Kisalföld logö

2017. 04. 29. szombat - Péter 4°C | 13°C Még több cikk.

Új gazdára vár a laktanya

A nemrégiben még a helyiek számára – ha már mindenképp muszáj volt bevonulni – vágyott szolgálati hely, a papréti laktanya két éve üres, s mostanság új gazdára vár.
(Illusztráció)
A bezenye-papréti valamikori honvédségi laktanya a haderő csökkentés miatt vált feleslegessé éppen két esztendeje. A Honi Rádiótechnikai Szá zad néven 1977. november 1-jén harckészültségbe állított bezenyei lokátorállomás a Magyar Honvédség kötelékében fontos feladatot látott el évtize deken keresztül.

A pápai rádió technikai zászlóalj alárendeltsé gében, a fertődi alegységgel és a Csehszlovák Néphadsereg po zsonyi rádiótechnikai századá val együttműködve a lokátorállomás huszonnégy órás működtetésével hajtotta végre a légi célok felderítését, követését, folyamatosan tájékoztatta az illetékes harcálláspontokat, illetve biztosította a vadászrepülő-ez red harctevékenységét mint kisegítő vadászirányító pont.

1997 szeptemberétől szervezeti változás következtében az alegység neve Légtérellenőrző Századra változott, majd 1999 augusztusától a Magyar Honvédség 14. Radar Százada néven réskitöltő radarszázadi feladatot látott el. Az alakulat működése során Magyarország légterének rádiólokációs ellenőrzése érde kében folyamatos készültségi szolgálatot végzett. Az alegységet két éve, október 2-án töröl ték a harckészültségi rendszer ből és a honvédség hadrendjéből, és elrendelték a század 2001. június 30-ig történő fel számolását.
A környékbeli sorköteles fia talok által egykoron rendkívül kedvelt laktanya ma üresen áll, új gazdára várva. Taligás Antal ezredes, a Honvédelmi Minisztérium médiaosztályának vezetője lapunk érdeklődésére el mondta: a haderőcsökkentés miatt feleslegessé vált létesítmény ügyében tavaly szeptember óta tárgyalnak az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-vel és a közeljövőben adják át az ingatlant értékesítésre a társaságnak. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bécsben fogták el a cserbenhagyót

 A nemzetközi körözésnek köszönhetően az osztrák rendőrség csütörtökön késő este Bécsben… Tovább olvasom