Ukrán válság

2023.12.08. 06:55

Az orosz erők támadást mértek egy bányára a kelet-donyecki régióban

653. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán 22. gépesített dandár katonái egy D-44 85 mm-es tüzérségi löveggel lőnek orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut település közelében húzódó frontvonalnál 2023. december 7-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Maria Senovilla

Bulgária páncélozott járműveket és légvédelmi rakétákat ad át Ukrajnának

Bulgária páncélozott szállító járműveket és légvédelmi rakétákat ad át Ukrajnának, miután pénteken a parlament felülbírálta Rumen Radev elnök vétóját. 

Az államfő hétfőn azzal indokolta döntését, hogy a nagyjából száz járműre a bolgár határőrségnek és mentőszolgálatnak is szüksége van. 

Az elnöki vétót azonban a 240 tagú törvényhozásban a kormánypárti többség 162 szavazatával elutasította 55 ellenzéki voks ellenében. 

Egy további szavazáson 147 vokssal 55 ellenében újabb segélycsomagot szavazott meg Ukrajnának a parlament. 

Ez utóbbi is katonai támogatás, hordozható légvédelmi indítóberendezéseket és rakétákat tartalmaz. Ezenfelül Bulgáriában is képeznének ki ukrán pilótákat F-16-os amerikai harci repülőgépek használatára. 

Szófia az ukrán félnek olyan páncélozott szállító harcjárműveket biztosít, amelyeket a bolgár belügyminisztérium nem használ, összesen mintegy száz járműről van szó, valamint pótalkatrészekről. 

Az adományozásról augusztusban született megállapodás, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi bulgáriai látogatását követően. 

A 2004 óta NATO-tag, jelentős hadiiparral rendelkező Bulgária nagy mennyiségben szállít szovjet típusú lőszereket Ukrajnának. Szófia - többnyire más országok finanszírozásával - 2,5 milliárd euró értékű hadianyagot szállított eddig Kijevnek.
 

Eurostat: több mint 4,2 millió ukrán menekült kapott ideiglenes védelmi státuszt az EU-ban

Október végéig meghaladta a 4,2 milliót, 4 238 010 volt azon ukrajnaiak száma, akik ideiglenes védelmet biztosító menekültstátuszt kaptak az Európai Unió valamely tagállamában - tájékoztatott az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken. 

Közlése szerint 

a 2022. február 24-én kezdődött háború elől Ukrajnából elmenekülteket továbbra is enyhén növekvő számban regisztrálták ideiglenes védelemre, amelynek révén kaphatnak egyebek mellett egészségügyi ellátást, dolgozhatnak, a gyerekeik pedig állami iskolába járhatnak. 

Októberben, a szeptember végi adatokhoz képest 51 845-tel nőtt az ideiglenes védelemben részesült ukrajnaiak száma az EU-ban. A legtöbb uniós tagállamban a korábbinál több ukrajnai állampolgárt fogadtak be, egyedül Dánia a kivétel, ahol 4,5 százalékkal (1700-zal) csökkent a befogadott ukrajnaiak száma. A legnagyobb számszerű növekedést Németországban (20 465 fő; 1,7 százalék), Csehországban (6490; 1,8 százalék) és Hollandiában (4005; 3,0 százalék) jegyezték fel. 

A háború kezdete óta az Ukrajnából érkező menekülteknek a legtöbb ilyen jogállást Németország (1 215 365 fő), Lengyelország (960 620) és Csehország (364 450) biztosította. 

Magyarország az ideiglenes védelmi státusz bevezetése óta 33 325 ilyen jogállást biztosított ukrajnai menekültek számára. 

Az egyes tagállamok népességéhez viszonyítva a szeptember végi adatok szerint az ideiglenes védelemben részesülő ukrán állampolgárok ezer lakosra jutó aránya Csehországban (33,7), Észtországban (26,3), Lengyelországban és Bulgáriában (mindkettő 26,1), valamint Litvániában (25,8) volt a legnagyobb, míg uniós szinten ez az adat 9,5. Az ideiglenes védelemben részesülők 46,4 százalékát nők, 33,4 százalékát a 18 évesnél fiatalabb kiskorúak, 20,2 százalékát pedig felnőtt férfiak teszik ki.

CNN: Putyin a győzelem kapujában áll

A lap szerint az eddig Ukrajna mellett álló nyugati egység kezd megbomlani.

Ez az a pillanat, amire Vlagyimir Putyin orosz elnök már régóta várt: már nem kell sokat tennie ahhoz, hogy győzelmet arasson Ukrajnában – hívta fel a figyelmet összeállításában a CNN.

