Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Velencei evezősközpont a Lajta partján

Mosonmagyaróvár - A fesztiváli hétvégén a Vár-tavon igazi velencei hangulat fogadta a látogatókat: kipróbálhatták a pompásan feldíszített gondolát. A Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület emellett lehetőséget nyújt a vízi sport alapjainak megismerésére, amit aztán a vizek olasz városában fejleszthetnek tovább az érdeklődők.
Mosonmagyaróvár három éve a velencei gondolaevezés magyarországi központja. A helyi vízisport-egyesület a kenu és sárkányhajó, kajak, vitorlázás, versenyevezés mellett lehetőséget nyújt a gondolaevezés alapjainak elsajátítására.

Akit komolyan érdekel ez a vízi sport, akár a vizek olasz városában is elmélyítheti tudását, megismerve annak hagyományait, csodálatos kultúráját.

– Az állva evezés a Távol-Keleten és az arab országokban is ismert, azonban Velencében egyedülálló. A vizek városában találhatjuk meg a legkülönfélébb hajótípusokat: az áruszállítástól egészen a különböző korosztályoknak (például gyerekeknek vagy nőknek külön) kialakított járművekig – magyarázza Wlasitsch Mirkó, az egyesület egyik képviselője, aki elmondta: a velencei gondolaevezés egyre nagyobb tömegeket vonz, és egyre kedveltebb az olimpiáról is ismert angol evezést gyakorlók körében.

Gondolázás: Egy-két hét alatt el lehet sajátítani a vízi sportág alapjait, továbbtanulásra Velencében nyílik lehetőség.
Gondolázás: Egy-két hét alatt el lehet sajátítani a vízi sportág alapjait, továbbtanulásra Velencében nyílik lehetőség.

A több mint harmincéves múltra visszatekintő Vogalonga vízi karneválon ismerték meg a mosonmagyaróváriak ezt a sportágat.

– A velenceiek javarészt egy lapáttal, állva eveznek, gyönyörű hajóformákat alkalmaznak – hangsúlyozta Wlasitsch Mirkó, majd hozzátette: – Nálunk egy-két hét alatt el lehet sajátítani a gondolaevezés alapjait, és lehetőség nyílik a velencei továbbképzésre. Az érdeklődőket Velencében oktatással, hajóbérléssel, idegenvezetéssel várják. Erről bővebb felvilágosítást az egyesület tagjai adnak (Wlasitsch Mirkó, 00360-2984216 vagy Nagy Gábor, 06-70/2272-309).

A Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület velencei evezősei nemrég Padovában mérkőztek meg, a fiúk és a lányok is szép eredménnyel tértek haza. A sportorvosi szemszögből is előnyös vízi sport gyakorolható a Fertő tavon, a Balatonon, de akár az Öreg-Dunán is, hiszen a hajó – a velencei lagúnarendszer sajátosságaihoz idomulva – jól bírja a hullámzást, fordulékony, jó a teherbíró képessége. A Lajta-parti szervezet jelenleg két gondolával rendelkezik és hamarosan várnak egy harmadik hajót is Velencéből. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt a Fiatalok Otthona

Mosonmagyaróvár - A képviselő-testület múlt heti döntése nyomán hivatalosan is végleg megszűnt a… Tovább olvasom