Ukrán válság

2023.12.07. 05:59

Hőerőművet ért találat Ukrajnában

652. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán tüzérek egy Gepard önjáró légvédelmi gépágyúval Kijev közelében 2023. november 30-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

Két lőtt sebet találtak a Moszkva közelében meggyilkolt volt ukrán képviselő testén

Két lőtt sebet találtak Ilja Kiva volt ellenzéki ukrán képviselő holttestén, akit a moszkvai régióban gyilkoltak meg - közölte csütörtökön az orosz Nyomozó Bizottság (SZK). 

A hatóság szerint a nyomozók tárgyi bizonyítékokat, egyebek között töltényhüvelyt, egy töltényt és más tárgyakat foglaltak le, átvizsgálták az áldozat autóját és szállodai szobáját, valamint folytatják a tanúk kihallgatását és a nyomozati tevékenységet.

Kiva holttestét szerdán találták meg a moszkvai régióban lévő Szuponyevo községben. A politikus a Kijev által oroszbarátnak minősített Ellenzéki Platform - Az Életért párt tagja volt. 

Támogatta az Ukrajna ellen megindított orosz különleges hadműveletet és bírálta az ukrán vezetést, márciusban fosztották meg mandátumától.

Novemberben egy lvivi bíróság a távollétében 14 év börtönbüntetésre ítélte és vagyonelkobzásra, miután több vádpontban, köztük hazaárulásban és az Ukrajna területi épsége elleni támadásban is bűnösnek találta.

Találat ért egy hőerőművet Ukrajnában, a lakosságot az áramfogyasztás csökkentésére kérik

Az áramfogyasztás csökkentésére szólított fel Ukrajnában az energetikai minisztérium csütörtökön, miután a nap folyamán találat érte az ország egyik hőerőművét a háborús frontvonalban. 

A tárca közleményében leszögezték, hogy a létesítmény két termelőegysége súlyosan megrongálódott, és a lakosságot okos és gazdaságos áramhasználatra kérték.

Denisz Smihal miniszterelnök a Facebookon kiemelte: elsősorban a reggel kilenc és este hét közötti időszakban lenne fontos a lakossági áramfogyasztás csökkentése. Arra kérte a családokat, hogy halasszák el a gépi mosásokat éjszakára, az üzlettulajdonosokat pedig arra, hogy csökkentsék a fényreklámokat. 

Kijev amerikai vállalatokkal közösen tervez tüzérségi lőszereket gyártani

Ukrajna két amerikai vállalattal állapodott meg a számára létfontosságú 155 milliméteres tüzérségi lövedékek közös gyártásában – közölte csütörtökön Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter. Az ilyen típusú tüzérségi lövedékek iránti kereslet az egekbe szökött Oroszország ukrajnai háborúja miatt. Az Egyesült Államok és szövetségesei több mint kétmillió lövedékkel látták el a kijevi vezetést, és most a termelés felfuttatását tervezik a készletek feltöltésére.

Két vezető amerikai céggel vannak megállapodásaink a 155 milliméter kaliberű lövedékek közös ukrajnai gyártására

– ismertette Kamisin az állami televízióban. Ugyanakkor elismerte, hogy a megvalósítás éveket vehet igénybe.

A 155-ös kaliber gyártásához legalább kettő, de maximum három év kell. A gyártás megkezdéséhez olyan technológiákra van szükségünk, amelyekkel partnereink rendelkeznek. Ukrajna sosem gyártott ebből a kaliberből

– mondta. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán arról beszélt, hogy Kijev nem kíván kizárólag szövetségeseinek katonai segélyeire támaszkodni, és a jövőben a biztonság záloga kíván lenni szomszédai számára.

Orosz szóvivő: Washington démonizálja Moszkvát

Washington démonizálja Moszkvát, sajnálatos, hogy Joe Biden amerikai elnök azt állította, hogy Ukrajna veresége esetén fegyveres összecsapás alakulhat ki Oroszország és a NATO között- jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön. 

"Nagyon sajnáljuk, hogy az amerikai vezetés kitart azon szokása mellett, hogy Oroszországot eszközként használja fel a saját belügyeiben"

 - hangoztatta a szóvivő. 

"Konkrétan ebben az esetben abszolút szemérmetlen módon folytatják országunk démonizálását, hogy megdolgozzák kongresszusi képviselőiket és szenátoraikat" - mondta. 

Peszkov szerint 

a kijelentések célja az, hogy folytatódjon az amerikai adófizetők pénzének "eltüzelése" az ukrajnai háború kohójában. 

"Úgy gondoljuk, ez egy nagyon szerencsétlen gyakorlat. Szeretnénk remélni, hogy az amerikai kongresszusi képviselők között még mindig van elég józan gondolkodású ember, aki megérti, hogy ez nem más, mint Oroszország abszolút démonizálása" - hangoztatta a szóvivő. 

Biden azon kijelentését kommentálva, miszerint 

ha az Egyesült Államok nem lesz hajlandó továbbra is segélyezni Ukrajnát, akkor más országok is követni fogják a példáját, kijelentette: "Amerika a mozdony szerepét játssza az ukránok háborúra buzdításában. Természetesen az Egyesült Államok ilyen belső ellentmondásai nem tudnak nem kivetülni az általános hangulatra, beleértve az európaiakét is". 

Az orosz védelmi minisztérium csütörtöki hadijelentése szerint több térségben ismét jelentős összecsapások zajlottak az orosz és az ukrán erők között. Három frontszakaszon kilenc ukrán támadást vertek vissza az orosz erők, a harcokban csaknem mintegy 815 katona esett el vagy sebesült meg a frontvonal mentén az elmúlt nap folyamán - áll a jelentésben. A tárca szerint az ukrán fél a legtöbb rohamot, ötöt, Kupjanszk térségében indította, a legnagyobb veszteséget pedig, "mintegy 280 főnyit" a Liman környékén vívott harcokban szenvedte el. 

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett három vezetési és megfigyelőpontot, több fegyver és lőszerraktárt, egy Szu-25-ös repülőgépet - ezzel az orosz statisztikák szerint a megsemmisített ukrán gépek száma elérte az 550-et -, két harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, öt páncélozott harcjárművet, két páncélozott szállító járművet, két amerikai gyártmányú M-109-es Paladin és egy német gyártmányú Panzerhaubitze 2000 önjáró, valamint egy M119-es, egy M198-as és egy M777-es amerikai vontatott tarackot, továbbá 27 drónt. 

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Putyin 2030-ig is hatalmon maradhat

Vlagyimir Putyin orosz elnök eddig

még nem jelentette be, hogy indul-e a jövő évi oroszországi elnökválasztáson,

egyes elemzések szerint azonban szinte biztos, hogy a 71 éves politikus újrázni fog, és akár 2030-ig hatalmon maradhat.

Az ellenzéki Alekszej Navalnij eközben online nyilatkozatban arra szólította fel támogatóit, hogy bárkire szavazzanak, csak Putyinra ne. "Zavarjuk meg a terveit" – fogalmazott.

Iskolai lövöldözés az oroszországi Brjanszkban, ketten meghaltak

Az oroszországi Brjanszkban egy iskola diákja agyonlőtte diáktársát, öt másik diákot pedig megsebesített, mielőtt öngyilkosságot követett el - jelentette az orosz média december 7-én. A nyomozás előzetes adatai szerint

egy 14 éves lány egy puskát vitt be az iskolába és lövéseket adott le osztálytársaira.

Ukrajna leadta a kívánt fegyverek listáját az USA-nak

A dokumentumok szerint a kérés Abrams harckocsikat, 155 mm-es lőszereket, F-16-os vadászgépeket, drónokat és ATACMS rakétákat tartalmaz. Ukrajna emellett C-17 Globemaster és C-130 Super Hercules szállító repülőgépeket, Apache és Black Hawk harci helikoptereket is kért.

Ezen kívül a védelmi minisztérium F-18 Hornet vadászgépeket, MQ-9B Sky Guardian UAV-kat és THAAD légvédelmi rendszert szeretne kapni.

Ukrajna áramhiányra figyelmeztet

Lengyelországból, Szlovákiából és Romániából származó sürgősségi áramimport támogatja Ukrajna energiahálózatát, miután a hideg időjárás fennakadásokat okozott.

Az Ukrenergo ukrán áramhálózat-üzemeltető arra szólította fel a polgárokat, hogy "takarékosan használják az áramot".

A vállalat szerint 408 háztartás maradt áram nélkül.

Újabb károk keletkeztek az Oblenergo hálózataiban Donyeck, Harkiv és Herszon régiókban

- közölték.

Norvégia és az Egyesült Királyság koalíciót indít Ukrajnáért

Norvégia és az Egyesült Királyság december 11-én közös koalíciót indít Ukrajna támogatására - közölte a norvég védelmi minisztérium december 6-án.

Ukrán tüzérek egy Gepard önjáró légvédelmi gépágyúval Kijev közelében 2023. november 30-án
Fotó: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

Oroszország drónokkal támadt az éjszaka

Oroszország az éjszaka folyamán 18 Shahed "kamikaze" drónokkal támadta Ukrajnát, amiből Ukrajna 15-öt lelőtt.

Egy ember meghalt, nyolc megsebesült az elmúlt 24 órában

Oroszország az elmúlt nap folyamán 11 ukrajnai terület ellen indított támadásokat, amelyek során egy ember meghalt és legalább nyolc másik megsebesült - jelentették a regionális hatóságok december 7-én kora reggel.

Elképesztő vallomások a fronton harcoló ukránoktól

Emberhátrányban, fegyverhiánnyal küszködve – a fronton harcoló ukrán katonák kijózanító beszámolót adtak a BBC-nek arról, hogyan szenved meg Ukrajna azért, hogy megvesse a lábát a Dnyipro folyó keleti partján, ahová a néhány hónapja meghirdetett ellentámadás során mindössze néhány száz ukrán katona jutott el – olvasható a BBC cikkében

A Mandiner összefoglalója úgy fogalmaz, az egyik ukrán katona szerint „állandó tűz alatt van a folyami átkelő”, mint meséli: látta, ahogyan az eltalált hajókat a társaival együtt elnyeli a Dnyipro folyó.

A katona szerint ráadásul mindent nekik kell cipelniük.

A teljes cikk ITT olvasható.

NAJEV, Szerhij
Szerhij Najev ukrán altábornagy egy lelőtt Sahed-136 orosz drón roncsát nézi egy légvédelmi egység állomáshelyén, Kijev közelében 2023. november 30-án
Fotó: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

Oroszország előrenyomult Avdijivkánál

Az orosz erők "csekély mértékben előrenyomultak" az ostromlott Donyecki terület Avdijivka városától délkeletre fekvő ipari övezetben - közölte az ISW legfrissebb jelentésében.

Háborús bűnökkel vádoltak meg négy orosz katonát

Az Egyesült Államok háborús bűnökkel vádolt meg négy orosz katonát, miután állítólag tavaly elraboltak és megkínoztak egy amerikai állampolgárt, aki Dél-Ukrajnában élt – derült ki bírósági dokumentumokból. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a megvádolt oroszok 2022 áprilisában rabolták el az amerikait a Herszon tartománybeli Milove faluban lévő otthonából, ahol ukrán feleségével élt.

Autórobbanásban halt meg egy politikus

Oleg Popov, aki a Moszkva-barát luhanszki regionális parlament képviselőjeként dolgozott, meghalt, miután "azonosítatlan eszközt robbantottak fel egy autóban" – közölte az orosz nyomozóbizottság, de részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

Moszkva a nyugati egység összeomlására számít

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta a G7 vezetőinek, hogy Oroszország fokozta a nyomást a frontvonalakon, és figyelmeztetett, hogy Moszkva a nyugati egység jövő évi összeomlására számít. "Oroszország egyetlen dologban reménykedik – hogy jövőre a szabad világ konszolidációja összeomlik" – mondta Zelenszkij.

A G7-országok kitiltják piacaikról az orosz gyémántot

A G7-országok bejelentették, hogy január 1-jétől betiltják az orosz gyémántok közvetlen importját, március 1-től pedig korlátozzák a közvetett importot is.

A G7-ek több hónapja tárgyaltak az orosz gyémántok kitiltására vonatkozó különböző tervekről.

A G7-ek vezetői megismételték rendíthetetlen elkötelezettségüket Ukrajna orosz invázió elleni harcának támogatása mellett. Azt is ígérték, hogy továbbra is korlátozzák "az orosz katonai és ipari bázis szempontjából kritikus cikkek exportját".

A G7-országok: Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Japán, Kanada, Németország, Olaszország.

