Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Visszaveszik a kollégiumot az államtól

Visszaveszi az önkormányzat a Hunyadi-iskola egykori kollégiumának vagyonkezelői jogát az intézményfenntartó központtól. Keresik a jelenleg funkció nélküli ingatlan hasznosításának lehetőségeit.
A köznevelési feladatot ellátó, korábban önkormányzati intézmények állami fenntartásba vétele nyomán kötött vagyonkezelési szerződést a város a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (Klik) két hónappal ezelőtt. Ezzel a Klik vagyonkezelésbe vette egyebek mellett a Hunyadi-iskolát és vele együtt az intézmény Gulyás Lajos utcai kollégiumát is. A város azonban most úgy döntött, mégis visszavenné az utóbbi ingatlant további önkormányzati hasznosítása érdekében. A vagyonkezelői jog változtatásának kezdeményezéséről a közelmúltban határozott a képviselő-testület.

Az egykori kollégium ma kihasználatlan, az önkormányzat szeretné gazdaságosan hasznosítani.
Az egykori kollégium ma kihasználatlan, az önkormányzat szeretné gazdaságosan hasznosítani.


A város szándéka, hogy a szakképző iskola jelenlegi kollégiumi épületét az átvételt követően bevonja az önkormányzati feladatellátásba. Az ingatlan működtetési, közüzemi költségei, a vagyonbiztosítási díja, továbbá a fenntartással, állagmegóvással kapcsolatos járulékos költségek meglehetősen magasak. Tavaly például összességében meghaladták az 5 millió forintot. Ezen költségek azonban hatékony önkormányzati hasznosítással csökkenthetők. Az épület jelen állapotában felújításra és korszerűsítésre szorul. A visszavétel kapcsán fontos körülmény továbbá, hogy az ingatlan kihasználatlan, az intézményfenntartó eredeti célkitűzését nem szolgálja. A város hosszú távú tervei között szerepel az épület kihasználtságának javítása, értékének növelése.

– Kézzelfogható hasznosítási lehetőség még nincs, de mindenképpen szeretnénk, ha a város rendelkezne a kollégium felett – mondta érdeklődésünkre Nagy István polgármester. A vagyonkezelői jog visszavételével annak a lehetőségét akarják biztosítani, hogy az önkormányzatot gyarapítsa a haszon, amit egy ésszerű hasznosítási javaslat hozhat – hangsúlyozta a városvezető.

Olvasóink írták

 • 4. amivarosunk 2013. június 25. 07:59
  „Egyéb lehetőségek:
  Lehetne benne a imgsz, ami a pártok házában üzemel. Az ott fizetett bérleti díj eltűnne. A megüresedett irodákba valódi bérlők kerülhetnének.
  Mehetne bele a helyi tankerület is, ( bérleti díjat fizetve) ami a Hunyadi Iskolától vette el a helyiségeket az új épületszárnyban.
  A konyhát és az ebédlőt pedig egy az egyben a közétkeztetés szolgálatába állítanám.”
 • 3. sicc 2013. június 24. 13:45
  „az ötlet jó, de valószínüleg magánérdekek miatt más sorsa lesz ;)”
 • 2. 01010 2013. június 24. 12:30
  „1. juhi nagyon jó az ötlete !”
 • 1. juhi 2013. június 23. 14:16
  „A Hunyadi és/vagy a Haller idegenforgalom szakos hallgatói által üzemeltethetnék szállodaként! A termálfürdő egy kőhajításnyira, megfelelő marketing esetén kiváló tanszálló lehetne minimális ráfordítással.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A piaristákhoz új igazgató jön

Új igazgatót nevezett ki a Magyar Piarista Tartományfőnökség mosonmagyaróvári iskolája élére. Tovább olvasom