A lap úgy fogalmazott, hogy „az ukrajnai statikus frontvonalak a tél előretörésével lassan megkeményednek”. Hozzátették, Kijevben érezhető, hogy az egykor leküzdhetetlen morál kissé lecsúszik. A főparancsnok és a vezérkari főnök – Volodimir Zelenszkij és Valerij Zaluzsnij – között nyíltan szó van nézeteltérésről.

Majd azzal folytatták, Oroszország már nem veszíti el a háborút, illetve az általa elfoglalt területet, és így Ukrajna már biztosan veszít.

Az európai fővárosokban választások közelednek, és még a hűséges szövetséges Lengyelország parasztjai is veszekednek ukrán szomszédjaikkal – idézték fel.

Kreml: a békefeltételeket nem Ukrajna diktálja

A Kreml szerint

"irreális" az elképzelés, hogy olyan béketárgyalásokra kerüljön sor, ahol Kijev szabja a feltételeket.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov ezzel arra a sajtóhírre reagált, mely szerint Washington ilyen forgatókönyvet vár el Ukrajnától, a fegyveres támogatásért cserébe.

Ukrajna nem kaphatja meg a befagyasztott orosz vagyont

Az Európai Unió végrehajtó testülete várhatóan a jövő héten hagyja jóvá a szankciók alapján befagyasztott orosz vagyonból származó pénzek felhasználásáról szóló jogi javaslatot.

Tisztségviselők és diplomáciai források azonban most arra figyelmeztetnek, hogy Franciaországban, Németországban és Belgiumban kételyek merültek fel, ami azt jelenti, hogy Ukrajna valószínűleg nem kapja meg a pénzt egyhamar.

Az EU közölte, hogy mintegy 21,5 milliárd euró értékű orosz vagyont fagyasztott be, és további 300 milliárd euró értékű orosz központi banki pénzeszközt tartanak zárlat alatt.

Elsöprő orosz légicsapások

Orosz harci repülőgépek 19 nagy hatótávolságú rakétát lőttek ki péntek reggel több ukrajnai, köztük kijevi célpontok ellen, a légicsapásokban egy civil is életét vesztette - közölték kijevi tisztviselők. Az orosz légierő jelentése szerint a rakétákat hét Tu-95-ös stratégiai bombázórepülőről indították az ország több megyéjében lévő célpontok ellen.

Megsérült autó mellett egy lány Harkivban 2023. december 8-án, miután orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai várost
Fotó: Szergej Kozlov / Forrás: MTI/EPA

A Kijevre kilőtt rakétákat a légvédelem kivétel nélkül megsemmisítette.

A reggel 7 óra körül elrendelt légiriadó több mint két órán át tartott.

Korábban, péntekre virradóra ismét orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai Harkiv megye azonos nevű központját is, legkevesebb egy ember megsebesült. A péntek hajnali támadás volt hetek óta az első légicsapás-sorozat, amelyet az orosz erők ukrajnai célpontok ellen indítottak. Mindaddig javarészt drónokat vetettek be éjszakai támadások alkalmával.

Putyin az újraindulásáról beszélt

Az Oroszország Hőse "Aranycsillag" kitüntetések átadási ünnepségén a Kremlben, egy informális beszélgetés során az orosz elnök arról beszélt, hogy újabb elnöki ciklusra készül – adta hírül az orosz sajtó.

Nyilatkozott a Kreml az orosz választás kapcsán

Oroszországban jövő március 17-én tartják az elnökválasztást, és szinte mindenki azt várja, hogy Vlagyimir Putyint újraválasztják.

Az elnök azonban hivatalosan még nem jelentette be, hogy jelölteti magát - erre reagált ma reggel Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Putyin akkor fogja bejelenteni, amikor szükségesnek és célszerűnek tartja, ez teljes mértékben az ő döntése lesz

- mondta.

Putyin szövetségese újabb figyelmeztetést adott ki

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese hírhedté vált a NATO-val és a Nyugattal szembeni gyakori szörnyű fenyegetéseiről, amelyekben globális konfliktusra és a nukleáris apokalipszisre utal. Legutóbbi megjegyzései sem jelentenek kivételt.

A Biden-kormányzatnak szembe kell néznie "a vádemelés vagy a választási vereség lehetőségével. Ezért folyamodnak durva zsarolási taktikákhoz, megállás nélküli hisztériakeltéshez és a ránk irányuló túlzó állításokhoz " - írta Medvegyev a Telegram-csatornáján.

Ezután azt írta:

a kubai rakétaválság óta nem volt ilyen valós az Oroszország és a NATO közötti közvetlen összecsapás veszélye, amely egy harmadik világháborúhoz vezethet.

