Rábaköz PRINT

2015.06.05. 20:34

Kapuvári húsgyár: bűnesetet gyanít a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményben tudatta, nem tartja magát felelősnek a kapuvári húsgyár leállásában.

Turbók Attila


A hivatal szerint a gyár milliárdos veszteségei és egy beszállító felszámolási kérelme pecsételte meg a Kapuvári Hús Zrt. sorsát.

– Közigazgatási határozat felülvizsgálata iránti perben részben hatályon kívül helyezte a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kapuvári húsgyárral kapcsolatos határozatait és az adóhatóságot új eljárás lefolytatására kötelezte – közölte Máté Kinga, a Győri Törvényszék szóvivője.

Máté Kinga tájékoztatása szerint a perben nem volt bizonyított, hogy a kapuvári húsgyárnál szabálytalanságok fordultak volna elő – írta a Kisalföld május 28-án. Erre a gyár egykori tulajdonosa és vezetői is megszólaltak, vélelmezvén, hogy az adóhatósági inkasszó hatására dőlhetett be a kapuvári húsgyár. A témában Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő a parlamentben a NAV, valamint a kormányzat felelősségét vetette föl. Nagy István agrárállamtitkár „megdöbbentőnek, felháborítónak" nevezte a történteket és a felelősök megkeresését ígérte. Ugyanakkor visszautasította, hogy nyomást gyakoroltak volna az adóhatóságra, hiszen erre jogköre sincs az FM-nek. Majd az adóhivatal felettes szerve, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is közleményt adott ki, melyben visszautasították a vádakat, miszerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tette tönkre a Kapuvári Hús Zrt.-t.

Nem a NAV indította el az eljárást

Az NGM tájékoztatása szerint már 2012 augusztusában megjelent a sajtóban, hogy a szóban forgó húsipari cég 2012 nyarán több mint 7 milliárd forinttal tartozott különböző pénzintézeteknek és beszállítóknak. A felszámolási eljárást ezért 2012. október 4-én nem a NAV, hanem az egyik károsult piaci szereplő indította. A Kapuvári Hús Zrt. fizetésképtelensége és a létszámleépítés tehát egyáltalán nem függ össze az adóhivatal eljárásával. De a NAV az említett állításokkal szemben védtelen, mivel a cégeket védi az adótitok – emlékeztetett a minisztérium.

Ezért kérik az „adótitok gazdáját", a Kapuvári Hús Zrt.-t, hogy hozza nyilvánosságra a tényeket vagy mentesítse a NAV-ot az adótitok megtartásának kötelezettsége alól annak érdekében, hogy a közvélemény is hitelesen tájékozódhasson a történtekről – olvasható az NGM közleményében.

A Kisalföld még az első, május 28-i írása után kért nyilatkozatot a húsgyár felszámolóbiztosától. Jendrolovics Pál későbbre ígért választ. A NAV viszont tegnap közleményt juttatott el lapunkhoz.

Több mint 10 milliárdos tartozás

„Több mint 10 milliárd forinttal tartozik a felszámolás alatt álló Kapuvári Hús Húsipari Zrt. beszállítóinak, több pénzintézetnek és a magyar államnak" – kezdődik a NAV nyilatkozata, melyet azt követően tettek, hogy a felszámoló engedélyezte az adótitok feloldását. A NAV-közlemény hangoztatja: „A húsgyár felszámolását egyik üzleti partnere kezdeményezte több százmilliós adósságuk miatt. A társaság egyes vezetői ellen büntetőeljárást indítottak a pénzügyi nyomozók különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanújával. Tehát elképzelhető, hogy az adótartozás mellett további, szándékosan okozott kár érte az állami költségvetést a cég tevékenysége miatt.

A Kapuvári Hús Húsipari Zrt. 18 alkalommal kért fizetési könnyítést az adóhivataltól, azonban hátralékát a méltányos fizetési feltételek ellenére sem rendezte. 2010-től kezdve egyre súlyosabb nehézségekkel küzdött a cég. Saját tőkéjét elvesztette, gazdálkodása veszteségessé vált, és csakhamar kiderült, a komoly fizetési nehézség nem átmeneti jellegű. 2012 áprilisában a társaság egyik beszállítója megelégelte a várakozást 600 milliós követelésére és kezdeményezte a cég felszámolását, amit a bíróság el is rendelt. A társaság saját tőkéje a felszámolás kezdetekor 3 és fél milliárd forint negatív mérleget mutatott, azaz a cég jegyzett tőkéjéhez mérten is jelentősen eladósodott. Az üzleti partnerek, beszállítók kintlévősége a legtetemesebb, több mint 3,6 milliárd forint. Öt pénzintézet összesen csaknem 3,4 milliárd forintra vár, és az államot megillető, eddig megállapított adóhiány a szankciókkal együtt 2,9 milliárd forint.

Jogerős követelések

A NAV által megállapított adóhiány és következményeinek nagy része már jogerős követelés, másik részének ügyében a hivatal új eljárást indított. Az erre vonatkozó bírósági döntés nem a NAV által megállapított adóhiány tényét vitatja, hanem a bizonyítás kiterjesztését írja elő.
Az adóellenőrzések közben kirajzolódó ügyletekkel kapcsolatban erős a gyanú, hogy a cég irányítói költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás részesei is voltak. Mindezekkel kapcsolatban egy országgyűlési képviselő közleményben vádolta a NAV-ot a cég ellehetetlenülése miatt, ezzel politikai támogatást nyújtott köztörvényes bűncselekmény gyanúja miatt indított büntetőeljárás alatt álló cégvezetőknek" – áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal lapunkhoz tegnap eljuttatott közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!