Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Érpatakon szeptember 1-jén patakokba folyik a pálinka

Szeptember 1-én ismét folyik a pálinka. Hatodik alkalommal nyitja meg kapuit a Zsindelyes Pálinka és Népi Gasztronómiai Fesztivál. Rengeteg érdekes program, újdonság és koncert várja a rendezvényre látogatókat.
A Zsindelyes Pálinkafesztivált megrendezése már hagyománnyá vált, így idén sem maradhat el. Évről évre növekvő sikert aratott, míg 2010-ben 12.000 fő vett részt az eseményen, tavaly már ez a létszám 15.000 fő fölé emelkedett.

Az eddigiekhez hasonlóan rengeteg meglepetéssel, színvonalas műsorral és egész napos szórakozással várják az érdeklődőket a szervezők. Reggeltől Hagyományőrző Főzőversennyel kezdődik az idei Zsindelyes Fesztivál, ahol a szabolcsi tájegység és a Hajdúság ízeivel ismerkedhet a tisztelt nagyérdemű.Különlegessége a versenynek, hogy a fesztivál területén belül egy külön szigeten kerül kialakításra a „gasztrofalu", mindenkinek egységes kis házikója és előudvara lesz, amelyet szabadon díszíthetnek, a hagyományőrzés szem előtt tartásával.

A Zsindelyes Fesztivál kézműves udvara egésznap várja a látogatókat, ahol egy meseszerű vásári forgatagban érezhetik majd magukat. Több mint 40 kiállító pakolja ki portékáit, köztük a legkülönfélébb mesterségek is felvonulnak és bemutatót tartanak: kádár, kovács, kosárfonó, pék, csipkeverő, mézeskalács készítő, kalapvarró és még megannyian.
Itt kap helyet az Agrármarketing Centrum bemutatója is, ahol kiváló magyar élelmiszerek sorakoznak fel, így a vendégeknek lehetőségük lesz közelebbről megismerkedni az ínycsiklandó magyar árukkal, mint füstölt kolbász, méz, fűszerpaprika.

Az előző évekhez hasonlóan a gyerekeket idén is ingyenes játszóházzal, foglalkozásokkal várják egésznap a szakképzett pedagógusok, hogy egyedi kézzel készítetett játékokat alkothassanak a kicsik. A kevésbé türelmes, inkább izgő-mozgó gyerkőcök lekötésére is gondoltak Zsindelyesék. Ők két különleges, akadályokkal és kalandokkal teli légvárban ugrálhatnak, ahányszor csak sorra kerülnek, és játszva tanulhatnak a szelektív hulladékgyűjtésről.


Ha már Pálinka Fesztiválról van szó, továbbra is megtalálható lesz a helyszínen Zsindelyes egész palettája, illetve a márka kézműves termékei, mint például befőtt vagy kézműves desszert is helyet kap a rendezvényen.

Emellett a fesztiválon mindenki kedvére ismerkedhet a pálinkafogyasztás kultúrájával és megkóstolhatja a legkülönfélébb gyümölcsökből készült pálinkákat.

Idén még több helyszínen, színvonalas előadókkal várja a Fesztivál a szórakozni vágyókat. A délelőtt a hagyományőrzésé, a népművészet kultúrájáé: a jól megszokott Érpataki Asszonykórus kezdi a sort nagy hangerővel, hogy mindenki megtudja, újra vár mindenkit a Zsindelyes Fesztivál! Ezután az Érpataki Dörzsölő, a Gyöngyvirág Asszonykórus teszik hozzá a magukét a hangulathoz, majd a Hajdú Néptánc Együttes és Bürkös Kamara Táncegyüttes táncolnak, talpalávalójukat a Szeredás Zenekar és a Bürkös Zenekar húzza el.

Délutántól más hangulatban folytatódik tovább a fesztivál, a nagyszínpadon Korda Gyuri Bácsi és Klárika egy mamama-val nyitja a sort, majd a ’90-es évek magyar házibuli-királynője Dolly és csapata beizzítja a talpakat. A felpörgött közönséget az utánozhatatlanul fülbemászó dallamokat megéneklő Csík Zenekar veszi át. Este pedig a Republic várja a feltett kezeket, hogy a legnagyobb házibulit tovább fűtse.

