Közvélemény-kutatás

2023.11.07. 05:59

A magyar lakosság többsége Donald Trump győzelmének örülne az amerikai választásokon

A magyarok közül sokkal többen (47 százalék) gondolják azt, hogy Donald Trump győzelme lenne hazánk szempontjából kedvezőbb, mint ahányan Joe Biden sikere esetén számítanak pozitív hatásra (22 százalék). Ez utóbbinál még azok is többen vannak, akik nem tudnak vagy nem akarnak véleményt formálni a kérdésben (31 százalék) – derül ki a Real-PR 93. legfrissebb közvélemény-kutatásából.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Donald Trump (b) találkozója a korábbi amerikai elnök New Jersey állambeli bedminsteri birtokán 2022. augusztus 2-án

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

A Magyar Nemzetnek eljuttatott felmérés szerint ha egy most vasárnapi országgyűlési választáson biztosan szavazók véleményét tekintjük, néhány százalékkal nagyobb a válaszadási arány, ennek következtében már 48 százalék a Donald Trump győzelmétől kedvező változásra számítók aránya, és 25 százalék a jelenlegi elnök sikere kapcsán optimistáké. 

Forrás: Real-PR 93.

A számok alapján tehát mintegy kétszer annyian várnak Magyarország szempontjából pozitív hatást Donald Trump győzelmétől, mint Joe Bidenétől.

Jelentős véleménykülönbség van a kérdésben pártválasztás szerint, a Fidesz-szavazók nagy többsége (72 százalék) Trump győzelmét tartaná hazánk szempontjából kedvezőbbnek, a baloldali szavazók között csupán 21 százalék ez az arány, a baloldaliak csaknem fele (47 százalék) inkább Joe Biden győzelme kapcsán számít Magyarország szempontjából kedvező hatásra, ez utóbbi arány a fideszesek körében mindössze 7 százalék. Jellemző eltérés az is, hogy a kormánypárti szavazók nagyobb arányban formáltak véleményt, körükben csak 21 százalék nem, míg a baloldali szavazók közül harmadannyian (32 százalék) nem akartak vagy nem tudtak válaszolni a kérdésre. 

A teljes cikk ITT olvasható el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában