Rábaköz PRINT

2016.07.15. 09:31

Kapuvári húsgyár - Szabadidőközpont a gyár helyén?

A kapuvári civil közösség egy pályázat részeként a húsgyár területén szabadidőközpont kialakítását tervezi.

Kustor Réka

A CLLD pályázati kiírás a helyi közösségszervezést kívánja segíteni. A pályázati pénzekért a tízezresnél nagyobb lélekszámú települések indulhatnak, a legtöbb igényelhető forrás Kapuvár esetében félmilliárd forint. Hogy indulhassanak e pályázaton, Kapuvár tizenkét helyi szervezete konzorciumot alakított, sőt, később egyesületi formában működnének tovább. Az így elnyerhető összeg tizenöt százalékát a szervezetek működési költségeikre költhetik. A kiírás kulcsprojektje a legérdekesebb. Ugyanis ezáltal egy önkormányzati ingatlan közösségi térré alakítása valósulhat meg. Ennek a kitétele, hogy ez a helyi közösség fejlesztését szolgálja. – Két lehetőség kínálkozott a konzorcium számára. Az egyik a volt bölcsőde, zeneiskola épületében egy civil ház létrehozása. A másik pedig a volt húsgyár területén szabad- időközpont kialakítása – tájékoztatott dr. Horváth Gyula, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület projektmenedzsere. Hozzátette: bármelyik terv megvalósulásával egy fedett rendezvényhelyszín jönne létre.Hogy indulhassanak a pályázaton, Kapuvár tizenkét helyi szervezete konzorciumot alakított.


Az elnyert pályázati pénz maradékát a nyertesek tovább osztanák, így évi három, akár országos jelentőségű rendezvény megtartható lenne, a rávalóra a helyi közösségek pályázhatnak. – Kapuváron vannak olyan rendezvények, melyek jelentősége túlmutat a régión. Ilyen például a Böllérmáj Fesztivál. Az országos nagyságrend eléréséhez viszont nagy anyagi forrás és hírverés szükséges. E célra pályázhatnának a helyi vállalkozók és civilek. A másik fő irány egyesületeink megerősítése eszközök vásárlása, valamint rendezvényeik támogatása révén. A harmadik cél és irány a helyi őstermelők, népi mesterséget űzők, kézművesek támogatása.


Végül pedig a térségen túlnyúló kapcsolatok ápolására is lehetne innen pénzt szerezni – tette hozzá dr. Horváth Gyula, aki bizakodó a tekintetben, hogy sikeres pályázatuk által fellendülne a térség turizmusa is. Dr. Horváth Gyula szerint a pályázat révén a helyi közösségszervezést kívánják magasabb szintre emelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!