Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

A diákokat motiválja az ösztöndíj

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet első körben 246 szakiskolával kötött szerződést, ebből 222-ben indult el a program, összesen 16 ezer tanulót érintve.

A kormány 2010-ben kétmilliárd forintot különített el a megvalósításra, ebben az évben a támogatás már 3,44 milliárd forint, melyet a Munkaerő-piaci Alap (MPA) biztosít e célra.

Az ösztöndíjprogram lényege, hogy februártól nyár végéig egységesen minden tanuló, akinek a tanulmányi átlaga meghaladta a 2,5-et, havi tízezer forint támogatáshoz jut, ha hiányszakmában tanul. A következő tanévtől kezdve a támogatás a tanulmányi eredmény alapján már differenciálódik. Jó vagy jeles tanuló esetében a juttatás a 25–30 ezer forintot is elérheti. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint az ösztöndíjas tanulók harmada 2,5–3 közötti tanulmányi átlagot ért el, és csak öt százalék a 4,5-nél magasabb átlagot elért tanulók aránya – írta a Napi Gazdaság.

A programba belépett a kapuvári Berg Gusztáv Szakiskola is. Nagyné Szabó Nikolett intézményvezető elmondta, a hiányszakmákat régiónként határozzák meg évről évre. A most futó tanévben hiányszakmának számít többek közt az ács-állványozó, a szociális gondozó, a szakács, a kőműves és a szerszámkészítő. – A listán szereplő hiányszakmák tanulói az első félévben tízezer forintot kapnak, majd később a tanulmányi átlag szerint változhat az összeg – mondta az intézményvezető. Hozzátette, a tanulmányi ösztöndíj megvonható a diáktól, ha tíznél több igazolatlan hiányzása vagy fegyelmije van. A Berg-szakiskolában jelenleg a kőműves- és a szakácstanulók kapnak ösztöndíjat, szeptembertől beléphet a gépi forgácsoló szakma is.

Nagyné Szabó Nikolett
Nagyné Szabó NikolettA kapuvári intézmény szakács végzősei hárman vannak, közülük mindegyik tanuló a minimális tízezer forintot kapja. A kőművesszakmában öt végzős diák tanul a Bergben, közülük egy tanuló 4,4-es átlaggal 25 ezer forintot kap, de ebben a szakmában a legkevesebb ösztöndíj is 15 ezer forint, ami 3-as átlag feletti tanulmányi eredményt jelent. A kezdő – tizenegyedik – évfolyamban 13 szakácstanuló van, egyikük átlaga nem éri el az ösztöndíjhoz szükséges 2,51-os tanulmányi átlagot.

Nagyné Szabó Nikolett szerint ezen tanuló úgynevezett kompetenciafejlesztésben részesül, ami azt jelenti, hogy a tanárok hetente rendszeresen különórákon foglalkoznak a diákkal. A tizenegyedik évfolyamos kőművesek ebben a tanévben kilencen vannak, közülük egy a sok igazolatlan hiányzás miatt nem kap ösztöndíjat. A Berg igazgatója azonban hozzátette, ez a tanuló a következő félévben „tiszta lappal" indul.
– Úgy vélem, igazán a kőművesszakma az, ahol kimutathatóan érezhető az ösztöndíj motiváló hatása, a tavalyi csoportlétszámnál többen jelentkeztek erre a szakmára ebben a tanévben – mondta Nagyné Szabó Nikolett. A szakácsoknál nem vehető észre e hatás, a szak minden évben népszerű a diákok körében. Az ösztöndíj motiváló hatása a tanulmányi évek alatt mérhető, az intézményvezető szerint a magasabb évfolyamoknál már fontos a tanulmányi átlag, a diákok érzik a több pénz előnyeit. A kezdő évfolyamoknál inkább a hiányzásokat fogja vissza a tanulmányi ösztöndíj.

A Berg-szakiskola hentestanulói – bár szakmájuk jelenleg nem számít hiányszakmának – kapnak tanulmányi ösztöndíjat. Foltányi Árpád, a Kapuvári Hús Zrt. gazdasági igazgatója elmondta, két éve vezették be a rendszert, ezzel indítva újra a hentesképzést (a Berg-
szakiskolával együtt). – Az első évben egységes ösztöndíjat kapnak a diákok, a második évtől azonban a tanulmányi eredmény szerint differenciálunk – tette hozzá a gazdasági igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felolvastak Wass Albert műveiből

Maratoni felolvasóünnepet tartottak Wass Albert műveiből a hétvégén a Martincsevics Károly Városi… Tovább olvasom