Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

A búza nagy része még lábon áll

Az őszi árpa betakarítása megyénkben befejeződött. Az őszi búzát folyamatosan aratják, közel 70 százaléka áll még lábon.

Általános tapasztalat, hogy térségünkben leginkább takarmány minőségű gabona termett. A mennyiségi adatok vegyes képet mutatnak. Érkezett jelentés 6–7 tonnás búzatermésről hektáronként, de előfordult mindössze 2,5 tonnás is. A megyei aratási koordinációs bizottság a héten ülésezett. Ott is megállapították, amit egyébként a termelők is elmondanak: a felvásárlási ár idén alacsony.

A minőségi gabonák áránál mutatkozik ugyan némi emelkedés, de a kora tavaszi szintet egyik kultúránál sem érik el.

Abdai Zsolt, a megyei főfalugazdász helyettese a Kisalföldnek elmondta: őszi árpából a megyei gazdák 5,1 tonnás termésátlagot értek el, az összes termés 53.244 tonna. Az őszi búzát tehát még aratják, a megyében vetett 66 ezer hektárnak közel 30 százalékát sikerült eddig betakarítani. Az eddigi hektáronkénti termésátlag 4,6 tonna. Az őszi káposztarepce rövidesen lefogy. Csütörtökig a 21.400 hektár 92 százalékával végeztek, 2,9 tonnás hektáronkénti eredménnyel. A 15.140 hektárnyi tavaszi árpának negyede van már a magtárakban. A termésátlag 3,9 tonna.

A bodonhelyi Kiss-gazdaságban jó közepes termést értek el idén. Képünkön Tamási Ádám, a vállalkozás munkatársa.
A bodonhelyi Kiss-gazdaságban jó közepes termést értek el idén. Képünkön Tamási Ádám, a vállalkozás munkatársa.

A felvásárlási árakkal kapcsolatban kiderült: a takarmánybúzát 4000–4300 forintért veszik át mázsánként, az úgynevezett malmi kettes, illetve a javítóbúzáért 4300–4800 forintot kapnak a termelők.
Az árak persze csak tájékoztató jellegűek, komoly eltérések lehetnek a különböző felvásárlóknál.

Kiss Sándor bodonhelyi gazda 380 hektáron gazdálkodik családjával. A betakarítással a napokban végeznek, jó közepes termést érnek el a földeken. A felvásárlási ár – úgy véli – idén meglehetősen alacsony.

– Az őszi árpa és a repce lefogyott már, búzából van még hátra néhány hektár. Az átlagos jellemzés szerint jó takarmányminőséget produkáltunk. Egyébként a környékünkön a gazdatársak is hasonló eredményekről számoltak be – fogalmazott Kiss Sándor.

A termelő a felvásárlási árakkal nem elégedett. 4000–4200 forintot kapnak a gabonáért mázsánként.

„Hallottam már ennél alacsonyabb árat is. Ez az árszint irreális a terményért, de hozzáteszem, a tavalyelőtti hatezer forint is az volt. Ez a jelentős ingadozás az amúgy is kiszámíthatatlan mezőgazdaságot még bizonytalanabbá teszi. Nem tudunk előre tervezni, és az önköltség alatti vagy az azt éppen elérő felvásárlási árral a jövő tervezése is nehéz. Nem jelentős fejlesztésekre kell persze gondolni, inkább a lemaradások pótlásáról van szó." Kiss Sándor szerint mázsánként az 5000 forintot valamivel meghaladó felvásárlási ár lenne elfogadható.

Németh Gergely, a Magosz megyei elnöke az aratással kapcsolatban a Kisalföldet arról értesítette, hogy gazdatársai jelezték: a betakarítást nehezíti, hogy több városba a tiltó táblák miatt nem hajthatnak be mezőgazdasági gépeikkel.

– Jogszabály teszi azonban lehetővé, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén használhatóak az amúgy tiltott útvonalak. Ilyen például, ha a mezőgazdasági munkavégzés helyének megközelítése érdekében ez elkerülhetetlen vagy egyéb útvonal választása ötven százalékot meghaladó mértékű útvonal-hosszabbodást jelent. A pontos előírásokról a Magosz, illetve az agrárgazdasági kamara munkatársai is tájékoztatják a termelőket – jegyezte meg Németh Gergely.

  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versenyben virágosítanak Zsebeházán

A zsebeházi önkormányzat mindig nagy hangsúlyt fektetett a község környezetének rendben tartására. Tovább olvasom