Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Újabb sírok lehetnének védettek

A mosoni és a magyaróvári temető tucatnyi sírja kerülhet helyi védelem alá. Egy szakemberekből álló bizottság állítja össze a listát és terjeszti majd a mosonmagyaróvári képviselő-testület elé.

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság határozata szerint 2004-ben kilenc, 2010-ben pedig tíz mosonmagyaróvári síremléket helyeztek országos védelem alá. Modrovics Emil főorvos sírja az egyedüli jelenleg, mely városi védelem alatt áll.

Egy szakemberekből álló bizottság arra vállalkozott, hogy összeállítja a további védendő sírok listáját. Továbbá, hogy a sírok helyi védelméről egy rendelettervezetet is megfogalmaznak, melyet a helyi képviselő-testület elé terjesztenek.

Egy szakemberekből
Egy szakemberekből álló bizottság állítja össze a védendő síremlékek listáját. A felvételen Tuba László, Thullner István és Buch Sándorné.


– Három éve merült fel, hogy tenni kellene valamit nagyjaink pusztuló sírjaiért. Sok a gondozatlan, elhanyagolt, gazdátlan síremlék, amelyek közül több sürgős beavatkozást igényelne – meséli az előzményeket Tuba László könyvtáros. A helytörténészekből, városvédőkből álló csapathoz csatlakozott Buch Sándorné, az Anubisz Temetkezési Kft. ügyvezetője és Kitley Tibor városi főépítész. A napokban történt egyeztetés során mintegy tizenhárom síremléket javasoltak a védendők sorába. Amint az elhangzott, minden sírboltról fénykép és az elhunytakról egy rövid méltatás készül. Tuba László és Kitley Tibor pedig előkészíti a rendelettervezetet. Ebben a helyi védelem alatt álló sírok három kategóriáját határozhatják meg: lesz olyan síremlék, melybe már nem lehet temetkezni, amelyikbe engedélyezhetik a temetkezést, illetve olyan is, melynek sírkövét egy emlékhelyre telepíthetik, a sírhely pedig értékesíthető.

Hőnel Béla építész síremlékéről a városvédő egyesület gondoskodik.
Hőnel Béla építész síremlékéről a városvédő egyesület gondoskodik.


Buch Sándorné elmondta: az önkormányzati temetőkben szerződés szerint ők felelnek a terület rendezettségéért. Idén az 1987-ben elhunytak sírhelyét kell a hozzátartozóknak megváltaniuk, illetve a 2002-ben urnafülkébe helyezett elhunytakét. A meg nem váltott sírhelyeket a város újból értékesítheti. Dr. Kocsis Sándor, a városvédő egyesület elnöke egy emlékpark létrehozását javasolta, ahol a sírköveket lehetne összegyűjteni. Beregszászi Balázs könyvtáros szerint az egykori városvezetőknek, országos kitüntetésben részesült személyeknek is fel kellene a védendők listájára kerülniük. Kitley Tibor hozzáfűzte: a lista majd folyamatosan bővíthető.

Az egykori evangélikus temetőből áthozott egyedüli síremlék – mely Szalay Ernő (pilóta) és Szalay József (Moson megye pénztárnoka) végső nyughelye – sürgősen felújításra szorul, ennek azonban több száz-
ezres lenne a költsége. Thullner István szerint erre pályázni lehetne. A védendő listára továbbá felkerült többek közt Gróf Béla egyetemi tanár, Moustafa Noury Bej akadémiai hallgató, Ruff Andor újságíró, Soós János honvéd, Schmack Leó főszolgabíró a magyaróvári temetőből, a mosoniból a fiatalon elhunyt Kaszás Miklós szobrász és Anderth Jacobus emlékoszlopa.

Már csak az a kérdés, hogy a védett sírokat ki fogja gondozni, esetleg a felújításuk több százezres költségét fedezni.

Olvasóink írták

 • 3. ökosuli 2012. január 15. 05:01
  „Történelmi emlékhely lett a helyi védelem alá is javasolt Gyásztér

  Még 2011-ben alakult meg az a munkacsoport, melynek az volt a feladata,hogy összeállítsa a helyi védelem alá javasolt sírok, hősi emlékhelyek listáját. Tagjai : Tuba László, Thullner István helytörténészek, Kocsis Sándor , a Városvédő Egyesület elnöke, Kitley Tibor,városi főépítész,Buch Sándorné, az Anubisz Temetkezési Kft vezetője,Beregszászi Balázs,levéltáros és Simon Zsuzsanna, az 56-os Egyesület titkára. A bizottság tagjai javaslatokat tettek a védendő sírokra, emlékhelyekre. Ezek összesítése után 2012. január 11-én ültek össze újból a szakemberek és véglegesítették a tervezetet. Eszerint a helyi védelem alá javasolt hősi emlékhelyek csoportjába került az ´56-os Gyásztér is, melyet időközben a Kormány rendeletileg, 2012. január
  1-jével országos történelmi emlékhellyé nyilvánított.

  Az 56-os Emlékpark (Gyásztér) történetével kapcsolatos dokumentumok, újságcikkek és az emlékhellyé nyilvánítás előzményei elolvashatók a www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu című virtuális múzeum honlapján.”
 • 2. cezarka 2012. január 14. 20:00
  „Szerintem fontos dologba fogtak !És igazi szakemberek akiket támogatni kell.Egy város jövője olyan lesz ahogy megbecsüli múltját.Jó ötletnek tartom az emlék sírkert elképzelést .Tudom vannak olyanok akiknek leszármazottai szépen gondozzák a sírokat és igényt is tartana rá ,így őket csak nyilvántartani kell.De sok sír már elhanyagolt ,ezeket emlék sírkertben kellene helyezni és látogathatóvá tenni.Erre kell hogy teremtsenek pénzt ,de én hiszek abba hogy a lakosság is segítene!A bővítés meg a mindenkori önkormányzat feladata lehetne.De a civil szervezetek is biztosan besegítenek!Sikeres megvalósítást kívánok!!”
 • 1. Dr.Lang 2012. január 13. 16:34
  „Tisztesseges becsuletes emberek. Le a kalappal Tuba es Thullner urak elott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képzőművészeti pályázat Mosonmagyaróvárról, iskolásoknak

A Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület pályázatot hirdet „Fiatalok az épített és természeti… Tovább olvasom