Ország-világ

2015.07.13. 15:07

Épül a kerítés a déli határon, 4 méter helyett csak 3 méter magas lesz

Az alapanyagokat rabok állítják elő, a munkát a honvédség végzi. A mintakerítést többféle technológiával építik meg., még a héten elkészül.

munkatársunktól


Kedd



A delmagyar.hu tudósítása szerint a 150 méter hosszú próbakerítés helyét hétfőn megtisztitották a katonák a növényzettől, szabályos sávot alakítottak ki. Most a kamionokat várják a betonoszlopokkal, drótkerítésekkel, hogy folytathassák a munkát.

A helyszínen a sajtó részéről is nagy az érdeklődés, még külföldről, Csehországból is érkezett tévéstáb forgatni.

A mintakerítést többféle technológiával építik meg. Nagy László, az alapanyagokat előkészítő BV Holding Kft. ügyvezető igazgatója kedden a helyszínen azt mondta újságíróknak, a különféle technológiákat kipróbálva azt vizsgálják, hogy melyik megépítése lesz a legalkalmasabb a teljes, 175 kilométeres szakaszon.

Tájékoztatása szerint az alapanyagokat a BV, a büntetés-végrehajtási gazdasági társaságok vállalatcsoportja állítja elő, az építést a honvédség végzi. Jelenleg a büntetés-végrehajtás a dunaújvárosi Acélszerkezet Kft. segítségével készíti elő a szükséges alapanyagokat, melyeket kedden leszállítottak a mintakerítés építésének helyszínére. Innentől kezdve a honvédség veszi át a munkát.

A kerítés három méter magas lesz, felül és alul is pengés drót (NATO-drót) fut majd - sorolta az ügyvezető. Péntekig három verziót építenek ki 150 méteren. Az első 25 méteren fa oszlopok lesznek majd, és erre kerül a kerítés. Aztán 125 méteren fém oszlopos technológiát alkalmaznak, mely egy részén betonalap készül. Másik részén az oszlopokat cölöpverővel helyezik el. Az oszlopokat 2,5 méterenként telepítik, a határvonaltól 2,5 és 10 méter közötti sávban.

A mintakerítés még a héten elkészül, a teljes 175 kilométert november 30-ig építik meg - tette hozzá Nagy László.

Fotó: delmagyar.hu

Fotó: delmagyar.hu

Fotó: delmagyar.hu

Fotó: delmagyar.hu

Hétfő




A delmagyar.hu információi szerint Szentesről és Hódmezővásárhelyről vezényeltek katonátak a határhoz; a Belügyminisztérium arra kérte őket, hogy készítsenek el 175 méter hosszú próbakerítést a határzárhoz. 
 
A határnál kezdődő katonai munkálatokról a Honvédelmi Minisztérium nem értesítette Mórahalom polgármesteri hivatalát. – A környéken dolgozó gazdák szóltak be hétfő reggel a hivatalba, hogy katonai gépjárművek jelentek meg a határnál. Számomra is csak ekkor vált nyilvánvalóvá: elkezdődött a próbakerítés felhúzása. Semmi konkrétumot nem tudok egyelőre a munkálatokról, így azt sem tudom megmondani, hogy az önkormányzatot és a helyieket ez építkezés miben fogja befolyásolni – mondta Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester.

Fotó: delmagyar.hu

Fotó: delmagyar.hu
Szijjártó Péter június 17-én jelentette be, hogy a kormány utasítást adott a belügyminiszternek a teljes magyar–szerb határ lezárásának előkészítésére. A 175 kilométeres határszakaszt 4 méter magas kerítéssel zárják le. A külügyminiszter egy héttel később azt is hozzátette, hogy nem csak a szerb–magyar határon épülhet kerítés, minden olyan határszakaszon, ahol nincs más mód az illegális bevándorlók megállítására, ezt az eszközt fogja alkalmazni a kormány.
 
Júlis hatodikán megszavazták a parlamentben Pintér Sándor javaslatát a magyar–szerb kerítés jogi alapjának megteremtéséről, a szerb határ menti ingatlantulajdonosok kártalanításáról, a menekültügyi eljárások felgyorsításáról és a menedékkérők közmunkára fogásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában