Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Itt a második érem: Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes!

A grúz Lasa Savdatuasvili jukóval verte meg az eddig parádézó Ungvári Miklóst, aki így ezüstéremmel térhet haza Londonból!
"Szeretném megköszönni az edzőmnek, Bíró Tamásnak, akivel az elmúlt fél évben gyakorlatilag együtt éltünk, azt a két évtizedes munkát, amelynek ez az olimpiai ezüstérem az eredménye" - nyilatkozott az elvesztett vasárnapi döntő után a 66 kg-os dzsúdós. "A családomnak, édesanyámnak, testvéreimnek is szeretném megköszönni, akik kijöttek ide szurkolni nekem, s elnézést, ha a nap végére csalódást okoztam, nem ezt akartam."

A tatabányai versenyző a fináléról elmondta, számított rá, hogy az elején a grúz Lasa Savdatuasvili azonnal támadóan lép fel.

Ungvári Miklós szerezte a magyar csapat második érmét. Fotó: MTI (galéria)

"Az előző meccsekről tudtuk, hogy az utolsó másfél percre el fog fáradni, de bevallom, nekem sem volt könnyű, én is elfáradtam" - mondta a 31 éves Ungvári, hozzátéve, reméli, majd tud örülni az olimpiai ezüstéremnek. "Hajtós Bertalan számára a mai napig fájó emlék az elvesztett olimpiai döntő, még most is könnyes szemmel mesél róla. Nekem is az egész életemre bennem lesz, hogy nem tudtam nyerni, pedig itt voltam a siker kapujában, de nem tudtam belépni Kovács Antal mellé."
Bíró Tamás szerint Ungvári fantasztikusan dolgozott egész nap.


"Neki 2008-ban kellett volna olimpiát nyernie, akkor volt a topon. Már nem egy fiatal versenyzőről van szó, sokat kell fogyasztania, s összeakadt egy fiatal csikóval, aki nagyon jó napot fogott ki. Nem vagyok elégedetlen, de Miklós igen. Az elmúlt két olimpián nem volt szerencséje, most igen, nagyon sok nagyágyú elhullott menet közben. Az elmúlt egy évben olyan lelkiállapotban volt a testvére és magánéleti okok miatt, hogy nagyon nehéz volt felrázni."


Ungvári Miklós szerezte a magyar csapat második érmét. Fotó: MTI (galéria)
Ungvári Miklós testvérét, a szintén válogatott cselgáncsozó Attilát doppingvétség miatt eltiltották tavaly, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a héten részben tisztázta a vádak alól.

Döntő

A háromszoros vb-bronzérmes és Európa-bajnok magyar versenyző a fináléban a nála 11 évvel fiatalabb, junior Eb-első grúz Lasa Savdatuasvili ellen lépett tatamira, aki már a felnőttek között is letette névjegyét idén egy Eb-bronzzal. Ungvári afgán, belizei, szlovén, lengyel és spanyol, míg riválisa chilei, francia, brit és japán dzsúdóson keresztül jutott a döntőbe. Savdatuasvili az egész nap folyamán rendkívül agresszívan küzdött, a világbajnok japán Ebinuma Maszasit ipponnal verte az elődöntőben.

Ungvári Miklós szerezte a magyar csapat második érmét. Fotó: MTI (galéria)


A rutin és a fiatalság összecsapására telt ház, 8000 néző volt kíváncsi az ExCeL központ cselgáncstermében. Savdatuasvili rendkívül vehemensen, szinte vadul támadott, egy perc múlva pedig jukót érő levitellel megszerezte a vezetést. Ungvári a földön megpróbálta megkontrázni, de nem sikerült. Két perc elteltével a japán vezetőbíró intette a magyar versenyzőt. Ungvári innentől folyamatosan támadott, több ígéretes akciója is volt, de egyikért sem kapott pontot. A földön hiába próbált fogást találni a grúzon, az nagyon jól védekezett, s megőrizte előnyét az ötödik perc végéig.

A 31 éves Ungvári olimpiai ezüstérmével megkoronázta pályafutását, és - a szintén dzsúdós Csernoviczki Éva szombati bronza után - a magyar küldöttség második érmét szerezte a XXX. nyári játékokon.

Galéria kép


Ungvári Miklós

Születési idő, hely: 1980. október 15., Cegléd
Klubja: Ippon SE/Tatabányai Sport Club
Súlycsoportja: 66 kg
Olimpiai eredményei: 2. (2012 London), helyezetlen (2004 Athén, 2008 Peking)
Kiemelkedő eredményei: 3x vb-3. (2005 Kairó, 2007 Rio de Janeiro, 2009 Rotterdam), 3x Európa-bajnok (2002 Maribor, 2009 Tbiliszi, 2011 Isztambul), 3x Eb-2. (2005 Rotterdam, 2008 Lisszabon, 2010 Bécs)


Elődöntő

A döntőért a háromszoros vb-bronzérmes és Európa-bajnok magyar versenyző azzal a spanyol Sugoi Uriartéval találkozott, aki a 2010-es Eb-fináléban - vitatott körülmények között - legyőzte őt. Legutóbbi, az idei Eb-n vívott meccsük viszont Ungvári sikerével végződött.

Uriarte könnyebb ágon jutott Londonban a négy közé, olasz, arubai és andorrai ellenfél után a vb-7. azeri Tarlan Karimov jelentette az első komoly akadályt, őt jukóval győzte le. Ungvári két villámgyőzelemmel (afgán és belize-i ellenfél) kezdett, majd a szlovén Rok Draksicot és a lengyel Pawel Zagrodnikot is jukóval verte meg.

Ungvári Miklós szerezte a magyar csapat második érmét. Fotó: MTI (galéria)


Az elődöntőben egy perc dulakodás után Ungvári indította az első veszélyes támadást, de nem tudta kellő ideig leszorítani ellenfelét, viszont a földre vitelért kapott jukóval megszerezte a vezetést. A folyatásban is a magyar cselgáncsozó volt kezdeményezőbb, kétszer is összefogta Uriartét, ám átfordítania nem sikerült. Egy perc 22 mp volt hátra, amikor egy összekapaszkodás után videóztak a bírók, mivel Uriarte lábra fogott, de nem kapott érte büntetést. Fél perccel a vége előtt a 31 éves Ungvárit intették, azonban ez már nem befolyásolta a végeredményt, a tatabányai dzsúdós megőrizte előnyét, s az aranyéremért léphet tatamira.

A fináléban ellenfele a 20 esztendős, Eb-harmadik grúz Lasa Savdatuasvili lesz, aki az elődöntőben ipponnal verte a japán Ebinuma Maszasit. Ungvári először találkozik Savdatuasvilivel.

Magyar dzsúdós legutóbb az 1992-es barcelonai olimpián szerepelt a fináléban, akkor Kovács Antal arany-, Hajtós Bertalan és Csák József ezüstérmes lett.

Korábban

A 66 kg-os Ungvári Miklós megnyerte negyedik mérkőzését is, ezzel bejutott az elődöntőbe vasárnap a londoni olimpia cselgáncstornáján.

A háromszoros vb-bronzérmes és Európa-bajnok dzsúdós az afgán Adzsmal Faizzada, a belize-i Eddermys Sanchez és a szlovén Rok Draksic után jukóval verte a lengyel Pawel Zagrodnikot.

A 31 éves magyar az elődöntőben a spanyol Sugoi Uriartével találkozik.Negyeddöntő

A 66 kg-os Ungvári Miklós megnyerte második mérkőzését is, ezzel bejutott a 16 közé vasárnap a londoni olimpia cselgáncstornáján.

A háromszoros vb-bronzérmes és Európa-bajnok dzsúdósnak az afgán Adzsmal Faizzada 17 mp-es legyőzése után nem kellett sokkal több a nemzetközi színtéren szintén ismeretlen belize-i Eddermys Sanchez ellen sem. Ungvári rögtön a mérkőzés elején eldobta szabadkártyával indult riválisát, az ippont érő akcióval csupán 19 mp-ig tartott a meccs.

