Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

86-os: útépítés gondokkal, féltett emlékművel

Sok hiba, félreértés jellemzi a 86-os főút felújítását Bősárkányban.

A csapadékelvezetés megoldása, az árkolás, a Hősök emlékműve miatt tett észrevételt többek között a helyi önkormányzat.

A 86-os főút Csorna és Mosonmagyaróvár közti szakaszának felújítása sok gondot okoz a bősárkányiaknak. A munkák miatt sűrűn kénytelenek tűrni, ráadásul kisebb-nagyobb hibák, tévedések is sok gondot okoznak a helyieknek. Szalay Imre polgármester sorra vette ezeket.

A faluvezető úgy véli, tervezői hibák okozzák a félreértéseket, problémákat.

– Több helyszínen a csapadékvíz elvezetését nem oldotta meg megfelelően a beruházó – jelentette ki a polgármester. – Megváltozott például a főút lejtése, azaz, egy irányba, éppen az önkormányzat kerékpárútja felé folyik el a víz. Meg kellett volna emelni a biciklisáv szintjét, ám erre nem volt lehetőség. Azt találták ki utólag, hogy a főút és a kerékpárút közé elfolyót építenek. Aztán az iskolától a maglócai kereszteződésig vezetik el a csapadékot. Ám ott a befogadót már nem építették ki. A falu északi végéig megcsinálták a rendszert, de az utolsó ház előtt már nem cserélték ki az átereszt. Ott a víz megáll és egyszerűen nem tudjuk a községből kivezetni. Ez az állapot már egy éve tart. A vízelvezetés okozott gondot a település közepén lévő dombnál is, amit idővel, de sikerült megoldani.

A bősárkányiak a főút mellett álló Hősök emlékművét is féltik. A főút a felújítás miatt közelebb került a szoborhoz, a helyiek szerint veszélyeztetve állapotát. Kérték, végezzenek vizsgálatot, ám erre nem került sor.

Szalay Imre: Leginkább tervezői tévedések okoznak gondot a kivitelezésnél
Szalay Imre: Leginkább tervezői tévedések okoznak gondot a kivitelezésnél.


– Gond volt a fogorvosi rendelő közelében lévő buszmegállóval. Megemelték az utat, vele a járdaszigetet, a járdát azonban nem. Három hónapig volt úgy, aztán kerítést építettek, hogy megszüntessék a balesetveszélyt – folytatta Szalay Imre. – Módosítani kellett a maglócai útnál kiépített terelősziget méretét is. Túl hosszú lett ugyanis és a nagyobb járművek nem tudtak Csorna felé kikanyarodni. A sok várakozás, korlátozás miatt a falun átutazók közül jó páran kerülőutat keresnek. Ezt az önkormányzati utakon találják meg, tönkretéve a burkolatot. Kértük a rendőrséget, ellenőrizzenek sűrűbben és akadályozzák meg a nehézgépjárművek behajtását. Hetente járnak is erre, de egyébként jellemző, hogy az első „fogásuk" egy helyi lakos volt, akinek nem volt bekötve a biztonsági öve.

Nehezményezte az önkormányzat azt is, hogy néhány helyen a kapubejárókat sem állította helyre a kivitelező. Sőt, olyan is akadt, hogy pár házhoz egyszerűen nem is terveztek még behajtást. Van olyan járdaszakasz, ami a felújítás miatt ment tönkre, az iskola előtti parkoló helyén pedig árkot alakítottak ki. Szalay Imre a problémákat természetesen jelezte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek (NIF) és kérte, javítsák ki a hibákat. Azokra, melyek szorosan a főúthoz kötődnek, ígéretet is tettek, augusztusi határidővel. A válaszban azonban azt is leírták, hogy ami nem a felújítással kapcsolatos, nem áll módjukban elvégezni. A polgármester erre megjegyezte: nem hagyják ennyiben és továbbra is ragaszkodnak ahhoz, minden kérésüknek eleget tegyen a NIF.

– Kértük, tartsunk helyszíni bejárást, melyen a hiányosságokat megmutatjuk. Ez megtörtént, csak sajnos az idő múlik, ígéretek vannak, de a munkák nagyon lassan haladnak – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 4. kau 2011. augusztus 04. 18:49
  „Akik ott az út mellett,támaszkodnak a lapát nyeleken sok jót ne is várjanak ,mi meg melóbol haza fele tartók rohangászunk búszvárótol buszváróig hónapok óta pedig HÁROM hétröl volt szó,az iskola elött mostmár zebra sincs ugy hogy a kamionok előtt kell át ugrálni az ut másik felére, hajrá Magyarország,jó úton járunk”
 • 3. ezmegnincs 2011. augusztus 04. 10:47
  „A tervező és a kivitelező kiválasztásakor a legolcsóbb ár a döntő... Főleg a kivitelezés minőségét rontja ez.
  Az Önkormányzat a terveket az elfogadás elött láthatta, véleményezte, adott esetben még kezelői nyilatkozatot is adott. Úgy tudom a település olyan szerencsés helyzetbenvan, hogy a Polgármester úr még szakmabeli vagy szakmaközeli is. Szóval, egyszerűbb és olcsóbb a tervezés folyamatába beleszólni, mint a kivitelezés után javítgatni.
  De az felháborító már, hogy burkolatmegerősítést választották az elkerülő helyett. De ez egy másik téma...”
 • 2. Csajsziland 2011. augusztus 03. 15:13
  „Ami ebben a faluban az úfelújítással megy, az röhej.
  Gratulálok a nyertes pályázónak. Olcsó húsnak híg a leve és a végén sokkal többe kerül.”
 • 1. Goldman 2011. augusztus 03. 12:12
  „A tervezőt és a kivitelezőket a trehány, csapnivaló, lassú munka miatt örökre eltiltanám az ilyen fajta tevékenységtől. A falu szélén felbontották azt az ominózus 9 méteres szakaszt. Kíváncsi vagyok hány hétig csinálják, meddig lesz lezárva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiskorúak firkálták össze a beledi iskola ebédlőjét

A helyi kamaszok délutáni elfoglaltságként találták ki az épület „dekorálását". Tovább olvasom