Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Viszonylagos nyugalomban telt az év

Nyugalomban telt az elmúlt év Mosonmagyaróváron és környékén a városi rendőrkapitány szerint.

Stabilnak mondható állapot

Horváth Csaba
A városban és a környékén történt bűncselekmények tekintetében az idei évet viszonylagos nyugalommal jellemezte Horváth Csaba, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője. Az alezredes szerint történtek ugyan kirívó esetek – főként az elmúlt hónapban –, ám összességében stabilnak mondható ez az állapot.

– Sorozatos bűncselekmények nem történtek a környéken ebben az évben. A bűnesetek száma területünkön összességében emelkedett ugyan, ám ehhez az emelkedő statisztikához nagyban hozzájárult, hogy a hegyeshalmi átkelőn a határőrök számos közokirat-hamisítást fedtek fel. Míg 2003-ban 114, addig idén 468 külföldi elkövetővel szemben indult eljárás, akik hamis okmányokkal próbáltak átmenni a határon.

– Az év közepén a gépjárműfeltörések nyugtalanítottak bennünket, ám az ilyen esetek száma mára jelentősen csökkent és az elkövetők nagy részét is sikerült felderíteni. Jelenleg is folyamatban van egy nyomozás, aminek eredményeként az elmúlt másfél év autófeltöréseinek elkövetői rövid időn belül rendőrkézre kerülnek.

– Aggasztónak tartom azonban, hogy a társadalom agresszivitása érezhetően növekedett az elmúlt időszakban. Sajnos ehhez nagyban hozzájárult, hogy a televízióban ma már szinte csak erőszakot ábrázoló műsorokat, filmeket vetítenek. Kimutatható, hogy az emberek egymás közt a legkisebb nézeteltérést is agresszíven, erőszakosan kezelik. Ezt a helyzetet mindenképpen orvosolni kell, ám ez nem kizárólag a rendőrség feladata. Valamivel több rablás történt idén, ám a száma így sem haladta meg a két évvel ezelőtti és az azt megelőző statisztikát, s az elkövetők több mint nyolcvan százalékát sikerült felderíteni. A kábítószer területén számos felderítésünk volt ebben az évben, aminek eredményeként több terjesztő került rendőrkézre.

Fegyelmezettebben közlekednek

– A közlekedési morál érezhetően javult a városban az elmúlt időszakban, kevesebb személyi sérüléssel járó baleset történt. Számos visszajelzést kaptunk, hogy összehasonlítva más hasonló városokkal, a mosonmagyaróváriak fegyelmezettebben és nyugodtabban közlekednek. Részben talán ez köszönhető a folyamatos szigorított ellenőrzéseknek. A létszámnövekedésnek köszönhetően „láthatóbb" rendőrség lett a városban, több helyen jelennek meg gyalogos járőreink, amiért több pozitív visszajelzést is kaptunk a lakosságtól. A fokozottabb rendőri jelenlétnek köszönhetően sikerült felfednünk a napokban egy sorozatos lakásbetörés elkövetőjét.

Az elmúlt hetekben több lakásba is betörtek a Bakó utcában. Fokoztuk az ellenőrzéseket ezen a területen és sikerült elfognunk két román állampolgárt, akik három újabb lakásba törtek be hengerzárfeltöréssel. Az elkövetők autójában nagyobb mennyiségű arany ékszert találtunk és egy hordozható számítógépet. Ezekről a tárgyakról kiderült, hogy szintén betöréses lopásból származnak. Az egyik elkövető egyébként már több évet ült Romániában hasonló bűncselekmények miatt és jelenleg is négyéves börtönbüntetését kellene töltenie hazájában.

Rendszámfelismerő rendszert!

– Az utazóbűnözés ellen hatékonyabban szeretnénk fellépni a jövőben, ehhez nagy segítséget jelentene a – már politikai támogatottsággal is bíró – rendszámfelismerő rendszer kiépítése. Ezt a jelentősebb beruházást azonban csak önkormányzati segítséggel tudjuk megvalósítani. Szeretnénk tovább fokozni a rendőri jelenlétet, ehhez további két segédmotort vásárolunk a járőröknek, valamint beszereztünk már két kerékpárt is – mondta a kapitányságvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vietnami csüngő hasú kergetésétől a testületi Citrom-díjig

Az idei esztendő sem múlt el szűkebb régiónkban meglepetések, sérelmek, utólag módosított rossz döntések, tragédiák és persze humoros történetek nélkül. Visszatekintőnkben szinte minden hónapra jutott egy-egy krimi, pénzkeresés és jó néhány poén: bűnügyekből kevesebbet, a pénz kereséséhez „erősebb elemlámpást” kívánunk, jóízű poénból pedig minél többet szeretnénk a 2005-ös esztendőben. Tovább olvasom