Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

˝Vége a természetes vizek lerablásának˝

˝A halgazdálkodásról szóló új törvény elfogadásával győztek a sporthorgászok˝ – jelentette ki Nagy István országgyűlési képviselő hétfőn a szeptembertől hatályos új halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény tartalmáról.

Az Országgyűlés a múlt hónapban fogadta el a korábbi halászatról és horgászatról szóló jogszabályt szeptembertől felváltó új törvényt. „Azzal, hogy a természetes vizek kezelése a horgászok kezébe kerül, meg tudják majd védeni a halpopulációt. Ráadásul utánkövetéssel azt is meg tudják majd mondani, honnan került a hal az asztalra" – összegezte az új törvény lényegét Nagy István. A képviselő elmondta: az új halgazdaságról szóló törvény a halászokkal szemben már a horgászok és a vizek védelmét biztosítja. Az új szabályozás megalkotásával az volt a cél, hogy hatékonyabban lépjenek fel a halpopuláció védelme érdekében és megszűnjön az édesvizek lerablása.

˝Azzal, hogy a természetes vizek kezelése a horgászok kezébe kerül, meg tudják majd védeni a halpopulációt˝ – jelentette ki Nagy István az új halgazdálkodási törvény lényegéről.
˝Azzal, hogy a természetes vizek kezelése a horgászok kezébe kerül, meg tudják majd védeni a halpopulációt˝ – jelentette ki Nagy István az új halgazdálkodási törvény lényegéről.

A horgászat és a horgászturizmus fejlesztésével kapcsolatban Nagy István kiemelte: a vízterületek halgazdálkodási hasznosítása során a horgászat és a horgászturizmus fejlesztése elsőbbséget élvez más hasznosítási módokkal szemben. A törvény kimondja továbbá, hogy a halállomány nemzeti kincs, hasznosítását a fenntarthatóság szempontjai szerint kell tervezni és megvalósítani.

A sajtótájékoztatón elhangzott: azzal, hogy a horgászszervezetek kapják majd meg a vizek kezelői jogát, a hal őrzésével is jórészt nekik kell foglalkozniuk, ez pedig lényeges változás az eddigiekhez képest. Az őrzést hivatásos halászati őr vagy társadalmi halőr végezheti majd.
A képviselő hozzátette: a halgazdálkodási kerettörvény széles társadalmi vita alapján született meg. Ennek során egyértelművé vált, hogy a horgásztársadalom nem a halászat ellen van, hanem azt szeretné, hogy a vizek hasznosítása nonprofit jelleggel történne. A horgászatból évente mintegy 30 milliárd forint összbevétel származik, szemben a halászat egymilliárdjával.

A megyei szövetséghez jelenleg nyolcvan horgászegyesület tartozik, 14 ezer taggal. A megyei egyesületek és a szövetség tavaly 148 millió forint értékben halasított. A kezelésükben lévő vizekbe összesen több mint 220 tonna halat telepítettek.

 

Olvasóink írták

  • 2. pocone 2013. július 22. 20:25
    „A sajtótájékoztatón helye lett volna a halászati jogot törvényesen bérlő, a régió horgászai által megbecsült szervezetnek is. A horgásztavi környezetben "sporthorgászat" meghatározó halfaja a ponty. Természetes vizekben a halak biodiverzitásának fenntartható biztosítása nem a sporthorgászok, hanem a halgazdaságok és a természetes vízi halászok dolga.”
  • 1. justitia18 2013. július 22. 16:50
    „Tessék mondani Nagy Kub@tov Tr@fikgrád István képviselő úr: az ország Fidesz általi lerablásának mikor lesz vége ?
    Erre mikor hoznak törvényt az Ön szavazatával, támogatásával ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem szigorították a piaci parkolást

Két órában maximalizálták volna a piac körüli fizetőparkolókban a várakozási időt csütörtökön és szombaton. Tovább olvasom