Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

A csipkevarrás fertőző Farkaséknál

Kormos István-díjat kapott a höveji csipkevarró, Farkas Katalin.

A Hövejen és Csornán is élő asszony szerint a csipkevarrást az anyatejjel szívják magukba Hövejen, csak néhányan elhagyják ezt az isteni adományt.

A megyei közgyűlés a minap Kormos István-díjjal tüntette ki a höveji Farkas Katalint, vagy ahogy ismerősei nevezik, „a Farkas Katit". A napjainkban Hövej és Csorna között ingázó, hatvanhét éves varróasszony szinte gyermekkorától kezdve a höveji csipke bűvöletében él. A mesteri cím elérése a célja.

– Hosszú út áll mögöttem és sokat kell még dolgozni a megtisztelő címért – jegyezte meg a Kisalföldnek a höveji varróasszony.

– A varrás tudománya „fertőzés útján terjed", a höveji gyermekek szinte az anyatejjel együtt szívják magukba e tudást, csak néhányan elfelejtik ezt az isteni adományt – mondta a csipkevarrásról Farkas Kati, aki tízévesen már az akkori szövetkezetnek dolgozott be, szalvétákat varrt.

– Gyermekkorom szinte egésze a kézimunka jegyében telt el, később pedig keresetkiegészítésként varrtam a terítőket, blúzokat a megrendelőknek – mondta. Nemcsak saját kedvtelésére varrt, kezei közül már a Népművészet Ifjú Mestere címmel büszkélkedő tanítvány is kikerült. Farkas Katalin elmondta, családjában már a kis unokák is „megfertőződtek" a höveji csipkével és ennél nagyobb boldogság nincs is számára.

Farkas Katalin: Évente ötven munka kerül ki a kezei közül
Farkas Katalin: Évente ötven munka kerül ki a kezei közül


A höveji csipke készítésével párhuzamosan már a nyolcvanas években megpróbálkoztak egy gyűjtemény létrehozásával, ám – legnagyobb csodálkozásukra – az akkori höveji elöljárók nem támogatták a hagyományok megőrzését. A höveji csipkének pedig nagy hagyományai vannak.

– A höveji csipke eredete a homályba vész, ám a pókozás már itt teljesedett ki igazán – mondta Farkas Katalin. A pókozás azt jelenti, hogy bevarrják a lyukat (hövejiesen a likat) úgy, ahogy a pók szövi a hálóját. Ezen varrásmintának 20–30 önálló változata van. A varróasszonyok ezeket szinte végtelen variációkban varrják. Farkas Katalinnak van olyan asztalterítője, melyen a sok tíz pók között nincs egyetlen egyforma sem. Ha a pókokat egy kerek mintába varrják össze, azt nevezik macskatalpnak. A hövejiek sokfajta pókot ismernek: van csillagos, tiklábas, búzaszemes, ásós és sarlós (hövejiesen salós) is. A többek között a makkos, búzakalászos minták a nevesebb varróasszonyoknál jellegzetesek is, így rá lehet ismerni Pócza Margit, Pócza Ágnes vagy akár Lőrincz Ágnes munkáira.

Farkas Katalin kezei közül évente körülbelül ötven kész munka kerül ki. Ezek közül a jobbakat zsűrizteti is. – Napjainkban a szakmai elismerés jelent nagyon sokat számomra, szeretném megszerezni a mesteri fokozatot a höveji csipke varrásában – beszélt terveiről a minap díjazott varróasszony.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sás utca: fesztivál hetedszer Kapuváron

A jövő hét végén hetedszer rendezik meg a hagyományos Sás utcai fesztivált, ahol az idén a… Tovább olvasom