Ország-világ

2014.05.09. 18:57

Közös nyilatkozattal védené a Fidesz az Erzsébet-programot

Az Európai Bizottság már 2012-ben kifogást emelt az Erzsébet-utalvánnyal és a SZÉP-kártyával szemben is.

MTI

A Fidesz Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Igazgatósága kezdeményezésére érdekvédelmi szervezetek képviselői közös nyilatkozatot írtak alá az Európai Bizottság döntése miatt veszélybe került Erzsébet-program jövőjének megvédéséért - közölte a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány pénteken az MTI-vel.

Egyedülálló az Erzsébet-utalvány és a ráépülő Erzsébet-program, ugyanakkor az Európai Bizottság már 2012-ben kifogást emelt az Erzsébet-utalvánnyal és a SZÉP-kártyával szemben is – jelezte [namelink name="Kósa Ádám"] fideszes európai parlamenti képviselőjelölt a szervezetekkel folytatott egyeztetés során.

Az eljárás lényege, hogy közel két éve a bizottság és a magyar kormány párbeszédet folytat: a bizottság azt mondja, hogy a 2011 előtt Magyarországon működő étkezési utalványok kibocsátóinak jogai sérültek az Erzsébet-utalvány és a SZÉP-kártya miatt. A magyar kormány viszont kezdetektől fogva azon az állásponton van, hogy ezek a jogok nem sérültek, hiszen az Erzsébet-utalvány, amelyet a közfeladatokat ellátó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány bocsát ki, nem profitorientált szolgáltatás.

A fideszes EP-képviselőjelölt szerint a "bizottság nem hajlandó engedményeket tenni, és 2014 áprilisában keresetet nyújtott be a magyar állammal szemben az Európai Bíróságnál". Jelenleg az európai parlamenti képviselők rendszeresen napirenden tartják a kérdést Brüsszelben, olyan "jelentések, állásfoglalások készülnek, amelyek bizonyítják a magyar kormány álláspontjának helyességét, az Európa Tanácson belül pedig a magyar kormány folyamatosan alátámasztja igazát" - fűzte hozzá Kósa Ádám, aki szerint "az elkövetkező egy év sorsfordító lehet az Erzsébet-utalvány és az Erzsébet-program működésében".

A közlemény szerint az Erzsébet-program jövőjének megmentése érdekében indított közös nyilatkozatot a következő szervezetek képviselői írták alá: az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Autisták Országos Szövetsége, az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége, a Magyar Diáksport Szövetség, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség, a Magyar Szervátültetettek Országos Sport, Kulturális és Érdekvédelmi Szövetsége, a Magyar Szörf Szövetség, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége.

Az Erzsébet-programról szóló törvény alapján a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány az Erzsébet-program keretében többek között szociális üdültetéssel és étkeztetéssel, ifjúsági és gyermekvédelmi programokban való részvétellel kapcsolatos feladatokat, illetve egyéb szociális feladatok ellátásához kapcsolódó teendőket lát el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában