Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Vendégszeretet és békesség az El Caminón

A Budapest–Lébény közti magyar szakasz mára az európai Szent Jakab-úthálózat hivatalos részévé válhatott. Megyénk legifjabb városa is képviseltette magát a Camino de Santiago Zarándokút Baráti Társaságainak I. Világtalálkozóján Santiagóban.
Santiago de Compostela város Szent Jakab apostol temetkezési helye. A világ egyik leghíresebb katolikus zarándokhelye, itt ér véget a Szent Jakab-út. A napokban először szervezték meg a Camino de Santiago Zarándokút Baráti Társaságainak I. Világtalálkozóját, melyen a magyar küldöttségben – meghívott vendégként – Lébény is képviseltette magát, Kovács Gábor polgármester személyében.

– A Szent Jakab-út magyarországi kétszáz kilométeres szakasza Budapesttől Lébényig idén lesz hétéves. Az útvonal folyamatosan alakul, épül. Évente négy-ötszáz zarándok jut el hozzánk egyénileg, mintegy százötvenen pedig szervezett csoporttal. Tapasztalatom szerint egyre nő az érdeklődés. Éppen ezért is nagy öröm, hogy a magyar szakasz csatlakozhatott a több évszázados hagyományú Szent Jakab-hálózathoz – hangsúlyozza Kovács Gábor, aki a Szent Jakab Baráti Kör vezetőségével együtt látogathatott el a santiagói világkonferenciára.

A hazai küldöttség – köztük Kovács Gábor lébényi polgármester – magyarokkal is találkozott a világ egyik leghíresebb zarándokhelyén.
A hazai küldöttség – köztük Kovács Gábor lébényi polgármester – magyarokkal is találkozott a világ egyik leghíresebb zarándokhelyén.

– Akikkel együtt most Spanyolországba utazhattam, valamennyien végigjárták az El Caminót, mely minden alkalommal hatalmas, katartikus élményt jelent. Santiagóba folyamatosan jönnek a zarándokok, egyénileg és csoportosan is. Ottjártunkkor éppen két magyar is megérkezett. A helyiek örömmel fogadják az érkezőket, tisztelik és segítik őket, a látogatók nyugalmat, békességet és vendégszeretetet kapnak – osztotta meg tapasztalatait a településvezető, aki úgy tudja, hogy a spanyol zarándokhelyre évente mintegy nyolcszáz magyar jut el. A világtalálkozón egyébként mintegy hétszázan képviselték országukat Japántól Brazíliáig. Kovács Gábor szerint spanyol földön minden faluban van kijelölt zarándokszálláshely, és ez lenne a cél a magyar útvonalon is, a fővárostól Lébényig.

A nulladik kilométerkő Santiagóban.
A nulladik kilométerkő Santiagóban.

– Örömmel mondhatom el, hogy a magyar útvonalon is sokan indulnak el egyénileg és csoportosan. Azon már nem építeni, hanem csiszolni kel-
lene. Több regisztrált szálláshelyre, gyakorlatias kiadványra lenne szükség – vélekedett a városvezető. A magyar szakasz egyébként Lébénytől az osztrák Wolfsthalig kiegészült nemrég egy újabb szakasszal, így csatlakozik az osztrák útvonalhoz. Kovács Gábor szerint ebből Mosonmagyaróvár is profitálhat, hiszen a városon is áthalad az összekötő útvonal.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ultrahangkészülék a babáknak

A minap szervezett Egészségváros program jóvoltából 3,8 millió forinttal gazdagodhatott a Karolina… Tovább olvasom