Ungvári Miklós szerezte a magyar csapat második érmét. Fotó: MTI (galéria)


A 31 éves, harmadik olimpiáján szereplő tatabányai cselgáncsozónak a 16 között már jóval nehezebb ellenféllel kell szembenéznie: azzal a szlovén Rok Draksiccal találkozik, akitől az idei Eb bronzmérkőzésén kikapott. Draksic a 32 között kezdett, s ipponnal jutott túl venezuelai ellenfelén.

Nyolcaddöntő

A 66 kg-os Ungvári Miklós megnyerte első mérkőzését, ezzel bejutott a 32 közé vasárnap a londoni olimpia cselgáncstornáján.

A háromszoros vb-bronzérmes és Európa-bajnok dzsúdós a 64 között alig 17 másodperc elteltével ippont érően vitte földre az afgán Adzsmal Faizzadát, és a folytatásban az ugyancsak csekélyebb erőt képviselő belize-i Eddermys Sanchez vár rá.

Ungvári Miklós szerezte a magyar csapat második érmét


A nyolcaddöntőben aztán az Eb-harmadik szlovén Rok Draksic vagy a venezuelai Ricardo Valderrama jöhet a 31 éves magyarnak.

Előzetes

A küldöttség első londoni érmét, a 48 kg-ban harmadik helyen végző cselgáncsozó Csernoviczki Éva szerezte meg szombaton, s a remények szerint a dzsudócsarnokban vasárnap is hasonló siker születhet, ugyanis a háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós lép tatamira. A 66 kilóban érdekelt 31 éves sportolóra hosszú menetelés vár a dobogóig, ugyanis már a 64 között küzdenie kell. Ungvári első meccsét az afgán Adzsmal Faizzadával vívja.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Nosavin 2012. július 31. 23:30
  „Remélem tudod hogy rendőrségi ügyet csinálok most ebből ;) Rágalmazás és becsületsértésért! Minden jót ;)”
 • 21. BudaiKr 2012. július 31. 22:44
  „19. Nosavin 2012.07.31. 13:00

  nem mertél jönni kiskancsó... itt vagyok még mindig te csaje”
 • 20. BudaiKr 2012. július 31. 18:16
  „19. Nosavin 2012.07.31. 13:00

  mókuska én teljessen este 10re gondoltam csak nem hiszed hogy majd délelött 10kor le állok veled mindenki elött...
  különben is elfoglalt voltam mert az anyudnál jártam. élveztem....”
 • 19. Nosavin 2012. július 31. 13:00
  „Megjegyezném a kis pondró nem volt ott a megbeszélt időpontban :D :D”
 • 18. hlecsi 2012. július 30. 22:31
  „Mekkora egy csöves sz*rh..i vagy te te balf*sz... antiszocialista k*csög nem az ország a világ tart ott ahol. pont az ilyen b..rmok miatt, öreg ez az ember egész életében kuzdött a céljaiért, azért amit csinál, pénzt ölt bele! nem a te szaros pénzed, a sajátját! ez nem olyan mint a foci h mindent a p*csád alá raknak meg kinyalja mindenki a s*gged... meg millios fizetések a nagy sz*rt mindent te teszel azért h előbbre kerulhess, ő gyerekkora ota ezért edz, az életét adja fel!!!! az életét ember de ezt hiába magyarázom olyannak aki nem tudja milyen ez...én tudom! és kiváncsi lennék te mit csináltál volna ott a szönyegen -,- itt gondolkodni is kell ami látom neked nem előnyöd...”
 • 17. Nosavin 2012. július 30. 21:41
  „Rendben! Holnap 10 óra Egyetemi Kis csarnoknál! Kíváncsi eszek oda mered e tolni a p...ádat! Szánalmas !”
 • 16. BudaiKr 2012. július 30. 20:59
  „15. Nosavin 2012.07.30. 20:20

  mond meg a helyet időt egyedül gyere”
 • 15. Nosavin 2012. július 30. 20:20
  „BudaiKr Holnap találkozzunk te sze...láda! Találkozzunk mond meg hol és mikor ott leszek, De azt nem teszed zsebre!”
 • 14. BudaiKr 2012. július 30. 18:42
  „10. Nosavin 2012.07.30. 08:23

  talákozzunk öcsém rendezzük le! mire vered magad? talán nincs igazam? ne lélekböl küdjön hanem izomból rakja oda magát 1000el. igy lükülődni a falusi kocsmákba szoknak a legények bucsukor. sajnállak hogy ez a példaképed inkább a micimackó”
 • 13. Nosavin 2012. július 30. 11:30
  „Budai Szimplán Tipikus Buta P...szt!!”
 • 12. LAZA 2012. július 30. 11:12
  „10.
  Egyetértek.
  Sajnos nagyon sok még közöttünk a söpredék.
  Soha nem fogom elfelejteni azt a pekingi mérkőzését amikor a leggyalázatosabb csalással kiejtették egy orosz ellenében.Az orosz az egész mérkőzés során a szó szoros értelemben nem csinált mást mint vetkőzött és öltözött!
  A végén pedig valami mondvacsinált ürüggyel Miklóst intették meg.
  Most is támadott hajtott csak sajnos az ellenfél nagyon szívósan védte azt az egy pontját.
  Igen 2008-ban aranyat érdemelt volna ám most az ezűst síkerült.Gratula!”
 • 11. páctivald 2012. július 30. 10:26
  „BudaiKr!

  Az elmúlt napokban ez már nem az első ilyen hozzászólásod.
  Fogalmatlan, szánalmas, rosszindúlatú...és akkor még finom voltam.

  Legszívesebben téged szívlapáttal tarkón!”
 • 10. Nosavin 2012. július 30. 08:23
  „BudaiKr Jajj de szívesen találkoznék veled élőben TE I...ÓTA B...OM! Tudod megsúgom neked hogy azt egész magyar csapatból ő az aki mindig tiszta szívből és lélekből harcol és küzd, közel 20 éves ismerem szinte vele nőttem fel! Igazi Példakép! Miatta vagyok büszke arra, hogy magyar vagyok, és olyan emberek miatt mint te szégyenlem!”
 • 9. Ambar 2012. július 30. 07:49
  „Szerintem nagyon jó volt!Gratulálok!”
 • 8. machers 2012. július 29. 21:08
  „Nagy menetelés volt!
  Gratulálok!”
 • 7. BudaiKr 2012. július 29. 20:32
  „6. Perth 2012.07.29. 19:56

  biztos a magad hozzászollásáról beszélsz ugye?”
 • 6. Perth 2012. július 29. 19:56
  „Gratulálok,szép teljesítmény,nem sokon múlott az arany. BudaiKr. te aztán nagyon érthetsz hozzá,ha így láttad... Régen olvastam ennyire ostoba hsz-t...”
 • 5. Accra 2012. július 29. 19:48
  „Budai, elég ostoba vagy, és most nagyon finom voltam!

  Nagyon szép teljesítmény volt, a világ legnagyobb versenyén lett második. Az ezüstérmesnek talán a legrosszabb érzés most, de idővel Ő is boldog lesz az eredménnyel. Gratulálok !!”
 • 4. BudaiKr 2012. július 29. 19:40
  „olyan volt mintha nem is akarna nyerni. ennél azér tobb kell egy aranyhoz ha már a mi pénzünkön van kinn”
 • 3. tom3.14 2012. július 29. 19:29
  „Számunkra ő is győzőtt, Gratulálok!!!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl sima: Magyarország-Szerbia 10-14

A címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott vasárnap 16.30-kor a nagy rivális, Szerbia ellen kezdi meg a küzdelmeket a londoni olimpián. Tovább olvasom