Ország-világ

2017.01.25. 08:01

Szmog: egészségtelenül sok a por a levegőben

A helyzet átmenetileg javulhat, majd hétvégére ismét romlást várnak.

Hancz Gábor

Az ország sok településén olyan rossz a levegő minősége, hogy a szmogriadó riasztási fokozatát kellett elrendelni. Ezek közé tartozik Budapest, Szeged és Salgótarján. Térségünkben ennél jobb a helyzet, de nem 

sokkal.


A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal a Kisalföldet arról tájékoztatta, hogy a szálló por koncentrá ciója múlt péntek óta a két győri, valamint a soproni, a sarródi és a mosonmagyaróvári mérőállomáson mindennap jócskán meghaladta az egészségügyi határértéket, az ötven mikrogramm/köbmétert.


 

A párás idő miatt tegnap még inkább érzékelhető volt, hogy egészségtelen a levegő Győrben. Szapáry Károlyné sem örül ennek. Fotók: H. Baranyai Edina



Közel a szmogriadó


Egy miniszteri rendelet alapján ha tartósan 75 mikrogramm feletti a szállópor-koncentráció napi átlaga, a szmogriadó tájékoztatási fokozatát kell elrendelni. Erre került sor az elmúlt napokban például Győrben és Sopronban. Ez korlátozó intézkedésekkel még nem jár, inkább egyfajta figyelemfelhívás: az erre érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek (köhögés, nehezebb légzés), illetve a betegek panaszai súlyosbodhatnak. Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy az érintett településeken lehetőleg mindenki csak rövid ideig tartózkodjon a szabadban, és kerülje a kültéri, aktív fizikai munkát és sportolást.


A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal lapunkkal azt közölte: a győri Szent István úti mérőállomáson pénteken, az Ifjúság körútin péntektől vasárnapig, míg Sopronban szombaton volt olyan sok szálló por a levegőben, ami a szmogriadó riasztási fokozatának kihirdetését is magával vonta volna, ha a két egymást követnő napra vonatkozó átlag meghaladta volna a riasztási küszöbértéket. Szerencsére ez nem következett be. Ekkor egyébként már korlátozó intézkedések bevezetése is szükségessé válhatna, többek között korlátozni lehetne egyes gépjárművek használatát.


 

Győrben múlt csütörtök óta mindennap meghaladta az egészségügyi határértéket a szállópor-koncentráció.


 

Erős front segíthet


Az időjárás az Északnyugat-Magyarországon élőkhöz mindenesetre szerdán és csütörtökön kegyesebbnek ígérkezik, mint másokhoz – derült ki Üveges Zoltán meteorológus szavaiból. Az Országos Meteorológiai Szolgálat győri munkatársa elmondta, hogy ezen a két napon egy hideg áramlás következtében átmenetileg lesz némi légmozgás a Kisalföld térségében, így kissé javulhat a levegő minősége. "Péntektől aztán visszatér a párás, szélcsendes idő, így ismét nagyon magas szállópor-koncentráció várható. Erősebb frontot, ami alaposan kitisztíthatja a Kárpát-medencét, csak a jövő hét első felében várunk" – fejtette ki a szakember.


Tatabánya is túl a határon


"A légszennyezettség mértéke a szálló por vonatkozásában átlépte az egészségügyi határértéket" – közölte a tatabányai polgármesteri hivatal tegnap. Többek között arra hívták fel a figyelmet, hogy ilyenkor nem tanácsos a gyakori szellőztetés.

A csúcs


125,5 mikrogramm volt köbméterenként a szálló por koncentrációja szombaton a győri Ifjúság körúti mérőállomáson, két és félszerese az egészségügyi határértéknek. Győr-Moson-Sopron megyében ez volt a legmagasabb érték az elmúlt napokban.


Így intézkedtek máshol


Budapesten és Szegeden közlekedési korlátozásokat vezettek be - ingyenessé téve a tömegközlekedést - a szmoghelyzet miatt, míg Salgótarjánban megtiltották az avar és a kerti hulladék égetését, illetve a bontási munkálatokat.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában