Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Utolsó napok a határon

Hegyeshalom - A jövő heti schengeni csatlakozás után a beolvadó hegyeshalmi határőr-parancsnokságtól százötvenen tartoznak majd a rendőrség kötelékébe. Az utóbbi években több különös eset is színesítette a határőrök munkanapjait, elfogásaik mellett például halott (busz)utassal is „találkoztak", sőt, egy nő a határon adott életet gyermekének.
Jövő héten hazánk is tagja lesz a schengeni övezetnek, megszűnik a határőrizet Ausztria felé: tegnapi ottjártunkkor is az átalakítás miatt törték a betont a kivitelező cég tagjai, míg a határőröket utolsó munkanapjaikon egy összegzésre kértük. Újszászi Zsolt alezredes, a Hegyeshalmi Határrendészeti Kirendeltség vezetője szerint nyugalom van a határőrök között. Mindössze kilencen mentek nyugdíjba, s csak néhányan vállaltak munkát a civil életben.

Őrizet: Molnár József törzszászlós és Újszászi Zsolt alezredes utolsó munkanapjaikat töltik a hegyeshalmi kirendeltségen. Fotó: Cséfalvay Attila

„A hegyeshalmi kirendeltségről mintegy százötvenen az integráció után januártól a rendőrségen kaphatnak munkát a beosztásuknak megfelelően. Hosszas előkészületek előzték meg a megbeszéléseket, egyeztettünk a dolgozókkal, s mindenkinek találtunk helyet. Ráadásul a régióban maradhatnak, s a lakhelyük szerinti kapitányságon dolgozhatnak. A rendőrségen egy új osztály alakul, a rendőrség határrendészeti és közbiztonsági osztálya, melynek várhatóan én leszek a vezetője. Dolgozóink fizetése nem változik: van például, aki járőrként folytatja, akad, aki határrendészeti feladatokat kap. A mélységi szűrőmunkák, akciók, autópályás ellenőrzések folyamatosak lesznek" – mondta Újszászi Zsolt alezredes. Hozzátette: közel öt évig volt a hegyeshalmi kirendeltség vezetője, ezalatt két okból is egyszerűbb lett az ellenőrzés. Az egyik a 2004. májusi uniós csatlakozásunk, a másik pedig a schengeni felkészülés volt. A határrendészek egyébként – mivel a mosonmagyaróvári kapitányság lassan kinövi magát – egyelőre a rajkai határrendészeti kirendeltség épületébe kerülnek.

Molnár József törzszászlós tizennégy éve dolgozik Hegyeshalomban útlevélkezelőként. Ő is a rendőrség keretein belül folytatja a munkát, bár mint mondja, szeretett a határon dolgozni. „Több különös eset történt az elmúlt másfél évtizedben. Két éve egy ukrán mikrobusz utánfutójának dupla mennyezete volt, s egy harminc centiméter magas részben tizenhét ukránt találtunk. Egy egyterű kocsi motorterében két moldávot fedeztünk fel a motor helyén. Egyszer az egyik kollégám egy háromajtós
autó alá nézett, ahol egy mélyedést talált: bekopogott, visszakopogtak. Az sem mindennapi történet volt, amikor uniós csatlakozásunkat ünnepelve, éjfélkor magyar zászlót lengetve két ecuadori akart átszökni. Sőt, olyan is előfordult, hogy egy turistabuszban ülő férfiről akkor derült ki, hogy halott, amikor az útlevelét kértük: de akadt olyan eset is, amikor egy nő itt, a hegyeshalmi állomáson szült"
– mesélte.

Olvasóink írták

 • 6. XY 2008. január 03. 19:50
  „Mióta vagyunk az EU-ba?Miért csak most szűnik meg a határ BAMMEG?Ez itt a kérdés!”
 • 5. atyácska 2007. december 16. 10:12
  „Tisztelt HÖR-ök! Van egy jó hírem!: ugyanúgy fogtok járni mint mi volt fináncok az EU csatlakozás után! Egyenruha a szögre akasztva, mehetsz a gyárba, ha még felvesznek!”
 • 4. Swing-heil 2007. december 15. 22:00
  „Csatlakozom balázs andrás hozzászólásához.
  Egy nappal (pontosan 16 órával) a személyzeti elbeszélgetés előtt tudtam meg, hogy hova és mikor kell mennem, illetőleg milyen beosztást szánnak nekem.
  "Ráadásul a régióban maradhatnak, s a lakhelyük szerinti kapitányságon dolgozhatnak." - idézve a cikkből. Személyemet érintően csak annyit, hogy ebből a mondatból az első rész az , ami bejött. 55 kilométer nem hiszem, hogy a lekóhely szerinti kapitányságot jelenti.
  Egy szubjektív vélemény az egész integrációról: Nem elbeszélgetés és integráció zajlott, hanem rabszolgavásár.
  Mondom ezt úgy, hogy benne vagyok abban a néhányban, akik a "a civil életben vállaltak munkát" - lehet, hogy kényszerből. És mindehhez még egy adalék én vezetői beosztásban dolgoztam. Arról már nem is írok, hogy "lejjeb", a gyalogsággal, hogy bántak az elbeszélgetések során. Mert mindkettő megérne egy misét. Vagy egy glosszát. Minimum.”
 • 3. lamers 2007. december 14. 19:31
  „Schegen SuxXx:S”
 • 2. Gab 2007. december 14. 16:30
  „Igazad van Pistabácsi!!!”
 • 1. balázs andrás 2007. december 14. 14:10
  „Én nem Hegyeshalomban dolgozok, de szeretnék hozzászólni. Velem senki nem egyeztetett, meg nem kérdezett az összevonás előtt.Távol a lakhelyemtől, nem a profilomnak megfelelő helyet ajánlottak, amit aztán nem fogadtam el.Semmi konkrétumot nem tudtak mondani, úgy iratták sokunkkal alá a papírt, illetve voltak, akik nem fogadták el, mint például én. Nagy ,,keverés,, árán közelebb kerülhettem volna a lakhelyemhez, de már csak kisebb, kevesebb fizetéssel járó beosztásba, ezt nem vállaltam.Nem vették figyelembe azt se, hogy kisgyereket nevelek. Tudomásul vettem, hogy az összevonásnak lettek vesztesei is, de hazugság, hogy mindenkivel egyeztettek, és a lakóhelyhez közel ajánlottak munkát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyarapszik a diáklétszám a piaristáknál

Mosonmagyaróvár - Idén ősszel régiónkban is átrendeződött az iskolahálózat, a létszámhiány… Tovább olvasom