Különleges felszerelést kapnak az orosz katonák

A Kalasnyikov fegyvergyártó konszern megkezdte a Sztrelok harci felszerelési készletek szállítását az orosz fegyveres erők számára – derül ki a vállalat friss közleményéből. A felszereléscsomag része a páncélozott mellény, egyéb kiegészítő védelmi modulok, valamint különféle hordozóeszközök és hátizsák is.

A hadsereg az év végéig 25ezer Sztrelok harci felszerelést vehet használatba.

Oroszország a légi támadásokra támaszkodik

Az ukrajnai Avdijivka városa a jelenleg zajló konfliktus leghevesebb harcainak középpontjába került, miközben Oroszország folytatja hadjáratát Kelet-Ukrajna ellenőrzésének megszerzéséért.

Az orosz erők tegnap nagymértékben támaszkodtak a légitámadásokra, miközben az ostromlott város elfoglalására törekedtek.

Moszkva a keleti Donyeck és Luhanszk régiókra összpontosítja figyelmét, mivel az invázió első napjai óta nem sikerült előrenyomulnia Kijev felé. Október közepe óta Avdijivkát vették célba.

Videón az új ukrán drónok

A The Times újságírója egy hangárt mutatott az új ukrán Magura V5 tengeri drónokkal.

Riasztás Kijev közelében

Megszólaltak a légvédelmi szirénák Kijev külterületén - jelentette a város katonai közigazgatása december 8-án reggel.

A légierő később egy másik rakétatámadásról is beszámolt, ami a Dnyipropetrovszk területet célozta.

Civilek evakuálását jelentették be Nova Kahovkánál

A Moszkvából telepített hatóságok Nova Kahovka területén bejelentették, hogy december 13-án evakuálják a lakosságot.

Az evakuálást azért hajtják végre, mert a Nova Kahovka körzet települései a Dnyeper folyó keleti partján fekvő 15 km-es harci övezetben helyezkednek el

- írja a Kyiv Independent.

Az orosz csapatok tavaly év végén elhagyták a déli Herszon várost és a Dnyeper folyó nyugati partját, de mostanra rendszeresen lövöldözik ezeket a területeket a keleti partról.
A legfrissebb jelentés arról szól, hogy az ukrán csapatok területi előnyöket próbálnak elérni az ország déli és keleti részén.

Ukrajna vonatra rakja az elakadt kamionokat

Az ukrán állami vasút, az Ukrzaliznicja megkezdte 23 kamion felrakodását, amelyek a lengyel kamionosok folyamatos tiltakozása és blokádja közepette elakadtak a lengyel határon – írja az Interfax-Ukraine.

Ukrajna és Lengyelország legnagyobb szakszervezetei megállapodtak abban, hogy tárgyalási platformot hoznak létre, amelynek célja a "kölcsönösen elfogadott megoldások kidolgozása" a kamionsofőrök lengyel határokon zajló tiltakozásának megszüntetésére.

A demonstrálók az ukrán sofőrök EU-ba való engedélymentes bejutásának megszüntetését követelik.

Cameron: Ukrajna erős pozícióba került

David Cameron brit külügyminiszter szerint Vlagyimir Putyin flottája és csapatai nagy részét elveszítette Ukrajnában, és kénytelen belátni, hogy a háború kezdete óta a NATO növekedett és egységesebb lett.

Azt hiszem, ha megnézzük a nagy képet, láthatjuk, hogy Ukrajna milyen erős pozícióba került bátorsága és a mi támogatásunk révén

– mondta a korábbi brit kormányfő, aki generációs kihívásként tekint Ukrajna támogatására és finanszírozására.

Az orosz erők támadást mértek egy bányára a kelet-donyecki régióban

Egy ember megsérült, miután az orosz erők támadást mértek egy bányára a kelet-donyecki régióban – jelentette az ukrán energiaügyi minisztérium. Nem sokkal délután 4 óra után érte rakétacsapás a bányát, ahol egy 32 éves munkás megsebesült, őt kórházba szállították. A támadás idején hatan voltak a bányában.

A berendezésekben jelentős károk keletkeztek – közölte a minisztérium.

500 millió dollárhoz közelít a segélyalap

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszámolt arról, hogy a United24 nevű jótékonysági platform bevétele napokon belül eléri az 500 millió dollárt. Ebből a pénzből több ezer drónt, 200 csúcskategóriás mobil intenzív osztályt, páncélozott mentőautót, több száz generátort tudnak vásárolni.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. december 7-én az ukrán–magyar határszakaszon 4501 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4712 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 45 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt csütörtökön:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában