Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

A felvásárlási ár örök, a ráfordítás nő

Június végén beindult az uborka-szezon a Rábaközben. A termelők állítják: nem éri meg a munkát, mert a felvásárlási ár nem emelkedik, a ráfordítás viszont egyre több lesz.
A Rábaközben már sok évtizedes hagyománya van az uborkatermesztésnek. Számos család számára e növény szavatolja a tüzelőt, a gyerekek beiskolázását, vagy a karácsonyi ajándékokat, noha mára korántsem kifizetődő a termesztése. A felvásárlási ár évek óta nem emelkedik jelentősen, a vetőmag, a vegyszerek és a termelés egyéb kellékei viszont jócskán többe kerülnek. Ám a Rábaközben még ma is sokan vannak, akik az egész nyarat a kertben, a sorok között töltik.

Ismeretlen betegség

Szabó Györgyné Bágyogszováton azok közé tartozik, akik talán nem is tudnának meglenni uborkaszedés nélkül. Régebben az egész hatalmas kert kordonnal volt betelepítve, de idén már csak körülbelül 300 méteren termel.
– Muszáj volt csökkenteni a területet, mert már nem bírtunk volna nagyobb darabbal, de bár ennyit se ültettünk volna! – sóhajt fel. – Nemrég kezdődött a szezon, de már most sokban van az ültetvény, és nem biztos, hogy haszonnal fejezzük be a szedését.
Szabóné elpanaszolta, hogy uborkáját valamilyen, eddig nem ismert betegség támadta meg és hiába a permetezés, úgy néz ki, már nem tudnak rajta segíteni.
– Az árról meg jobb, ha nem is beszélünk – sorolta tovább a bajokat a szováti termelő. – Azt hiszem, idén utoljára szenvedünk az uborkával. Befejezzük, és végleg eltakarítjuk a karókat a kertből, mert már nem éri meg a fáradságot és az idegeskedést. Egyelőre csak pár száz forintot kapunk leadáskor.

Évente egy sorral kevesebb

Horváth László csornai kertje is szokatlan látványt mutatna az uborkakordon nélkül. A Horváth család annak idején az elsők között kezdett termelni, de idén ők is csökkentették a területet.
– Évről évre, ahogy öregszünk, egy-egy sorral ültetünk kevesebbet – panaszolja a gazda. – Idén nem vagyunk megelégedve vele, mert nehezen indult be, jó félméteres lemaradásban van a növény, a levelei megsárgultak, száradnak. Ráadásul a kacsok sem úgy nőnek, ahogy kellene, kézzel kell felfűzögetni a hálóra.
– Még az elején vagyunk a szezonnak, így nem számolgattuk a várható bevételt. Igaz, a múltkor leadás után 20 forintra jött ki kilónként, ami szerintem nevetséges. Bízzunk benne, hogy rövidesen megemelik a felvásárlási árat.

32 leszerződött termelő

Borsodi Istvánné Csornán régóta vásárol fel, sok jót ő sem tudott mondani az idei reményekről.
– Nagy a zúgolódás, el vannak keseredve az emberek – összegezte tapasztalatait a felvásárló. – Úgy érzik, kiszolgáltatottak a cégeknek. Mindenki azt hangoztatja, hogy befejezik a termelést. Ha kérdezik tőlem, mi várható, azt szoktam felelni: az uborkának örök ára van.
Borsodiné elárulta, körülbelül nyolc mázsa uborkát visznek hozzá, átvétel kétnaponta van. Ez elég jónak mondható, 32 leszerződött termelője van, s ez a szám nagyjából állandósult az évek során.
– Némi biztatást jelent – bár nem sokat – , hogy év végén 25 forint állami felárat fizetnek a leadott kilók után minden termelőnek. Reméljük, nem csak ígéret marad ez a pénz és valóban megkapják az emberek, mert ha így folytatódik, akkor a híres rábaközi uborkából tényleg csak hírmondó marad a kertekben.

Felvásárlási árak

„ Az az igazság, hogy nagyon sok termelő belefáradt már a felvásárlóvállalatok packázásaiba, amelyek élvezik, hogy úgy tolnak ki velünk, ahogy akarnak, és nem jelentenek egymásnak versenytársat. "

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a zsidó temető

Ünnepséget tartott szerdán a beledi zsidó leszármazottak baráti köre abból az alkalomból, hogy… Tovább olvasom