Illegális bevándorlás

2023.10.04. 12:38

Szlovákia csütörtöktől ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a magyar határon

Szlovákia csütörtöktől ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzéseket a magyar határon, az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos - erről szerdai ülésén döntött a pozsonyi kormány.

MW

Szlovák rendőr egy autós iratait ellenőrzi a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Pozsony az intézkedést az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolta. A magyar határon történő ellenőrzések újbóli bevezetésére egy nappal azt követően kerül sor, hogy szerdától Csehország és Lengyelország vezetett be hasonló intézkedést szlovák határán. 

A határellenőrzések visszaállítása a szlovák-magyar határ teljes hosszában érvényes, az ellenőrzések rugalmasak lesznek, azaz alkalmazkodnak az aktuális fenyegetettséghez

 - írták a szerdai kormányülésen jóváhagyott, a belügyminisztérium által beterjesztett dokumentumban. 

A tárca indoklásában az illegális migráció megfékezésére irányuló kulcsfontosságú intézkedésként jelölte meg a határellenőrzések ideiglenes bevezetését. Kifejtették: mivel a Szlovákiát főként tranzitországként használó illegális migránsok esetében nagyrészt olyan külföldiekről van szó, akiket az adminisztratív kötöttségek miatt nem lehet kitoloncolni, és őrizetbe vételük sem célirányos, az érintettek az ország területén maradnak, ha nem tudnak továbbmenni. 

A belügyminisztérium adatai szerint a nyugat-balkáni útvonalon Szlovákiába érkező illegális migránsok száma tavaly augusztusban kezdett érzékelhetően növekedni. Az idei év elejétől mostanáig közel 40 ezer illegális bevándorló érkezett az országba, 11-szer több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. 

Az Ódor Lajos vezette, leköszönő szlovák kormány által szerdán jóváhagyott határellenőrzési intézkedés egyelőre 10 napra szól, de meghosszabbítható.


 

Lengyel belügyminiszter: Európának magabiztos menedékjogi politikára van szüksége

Európa hajója süllyed, az uniós menedékjogi rendszer a migránsok újabb tömegeit vonzza, ezért a jelenséggel szembeni valódi harcra, magabiztos uniós menedékjogi politikára van szükség - jelentette ki szerdán a lengyel közszolgálati rádióban Mariusz Kaminski belügyminiszter. 

A tárcavezető abból az alkalomból nyilatkozott a Polskie Radio 24 közszolgálati hírrádiónak, hogy az Európai Parlament szerdán az uniós menekültügyi csomagról tárgyal, mely magában foglalja migránsok kötelező áthelyezését is a tagállamok között. 

Lengyelország védi az Európai Unió külső határait, és elvárja, hogy az unió másutt is a határokat biztosító valódi lépéseket tegyen - utalt Kaminski a fehérorosz-lengyel határon át Európába irányuló migrációs nyomás elleni lengyel intézkedésekre. 

Bírálta az egyes uniós tagállamokban, köztük Németországban érvényes menedékjogi rendszert, amely - mint mondta - a migránsok újabb hullámait vonzza. "A magas szociális juttatások rendszere, melyet ők integrációs programoknak neveznek, öngyilkos politika az EU számára" - jelentette ki. 

"Európa hajója süllyed, el fog süllyedni a nagyszámú illegális bevándorló miatt" - figyelmeztetett Kaminski. 

Rámutatott: a közel-keleti, afrikai országokban annyira magas a potenciális migránsok száma, hogy Európa képtelen befogadni őket. Európában pedig a liberális politikusokat "túszul ejtette saját ideológiai meggyőződésük és korábbi cselekedeteik, illetve azok hiánya". Ennek az iránynak a követése "drámai lesz Európa lakosai számára, sőt máris azzá vált" - fűzte hozzá. 

A migránsok elosztását javasló országok "a problémát akarják megosztani" azokkal a tagállamokkal, amelyekben ez azért nem áll fenn, mert "asszertív (magabiztos) migrációs politikát folytatnak" - mondta Kaminski. 

Valódi harcot kell kezdeni az illegális bevándorlással szemben - sürgette, példaként említve az Egyesült Királyságot, amely Európán kívüli telepekre szállítaná a menedékjogi kérelem elbírálására váró külföldieket. "Csak az ilyen asszertív politika hozhat valódi eredményeket, és ilyen kell, hogy legyen az egész EU, egész Európa politikája" - húzta alá a miniszter. 

A lengyel kormány a külső uniós határok védelmére, a migráció okainak kezelésére helyezi a hangsúlyt politikájában. Mateusz Morawiecki kormányfő múlt héten bejelentette: az Európai Tanács (ET) pénteki granadai értekezletén Varsó megvétózza az uniós migrációs paktumot. Lengyelország hétfőn Brüsszelben saját állásfoglalást terjesztett elő a granadai csúcs kapcsán, amelyben a PAP hírügynökség szerint azt javasolják, hogy az ET zárónyilatkozatában a migrációra vonatkozóan szerepeljenek hivatkozások az egyhangú uniós döntéshozatal és az önkéntesség elvére.

Hidvéghi Balázs: nem engedjük meg, hogy migránsgettókat hozzanak létre Magyarországon

Magyarország nem fogja megengedni, hogy migránsgettókat hozzanak létre a területén azért, mert mások az Európai Unióban nem védik meg a határokat - jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője szerdán Strasbourgban magyar újságíróknak nyilatkozva. 

A politikus az Európai Parlament plenáris ülésének az új uniós menekültügyi és migrációs csomag gyors elfogadása szükségességéről tartott vitáját követően kijelentette: Magyarország nemet mond az erőszakos betelepítésekre, nem fogadja el a migránsok kvóták szerinti kötelező elosztását, és azt, hogy mások az unióban mindenáron a multikulturalizmust, az illegális bevándorlást akarják ráerőszakolni másokra. 

Kiemelte: a migráció jelenleg a legnagyobb krízist jelenti Európában. Az illegális bevándorlás mára az Európai Unió legalapvetőbb értékeit és eredményeit veszélyezteti, és ellehetetleníti az unión belüli szabad mozgást biztosító schengeni határok fenntartását. A bevándorlók miatt a közbiztonság, az emberek mindennapi jóléte kerül veszélybe - figyelmeztetett. 

Az illegális migráció tarthatatlan helyzetet eredményez, veszélyezteti az emberek biztonságát, az európai kultúrát és az európai életmódot. "Ezért nemet kell mondanunk az illegális bevándorlásra" - tette hozzá Hidvéghi Balázs. 

Jean-Paul Garraud, a francia Nemzeti Tömörülés (FN) európai parlamenti képviselője magyar újságíróknak nyilatkozva arról beszélt, hogy az uniós migrációs csomag a tagállamok önállóságát veszélyezteti. Elfogadása megfosztaná a tagországokat a jelenleg tapasztalható, inváziónak is beillő, tömeges migráció megállítását célzó intézkedések meghozatalától. 

A brüsszeli adminisztráció nem jelölt meg pontos számot a migránsok tagállamok közötti áthelyezésének felső határáról, ami korlátlan betelepítéseket eredményezhet - hívta fel a figyelmet. Közölte továbbá: a jövőre esedékes európai parlamenti választások lehetőséget biztosítanak arra, hogy az emberek leszavazzák a migránspárti politikát. A francia EP-képviselő végezetül kijelentette: le kell állítani Magyarország és Lengyelország ellen indított támadásokat, ezek az országok ugyanis - mint kiemelte - az emberek érdekeit képviselik. 

Jorge Buxade Villalba, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjának spanyol politikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy az illegális bevándorlás megállítása sürgető, az európai területre érkező, az EU-ban szabad mozgást élvező migránsok miatt ugyanis nő az erőszak és a bizonytalanság a kontinensen. 

"Nem a migrációt támogató baloldali politikusok viselik a hibás döntések következményeit, ezek a politikusok valójában a milliárdos üzletet jelentő illegális migrációt segítik" - fogalmazott a spanyol politikus, majd hozzátette: meg kell védeni a rendet és az állampolgárok biztonságát. 

Charlie Weimers, a Svéd Demokraták EP-képviselője nyilatkozatában kiemelte, országának liberális migrációs politikája valódi megoldásokat nem, kizárólag erőszakot eredményezett. Véleménye szerint az elfogadásra váró uniós migrációs és menekültügyi csomag nem képes kezelni a tömeges migrációs beáramlást, hanem még nagyobb nyomás alá fogja helyezni a tagállamokat. 

Kijelentette: le kell állítani a civil szervezetek migránsokat Európába szállító hajóit. "Ki kell mondani: ezek nem életmentő akciók, ez embercsempészet" - fogalmazott a svéd EP-képviselő, majd hozzátette: ha ennek felismerése elmarad, Európa még több utcai agresszióval néz majd szembe. 

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) EP-képviselője a vitához benyújtott, majd az MTI-hez is eljuttatott írásbeli felszólalásában kijelentette: a 2015-ös migrációs válság kezdete óta az unió nem tudott érdemi megoldást felmutatni az Európára nehezedő nyomás enyhítésére. Valós megoldásokat eddig csak a migráció frontvonalában fekvő tagállamok, köztük Magyarország tudtak adni - mondta. 

"A szigorú határvédelem, és az illegális migrációval szembeni következetes féllépés az egyetlen járható út" - fogalmazott a kereszténydemokrata EP-képviselő, majd hozzátette: a migrációs frontvonal országai ezért joggal várják, hogy uniós források álljanak rendelkezésre a schengeni határt védő létesítmények felépítésére, fenntartására. 

"Saját határaink védelmére igent, az illegális migrációra világos nemet kell mondanunk" - fogalmazott. 

Kiemelte: az unió fejlesztési forrásait arra kell fordítani, hogy azok a helyben maradást, a migráció kiváltó okainak felszámolását segítsék elő Afrikában. Ennek eszköze pedig a biztonság elősegítése, az oktatás és a munkahelyteremtés helyi támogatása. Minden embernek joga van ahhoz, hogy szülőföldjén jusson megélhetéshez, míg az illegális bevándorlás nem alapjog, hanem törvénysértés - tette hozzá írásbeli felszólalásában Hölvényi György.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában