Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Visszazárták a zsilipet, de a munka nem állt le

A horgászok és a vízügyi felügyelet nyomására visszazárta a zsilipet a Lajtán a márialigeti erőmű osztrák tulajdonosa, aki korábban engedély nélküli turbinacseréjéhez szinte teljesen kiszárította a medert. A károkat szenvedett horgászegyesület tart attól, hogy az osztrák újra beavatkozik a vízkormányzásba.
Amint arról lapunk augusztus 19-i számában hírt adtunk, egy nappal korábban drasztikus apadás következett be a Lajta Jobbparti-csatornájában, miután a Hegyeshalom melletti Márialigeten működő törpeerőmű osztrák tulajdonosa megnyitotta a zsilipet. A tulajdonos állítása szerint azért avatkozott be ily módon a folyó szabályozásába, mert a turbinacseréhez száraz mederre volt szüksége. A munkálatokhoz és a zsilip felnyitásához azonban semmiféle engedéllyel nem rendelkezett.

Az osztrák erőmű-tulajdonos meggondolatlanságának köszönhetően szinte teljes egészében kiszáradt a Lajta Jobbparti-csatornája, illetve a főmederben felduzzasztott vízből is többmázsányi telepített hal leúszott. Az Észak-dunántúli Vízügyi Felügyelet azonnali hatállyal kötelezte a férfit a zsilip elzárására és a normális állapot visszaállítására.

Az osztrák folytatná

– Az eset óta viszonylag rendeződött a helyzet és visszaállt a korábbi vízszint – mondta el a Kisalföldnek Fekete Tamás, a Hegyeshalmi Vasutas Horgászegyesület elnöke. – Miután visszatért a víz a főmederbe, a vízügyi társulat – hatalmas nehézségek árán – elindította a szivornyákat. Ennek köszönhetően másnap délre ismét víz került a Jobbparti-csatornába. Ezután megkeresett az erőmű tulajdonosa, hogy érdeklődjön a bennünket ért károkról.

Elmondta, hogy továbbra is szüksége van a száraz mederre legalább három héten át, ám ígéretet tett arra, hogy a szükséges engedélyek beszerzése után folytatja csak a munkálatokat. Tartunk azonban attól, hogy újra megismétlődik a múlt heti eset, hiszen azóta is folyamatosan dolgoznak az erőműnél és napról napra egyre több osztrák rendszámú munkagép érkezik ide.

– A zsilipnyitás következtében az egyesületünket anyagi kár nem érte, ám a felduzzasztott víz leeresztésével az összes telepített hal leúszott. Ennek köszönhetően az alsóbb szakaszon lévő összefolyásnál többen tizenöt kilós pontyokat fogtak. A visszaduzzasztott Lajtában pedig az eset óta tízcentisnél nagyobb hal nem akadt a horogra, hol- ott korábban nem volt ritka a húsz kilogramm fölötti fogás sem.

Szóban kapta az engedélyt?

A Jobbparti-csatornán horgászati joggal rendelkező Mofém Horgászegyesületet szintén nem érte anyagi kár a zsilipnyitás miatt. Dr. Késmárki István elnök elmondta: az összefogásnak és a rendkívül gyors beavatkozásnak köszönhetően viszonylag hamar visszaállt az eredeti vízszint a csatornán, így nem okozott mérhető károkat az apadás. Az elnök hozzátette továbbá, hogy az erőmű tulajdonosa még aznap este megkereste az egyesületet, hogy a károkról érdeklődjön. Az osztrák akkor azt állította, hogy kért és kapott is engedélyt a beavatkozásra, igaz, mindez csak szóban történt meg és azt sem tudja, hogy kitől.

A hatóság elutasította

Az önkényes zsilipnyitás utáni napon a tulajdonos az Észak-dunántúli Vízügyi Felügyelethez benyújtotta a vízjogi létesítési engedélykérelmet, amit azonban – több hiányosság miatt – a hatóság egyelőre elutasított.
– Az engedélykérelem műszaki tartalma nem volt elégséges, ezért a felügyelet elutasította azt – mondta el lapunknak Gratzl Ervin főtanácsos. – Ezzel együtt kötelezést adtunk ki számára egyrészt, hogy azonnal állítsa vissza a korábbi állapotot, hogy a Jobbparti-csatornába megfelelő mennyiségű víz juthasson.

Ezt vízálláshoz kötöttük, a mért ponton legalább a meghatározott magasságot el kell érnie a szintnek. Felfüggesztettük továbbá az erőművön folyó felújítási munkálatokat a jogerős vízjogi létesítési engedély megszerzéséig. Az engedély kérelméhez ki kell dolgoznia többek közt egy tervezetet a vízkormányzásról is a felújítási munkák idejére – tájékoztatott Gratzl Ervin.

A főtanácsos elmondta továbbá, hogy a kérdéses zsilipet az erőmű üzemeltetője működtetheti, annak érdekében, hogy a Malom-csatornában megfelelő mennyiségű víz legyen. Mindennemű beavatkozáshoz azonban folyamatosan konzultálnia kell a meder kezelőjével.

Hatmillióért vette

A Lajta vízi energiáját használó márialigeti erőmű 1950 óta üzemel. Az egykori malom zsilippel felduzzasztott vizet használ, engedélyezett éves vízhasználata 153 millió köbméter. Lapunk információi szerint az erőművet 1995-ig a szombathelyi áramszolgáltató üzemeltette, majd ekkor eladták a Hunag Kft.-nek. Úgy tudjuk, az akkori vételár mindössze közel 6 millió forint volt, ami mintegy félévnyi áramtermeléssel már meg is térült az új tulajdonosnak.

A Jobbparti-csatorna

A Jobbparti-csatorna az országhatár térségében ágazik ki a főmederből és a mosonmagyaróvári duzzasztó fölött torkollik vissza, immáron élővizet biztosítva Hegyeshalom, Levél és Mosonmagyaróvár vízhasználóinak. A csatornában a betáplált víz biztosítja a mederben az élővíz jelleget, a Hegyeshalom térségében létesített horgásztó, a Stettni-tó vízpótlását, valamint a szennyvizek befogadójául szolgáló Megyei-csatorna hígító- és öblítővizét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ajtó üvege vágta el a nyakát

Szerencsétlen baleset miatt vesztette életét egy 42 éves férfi hétfőn hajnalban saját lakásának… Tovább olvasom