A kisszínpadon a nagykoncertek közti szünetekben élőkoncertek sorozata vár mindenkit. Itt a Supernem-mel lesz egy őrült buli, majd a környéken fellelhető legnagyobb kedvenc, a Roxan is csinál egy hihetetlen rockkoncertet (ezt tavalyi közönség tanúsíthatja).

A fesztivál programújdonsága egy harmadik helyszín, amely egy abszolút új világot nyit meg, nevezhetjük ezt: fesztiválon belüli fesztiválnak. A helyszín fedett területen, a nagyszínpad melletti nagysátor alatt kerül kialakításra. A Party Aréna 23:00-kor nyitja meg kapuit a szórakozni vágyók előtt. Egy exkluzív, igazi diszkódíszlet és külön party pult vár mindenkit, aki benne van egy hatalmas, megismételhetetlen buliban: Edo Denova, Chris Lawyer, Karmatronic és Soerii&Poolek váltják egymást a dj-pultnál.

„A rendezvény gasztronómiai jellegét erősíti a macaronok kóstolója. A macaron nemzetközi őrületnek örvendő, első ránézésre habcsókot idéző különleges desszert, elsősorban darált mandulából, tojásfehérjéből és cukorból készült, kb. 3 cm átmérőjű pici sütemény, amely a fesztivál esetében Zsindelyes Pálinkával ízesített krémmel lesz összetapasztva. Az olasz eredetű különleges édességet a helyszínen a nyírbátori Csekő Cukrászda fogja elkészíteni és szervírozni, így érdemes lesz felkeresni a standjukat, hogy megkóstolhassák a pálinkás kis macaronokat, szilva, barack és meggy ízben. Sőt, Csekő Balázs, a cukrászda tulajdonosa macaron-fagylaltokkal kísérletezik, így egy abszolút egyedülálló cukrászati alkotást kóstolhatnak meg a Zsindelyes Fesztivál látogatói, elsőként!" – nyilatkozta Juhász Miklós, marketing igazgató.

Idén a a modern népművészeti vonulatok felé is elkalauzolják a látogatókat, hiszen újra divat a magyar, a hagyományok őrzése és újragondolása. Bemutatkozik a „Gombold újra" Pályázat nyertes munkája, a Zsindelyes Ruhakollekció. Ráadásul a modellek nem csak hogy a Zsindelyes Ruhát fogják viselni, de ehhez a ZEMA hollóházi magyaros ékszerkollekcióját is. A Zsindelyes ruhakollekció nevéből adódóan falapokból összevarrt ruhaköltemény, amelyet Farkas Anett, fiatal építész-hallgató álmodott meg. Az alapkoncepciója a zsindelyes tetők ruhaként való megjelenítése volt, így a ruhák felső része abszolút a tetőfedési technikája jellegzetességét mutatja, míg a ruhakollekció szoknyái a jurtákra emlékeztetnek. Farkas Anett teljes kollekciója jelen lesz a Zsindelyes Fesztiválon, a 18.00-kor kezdődő eredményhirdetés előtt vonulnak fel a modellek a nagyszínpadon.

Ez időtájban Ábrányi Tamás, a Magyar Műrepülő Válogatott tagja fog egy színvonalas műrepülő bemutatót tartani, a látogatók feje fölött, ezzel egy újabb élménnyel gazdagítva a fesztiválozás mellett döntő nézősereget. Ezzekel majdnem egy időben minden fesztivállátogatót felkérünk egy táncra, így mindenkinek lehetősége lesz élőben együtt táncolni a Csík Zenekarral. A fesztiválon az „ihajja-csuhajja" elnevezésű tánckörben táncosok várják a vállalkozó kedvűeket, hogy együtt megtanuljanak egy koreográfiát, amelyet a Csík Zenekar 19:00-kor kezdődő élőkoncertjén bemutassanak.

A tánc nagyon egyszerű, könnyen tanulható lesz, mindenki szabadon csatlakozhat majd a szekereken táncolókhoz, az is, aki csak akkor találkozik először az ötlettel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buborékokkal telített kísérletezés és fesztiválozás

A belváros szívében megnyílt Egykettő Borbisztró és Fröccsliget szeptember 1-2-án egy… Tovább olvasom