 19:41
  „a képviselő úr a helyén van, a képviselő úr dolgozik... a nép megnyugodhat. :P”
 • 5. hajracsorna 2012. augusztus 02. 18:47
  „Egyet értek. Én is vele fizettetném meg az összes felmerülő költséget.”
 • 4. Mátyásfeketeserege 2012. augusztus 02. 17:30
  „csak a megállítás ellenőrzéskor tartHATJÁK vissza a külföldit hogy fizessen. amúgy nem tartják vissza. Ha csak sima csekket adnak neki akkor vagy befizeti vagy nem (álltalába nem szokták mert hülye lenne befizetni, senki nem tudja ellenőrizni hogy befizette -e, régen a határon nem engedték be azokat akiknek köztartozása volt, de már nincs határ) tehát hiába van kirakva a Bősárkányba behajtani tilos tábla és hiába volt régebben megtiltva hogy a kamionok ne jöhessenek Mosonmagyaróvár felől jönnek, mennek mert ameddig a helyszínen nem kell fizetniük addig büntetés nem lesz nekik max annyi hogy megtelik a fülkéjük a rendőr által kiállított papírok tömbkelegével.
  A visszatartás jó elképzelés de leginkább csak gyorshajtásnál alkalmazható, de ilyen fajta sebességmérés meg nagyon ritka, ha jól hallatom Csornán is havonta csak 1 szer van, ami elég kevés., másrészt ha nincs náluk forint akkor pénzt váltani is a rendőr viszi el... ami nevetséges...., vagy legalábbis én kiszámláznám neki a fuvardíjat...”
 • 3. 01010 2012. augusztus 02. 12:32
  „2. Gyorshajtási statisztika meg romlik
  ezért emelik a büntetéseket mert NEM JAVUL A BALESETI sttisztika ,
  mert A GYORSHAJTÁSBÓL sok történik
  MEGOLDÁS "biztos kevés a büntetési tétel ?!?! "
  EZÉRT DUPLÁZZÁK NAPONTA :(”
 • 2. 01010 2012. augusztus 02. 12:29
  „1. Trafipaxozáskor NEM állítják meg a BÜNÖSÖKET
  mert lakcímre küldik a büntit....
  Pl Lengyelország .... azaz sehova hisz nem tudja a magyar hatóság kideríteni a tulajdonosát a külföldi járműnek !”
 • 1. Truba 2012. augusztus 02. 11:03
  „Nagyon helyes!!! Már rég ezt kellett volna csinálni!!! ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épületeket újítanak fel Rábcakapin

A hátrányos helyzetű települések számára kiírt felzárkóztató pályázaton volt sikeres a helyi… Tovább olvasom