Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Új épületszárnnyal bővül a szakképző

Megkezdődött a Hunyadi-iskola átépítése, aminek során a Gyárfás utcai épületet kétezer négyzetméteres, háromszintes szárnnyal bővítik, valamint a meglévő részre is újabb emeletet húznak.

A beruházás része annak a projektnek, amire a megyei TISZK csaknem 900 milliós támogatást nyert.

Az országban elsőként kezdődött el térségi integrált szakképző központ (TISZK) fejlesztése Mosonmagyaróváron, illetve Csornán abból a mintegy 885,9 millió forintos támogatásból, amit infrastrukturális feltételeinek javítására nyert a megyei szakképzés-szervezési társulás.

Az összeg nagy részét – összesen mintegy 648 milliót – a mosonmagyar-
óvári Hunyadi-iskola bővítésére, eszközbeszerzésére fordítják, de fejlesztik a csornai Csukás-iskolát is – tudtuk meg Medgyesi Imrétől, a társulás vezetőjétől.
A Gyárfás utcai épületrész a hatvanas évek második felében készült, azóta viszont nagyobb rekonstrukción nem esett át.

Elmondta: a mosonmagyaróvári intézményben a napokban kezdődött a kivitelezés. Ennek során a Hunyadi-iskola Gyárfás utcai A épületét bővítik. A meglévő utcai épületszárny tetejére egy újabb, harmadik szint kerül.

Emellett az épület bővül csaknem 2 ezer négyzetméteres, háromszintes tantermi szárnnyal. A meglévő szűkös főbejárat helyett újat építenek az utca felől, az új és a meglévő épületszárny találkozásánál. Ezzel lehetőség nyílik az iskola akadálymentes megközelítésére is. Az új épületrészben az utcafronton kapnak helyet a szakképző tantermek, laborok és tanműhelyek.

Összesen tizenkét csoport- és négy tantermet alakítanak ki ezen a részen. Az udvari oldalon lesz a három szintet összekötő lépcsőház és a felvonó. A meglévő szárny emeletráépítésében a TISZK működéséhez szükséges irodákat és orvosi szobákat is létrehoznak. A szakképzési termeket szakmacsoportok szerint, szintenként helyezik el.

A földszinten a CNC-forgácsoláshoz, az első emeleten az informatikához, a másodikon pedig a kereskedelmi szakmacsoporthoz kapcsolódó helyiségek lesznek.

Medgyesi Imre hozzátette: a Hunyadi-iskola bővítésére azért volt szükség, mert az intézmény meglehetősen szűkös körülmények között működik, a szakképzéseket külön telephelyen működő tanműhelyekben végzik és az épület komplex akadálymentesítése sem megoldott.

A Gyárfás utcai épületrész a hatvanas évek második felében készült, azóta viszont nagyobb rekonstrukción nem esett át.

A munkálatok a napokban kezdődtek az iskolában. A kivitelező ígérete szerint a nagyobb zajjal és porral járó bontásokkal napokon belül elkészülnek.

Ezt követi az épület alapjának megerősítése, ami ugyancsak kellemetlenségekkel jár a környék lakói számára, ám ezzel is végeznek a hónap végére.

Az építésekkel nyár végéig olyan mértékig el kell készülniük a kivitelezőknek, hogy a további munkák már ne zavarják a tanítást.

A tervek szerint még az idei évben befejeződnek az építések, az eszközbeszerzések és azok beüzemelése a következő tanév első felében várható.

A beruházás során az iskola Dr. Gyárfás utcai részét újítják fel és duplázzák meg egy újabb szárny felépítésével.

Olvasóink írták

 • 3. RickCartman 2011. július 14. 19:02
  „2.a csukás iskolára? melyik az a csukás-iskola????”
 • 2. akos0701 2011. július 14. 15:02
  „a nyert pénzböl mennyit és mire költenek a csukás iskolára?
  mikor kezdődhet meg az építkezés?”
 • 1. juhi 2011. július 11. 17:05
  „Gyárfás utca nincs, csak Dr Gyárfás utca! <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felháborodtak a lakók a favágás miatt

A városközpontban élők felháborodtak, mert értelmetlennek tartják a mosonmagyaróvári Erkel utcában… Tovább olvasom