Hirdetés

2024.04.19. 07:12

Panasz nélkül is szükséges a gyerek szemvizsgálat

A gyerekeknél gyakran nincs látható jele a látásromlásnak, ezért is fontos, hogy ők is rendszeresen részt vegyenek szemvizsgálaton.

Forrás: Trend Optika

Legkésőbb az iskolakezdés előtt javasolt a speciális gyermek szemvizsgálat elvégzése.  

A látásromlás a gyerekeknél különösen „trükkös” terület, nehéz ugyanis észrevenni, ha a gyermek távol- vagy rövidlátó. Az egészen kicsi gyerekek még nem tudnak szólni, de gyakran a nagyobbak sem tudják megfogalmazni, hogy nem látnak élesen, ezért nagy felelősség hárul a szülőre. Ráadásul a gyermekek nagyon jól alkalmazkodnak és kompenzálják a látás gyengeségét – csak éppen hatalmas erőfeszítéssel. A folyamatos alkalmazkodásban pedig nemcsak a szem, de az idegrendszer is hamar elfárad.  

A Trend Optika szakemberei azt javasolják, hogy óvodakezdés, de legkésőbb iskolakezdés előtt mindenképpen vigyük el a gyermeket teljes körű szemvizsgálatra, hogy a szem rejtett hibái időben kiderüljenek, elkerülve ezzel a későbbi javíthatatlan problémákat.  Az okoseszközök – telefonok, tabletek – gyerekkori használata miatt egyre több a rövidlátó gyerek, a szemük ugyanis „ellustul” és egyre kevésbé tud távolra fókuszálni. A Trend Optikánál tapasztalt szemész szakorvos végzi a gyerek szemvizsgálatot, a legkorszerűbb eszközökkel és speciális képzettséggel. Fontos, hogy a gyerek első szemüvegét szemész szakorvos írja fel, ilyenkor nem elegendő az optometrista tapasztalata. Különösen fontos a szemvizsgálat, ha a szülő vagy a nagyszülő fiatal kora óta szemüveget hord.  

A gyermekkori látásromlás intő jeleit a szemüveget viselő szülők könnyebben észreveszik: gyakori pislogás, hunyorítás, könnyezés, a szem dörzsölése szemproblémára utalhat, ahogy az is, ha a gyerek túl közel hajol a játékaihoz. Árulkodó jelek, azonban nem mindig vannak, vagy nem minden esetben egyértelmű. Ezért van szükség a szakorvosi szemvizsgálatra. Kihangsúlyozva a szakorvosi szemvizsgálatot, mivel a gyerekek szemvizsgálata a kötelező iskolai szűréssel nincs megoldva, az ugyanis messze nem terjed ki mindenre. Akkor is szükség lehet szemüvegre, ha a gyerek vissza tudja mondani, amit a vizsgálótáblán lát.    

A gyerek szemvizsgálat a Trend Optika szemészeti rendelőiben mindig pupillatágítást követően történik. Ez kikapcsolja a szem alkalmazkodóképességét, így zavaró tényezők nélkül állapítható meg a távollátás vagy rövidlátás és írható fel az első szemüveg, ha indokolt.      

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában