Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

A felhasználók fele leválna a központi fűtésről

A napokban beindult kapuvári távfűtés rendszeréről a használók csaknem fele lekötne.

Langyos radiátorok

A napokban – ha akadozva is – elindult Kapuváron a távfűtés. A lakótelep közös képviselői egyenként járták körbe a lakókat a pótfűtés megindítása érdekében. Nem minden lakásban élvezhették azonban a jókor jött meleget, néhány helyen – helyi műszaki problémák miatt – csak késve langyosodtak a radiátorok.

A fűtésügy már évek óta sarkalatos pont Kapuváron. Az önkormányzatnak a jövő évben lejáró szerződés miatt fáj a feje. A képviselő-testület távhővel foglalkozó albizottsága e hónap végén ül össze ismét. A grémium tárgyalja a szolgáltatás folytatására kiírandó pályázat részleteit. Ezt azonban nem minden cég várja meg. Hámori György képviselő elmondta: egy, a szolgáltatásra pályázó cég új ötlettel állt elő. A jelenlegi hideg vizes rendszerrel szemben a termálvíz hőjével melegítenék a vizet, némi költségmegtakarítást elérve. A képviselő hangsúlyozta, a régi, rossz tapasztalatokra emlékezve nem a termálvizet vezetnék a rendszerbe, csak a hőjét használnák fel.

Száz újabb jelentkező

Előfordulhat azonban, hogy jövőre már nem lesz kinek fűteni. Biró Péter polgármester a legutóbbi testületi ülésen kijelentette: a rendszerről leválók magas száma lassan veszélyezteti a jövőbeni működést. Mivel a szolgáltatás biztosítása a városháza feladata és a rendszer fenntartása független az azt igénybe vevők számától, az üzemeltetés költségeit esetleg a rendszeren maradókkal fizettetik ki. Ennek első jelei már a múlt év őszén mutatkoztak, mikor többen jelezték lekötési szándékukat. A ténylegesen leváltak száma napjainkban harmincöt-negyven lakás. Az idei évtől azonban megugrott a jelentkezők száma. A városfejlesztési irodától kapott információk szerint az utóbbi időben majdnem száz ilyen igényt regisztráltak. A lakótelepen kétszázharminc távfűtéses lakás van (volt): a negyven levált után a száz jelentkező alapjaiban kérdőjelezné meg a távhőszolgáltatás gazdaságosságát.

Akik már leváltak

A Győri úton lakó Kiss Gyuláék idén szeptemberben kötöttek le a távhőről. Elmondásuk szerint a gázfűtés bevezetése több mint félmillió forintjukba került. Kiss Gyula úgy véli, amellett, hogy olcsóbb lesz a fűtés, a lakáson belüli eloszlást is jobban tudják szabályozni.
Ézsöl Mária október elején kötötte be a gázfűtést. Mint mondta, csaknem hatszázezer forintot kóstált a munka, de véleménye szerint az olcsóbb fűtésdíjjal ez néhány év alatt megtérül. Hangsúlyozta: akárki lesz jövőre a szolgáltató, az elöregedett rendszert fel kell újítani, s ezt valószínűleg a felhasználókkal akarják megfizettetni. A lekötéssel viszont csak a saját költségeit fizeti ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztos felvásárlási árak

Szilban építenek 745 négyzetméteres hűtő-tárolót 53 millió forintból. Ez azonban a teljes… Tovább olvasom