Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A bevételek mára fedezik a kiadásokat

Összefoglaló jelentést készít a csornai Margit Kórház elmúlt évéről az intézményben tevékenykedő Perfekt Zrt.
A múlt év elején – egyáltalán nem egyedi esetként – a csornai Margit Kórház is nehéz anyagi helyzetbe került. Ezért – keresendő a megoldást – az önkormányzat szakértő céghez, a Perfekt rt.-hez fordult. A helyzetfelmérés megtörtént és az adósságállomány nagysága miatt önkormányzati biztost neveztek ki az intézményhez. Ezt a feladatot szintén a Perfekt – ma már zárt részvénytársaság (zrt.) – látja el. A közel egy esztendő történéseiről a Kisalföld dr. Vizkelety Tibor vezető tanácsadót kérdezte.

Stabil tartozásállomány

– Tavaly március-áprilisban – amikor az adósságállomány meghaladta a kétszázmillió forintot – egy intézkedéscsomagot készítettünk – kezdte dr. Vizkelety Tibor.
Részben ezen intézkedési terv hatására a tartozásállományt sikerült stabilizálni. Ez azt jelenti, hogy jelenleg a Kórház bevételei – ha feszített gazdálkodás mellett is, de – fedezik a kiadásokat.

A tartozásállomány ledolgozása későbbi feladat.
Most el lehet mondani, hogy amennyiben a finanszírozás lényegesen nem változik és a költségek sem növekednek drámai mértékben – ami függ az inflációtól és az áremelésektől –, akkor a Kórház működni tud. Ám ha kedvezőtlen fordulat következik be akár a finanszírozásban, akár a kiadási oldalon, akkor megint végig kell gondolni, hol lehet megtakarítást elérni. A mostani teljes tartozás 170 millió forint körül mozog, ebből a lejárt adósság 150 millió. Aggasztó viszont az, hogy év elején szokták bejelenteni a cégek az áremeléseket, s ezek még nem ismertek.

Mátrix osztályok

Dr. Vizkelety Tibor szerint történtek bizonyos szakmai átalakítások is a Kórházban, elsősorban az úgynevezett mátrix osztályok kialakítását lehet említeni. Az átalakítás során négy osztályból kettőt hoztak létre; így ma már egy manuális – sebészet, szülészet – és egy belgyógyászati jellegű – belgyógyászat-kardiológia és pulmonológia – osztály működik.

Nincsenek szinkronban a közbeszerzések

– A kis Kórházak együttműködése tárgyában is történtek kezdeményezések, ám konkrét intézkedésekről még nem tudok beszámolni – közölte a vezető tanácsadó. – Annak, hogy ez meghiúsulni látszik, több oka van; például nincsenek szinkronban a Kórházak a közbeszerzések bonyolítása terén, mivel nem egy időben járnak le a tenderek. Bár ez egy lehetőség lenne arra, hogy kedvezőbb pozíciót érjenek el a vásárlásoknál.
Dr. Vizkelety Tibor egyelőre nem tudott konkrét adatokkal szolgálni az elmúlt évet illetően, de azt elmondta, hogy készül egy összefoglaló jelentés, amely pontos számokkal mutatja be a 2005-ös esztendő történéseit. A jelentést a polgármester és a képviselők rendelkezésére bocsátják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új rendőrszékház 370 millióból

Megyei cég nyerte a Kapuváron építendő új rendőrkapitányság kivitelezői tenderét. A közel négyszázmillió forintos beruházás- többéves várakozás után- végre elkezdődhet. A kivitelező cég vezérigazgatója elmondta, hogy az építési területet már januárban átveszik. A látványosabb munkálatok, persze az időjárás függvényében februárban kezdődnek. Tovább olvasom