David Cameron: az ukrajnai háború a nemzedékünk harca

David Cameron kijelentette, hogy "Ukrajnára kell összpontosítanunk" a közel-keleti válság ellenére. Az Egyesült Királyság külügyminisztere a Sky Newsnak kijelentette, hogy az ukrajnai háború "nemzedékünk harca", amely az egész kontinens biztonságát veszélyezteti.

Tudjuk, hogy Putyin, ha nem állítjuk meg itt, többért visszajön, és a pálya szélén Amerika ellenségei szurkolnak majd

- mondta.

Nem értett egyet azzal, hogy az Egyesült Államokat "kevésbé megbízható" szövetségesnek tekintenék, ha a kongresszus nem szavazza meg a többmilliárd dolláros, Ukrajna támogatását is magában foglaló biztonsági csomagot.

Ukrán elemeket is szerelhetnek az oroszok az iráni drónokra

Oroszország szinte bizonyosan módosítja az iráni eredetű drónokat saját létesítményeiben készült fegyverekkel - és vélhetően ukrán elemeket is beépített a tervükbe – közölte a brit védelmi minisztérium.

A háborúról szóló legfrissebb tájékoztatójában a minisztérium kijelentette, hogy a múlt hónap végén lezuhant UAV (pilóta nélküli repülőgép) ukrán SIM-kártyával és 4G modemmel volt felszerelve. A minisztérium szerint ez utalhat a fegyverek navigációját javító orosz módosításra, vagy akár kísérlet lehet az ukrán elektronikus hadviselés enyhítésére.

A Mohadzser 10 új iráni gyártmányú drón az iráni hadiipari nap alkalmából rendezett teheráni kiállításon 2023. augusztus 23-án
Fotó: Abedin Taherkenareh / Forrás: MTI/EPA

Néhány támadó drón az eredeti szürke helyett fekete színt kapott, hogy éjszaka nehezebb legyen azonosítani őket. Ennek ellenére azonban az ukrán légvédelem sikeresen lőtte le a felbocsátott drónok többségét.

Blokkolt amerikai támogatás

Az amerikai szenátus republikánus tagjai blokkolták a kiegészítő finanszírozásról szóló törvényjavaslatot, amely Ukrajna pénzügyi támogatását is magában foglalta. A szavazás megnöveli annak a valószínűségét, hogy a Kongresszus nem hagy jóvá több finanszírozást Ukrajnának az év vége előtt, mivel a Fehér Ház arra figyelmeztetett, hogy Kijevnek égetően több segélyre van szüksége.

Klicsko: Oroszország nem fogja "ellopni a karácsonyt a gyerekektől"

Szerda este több tucat ember gyűlt össze a kijevi Sophia téren, ahol felállították a város karácsonyfáját.

A kisebb ünnepség ellenére Vitalij Klicsko polgármester azt mondta, hogy az ünnep alatt nem lesznek tömegrendezvények, amíg tart a háború. 

Mindazonáltal nem engedhetjük meg, hogy az oroszok ellopják ezt az ünnepet a gyerekeinktől

– mondta.

Christmas Tree At The Sofiyska Square In Kyiv
Az emberek fotózzák a karácsonyfát a Sofiyska téren az ukrajnai Kijevben a fő karácsonyfa ünnepélyes meggyújtása közben 2023. december 6-án
Fotó: Maxym Marusenko / Forrás: AFP

Az ENSZ az ukrán energiahálózat miatt aggódik

Az Ukrajna energiahálózata elleni fokozódó orosz támadások rontják a humanitárius körülményeket országszerte a hőmérséklet zuhanásával – figyelmeztetett egy magas rangú ENSZ-tisztviselő. Miroslav Jenca, az Európáért, Közép-Ázsiáért és Amerikáért felelős főtitkár-helyettes azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy Ukrajna atomerőművei is veszélyben vannak, amíg a háború zajlik.

Kijev arra készül, hogy megismétlődnek a tavaly télen az energetikai infrastruktúrát ért könyörtelen orosz támadások, amelyek széleskörű áramkimaradásokhoz vezettek. Volodimir Zelenszkij nemrég kijelentette, hogy Ukrajnának „fel kell készülnie” a létesítményei elleni fokozott támadásokra.

Több mint hétezren érkeztek Ukrajnából szerdán

Magyarország területére 2023. december 6-án az ukrán-magyar határszakaszon 4137 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3302 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 59 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt szerdán:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában