Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Tüntetés a Széchenyi téren: 4125 aláírás a mosonmagyaróvári múzeumért

4125 aláírást tartalmazó petíciót adtak át azok a békés tüntetők a Széchenyi téren, akik a mosonmagyaróvári múzeum ellehetetlenítése ellen emelték fel a szavukat péntek délelőtt.


10 óra 53 perc

A tiltakozást 14 mosonmagyaróvári civil szervezet kezdeményezte, s végül 24 civil szervezet állt ki mellette.

A petíciójukban elsősorban a Cselley-ház bezárását és a múzeum szakmai munkájának megszüntetését nehezményezték a szervezők.

Demonstráltak a mosonmagyaróvári múzeumért - fotók: Bertleff András.

"Ne vegyék el a múltunkat!"

A Xántus János Múzeumhoz induló békés menet élén a mosonmagyaróvári Hunyadi Mátyás Szakmunkás és Szakközépiskola néhány diákja állt, kezükben táblával, melyen a következő felirat volt olvasható: "Ne vegyék el a múltunkat! Maradjon meg jól működő múzeumunk Mosonmagyaróváron".

A mosonmagyaróvári Széchenyi Polgári Kör jegyezte, a megyei múzeumok igazgatójának, Perger Gyulának írott petícióban pedig - többek közt - a következő mondatok szerepelnek.

"Igazságtalannak tartjuk, hogy az Ön tervezete százalékosan aránytalanul nagyobb összeget kíván elvonni városunk múzeumától, mint amennyit a megyei önkormányzat elvont a múzeumi igazgatóság egészétől.

Ragaszkodunk a múzeum jelenlegi, területi múzeumi státusza megtartásához.

Felháborítónak tartjuk, hogy kilenc szakalkalmazottból hat fő elbocsátásra kerül. Megdöbbentő számunkra, hogy a múzeum tevékenységi köréből kikerül a helytörténeti anyagok gyűjtése, megőrzése, illetve kutatása. A múzeumnak nem lesz helytörténésze."

"A Cselley-ház magyar képzőművészeti gyűjteménye országosan is komoly értéket képvisel"

A kulturált mederben zajló demonstráció koordinátora, Moldoványi Géza a kisalfold.hu-nak úgy nyilatkozott: "elismerjük, hogy napjainkban az ország és a megye anyagi helyzete szűkös, s ez sok mindent meghatároz.

Abban viszont továbbra is reménykedünk, hogy sikerül közösen olyan megoldást találni, amely arányos teherviseléssel, mindenki számára elfogathatóan rendezi a kérdést".

Moldoványi Géza hozzátette: "véleményünk szerint a Cselley-ház magyar képzőművészeti gyűjteménye országosan is komoly értéket képvisel, ráadásul a város a közelmúltban megvásárolta Gyurkovics Tibor szépirodalmi gyűjteményét, mely szintén komoly értéket képvisel".

Perger Gyula: "Mindenképp jó látni és örömteli, hogy egy közösség kiáll a kulturális értékeiért, s ez nagyon becsülendő"

A 4125 szignót tartalmazó petíciót Perger Gyula, a megyei múzeum igazgatója átvette a demonstrálóktól, s a nem éppen kellemes helyzethez képest értelmiségiekhez méltó párbeszéd kezdődött a Széchenyi téren.

"Mindenképp jó látni és örömteli, hogy egy közösség kiáll a kulturális értékeiért, s ez nagyon becsülendő" – közölte Perger Gyula.

"Szeretném hangsúlyozni, hogy nem egymás ellen dolgozunk ebben az ügyben, s Mosonmagyaróváron nem fog egyetlen kiállító hely sem bezárni, az összes terem továbbra is az érdeklődök, turisták rendelkezésére áll majd.

Azt ugyanakkor nem ígérhetem, hogy a státuszoknál nem történik változás, melynek hátterében nem szakmai gondok, szempontok, hanem a szűkös anyagi lehetőségek játsszák a főszerepet.

Az utóbbi esztendőkben Győrből és Sopronból is kénytelen voltam elküldeni kollégákat; mindegyik esetben az apadó források miatt kellett ezeket a szomorú lépéseket megtennem" - mondta a megyei múzeum igazgatója.

Szabó Miklós: "bízom benne, hogy Mosonmagyaróvár kulturális életét tiszteletben tartó, felelős döntés születik a helyi múzeumokról"

A pénteki demonstráción részt vett Mosonmagyaróvár előző polgármestere, a jelenleg önkormányzati képviselőként dolgozó Szabó Miklós is.

"Úgy gondolom, hogy szükséges a helyi kulturális értékeink megőrzéséért felemelni a szavunkat.

Mosonmagyaróvár önkormányzata jelenleg is több millió forinttal támogatja a helyi múzeum működését, s a Gyurkovics-gyűjtemény megszerzése is továbbgazdagítja a kínálatot.

Bízom benne, hogy Mosonmagyaróvár kulturális életét tiszteletben tartó, felelős döntés születik a helyi múzeumokról" – válaszolta kérdésünkre Szabó Miklós.

Mosonmagyaróvári középiskolások a békés tüntetésen

A demonstráció tábláját vivő, s a menetet vezető mosonmagyaróvári középiskolás diákok egyike, Birshel Attila arról beszélt, hogy kollégiumi tanárukkal többször is jártak a múzeumban, s mindig hasznosan töltötték az időt, jól érezték magukat.

"Nem szeretnénk, hogy a jövőben elvesszen ez a lehetőségünk" - hallottuk a 18 éves fiatalembertől.

Korábban

Békés demonstrációt szerveznek a Hansági Múzeum és a Cselley-ház megmentéséért Győrben a Széchenyi térre péntek délelőtt.

A mosonmagyaróvári civil szervezetek békés demonstrációt szerveznek a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum megmaradása érdekében. Február 11-én, pénteken délelőtt 10 órakor Győrbe a Széchenyi térre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága épülete előtt várják a szimpatizánsokat, lokálpatriótákat.

A demonstráció keretében tervezik átadni az intézmény igazgatójának a közel négyezer aláírást tartalmazó ívet, amellyel a mosonmagyaróváriak és a térségben élők tiltakoznak a közel 130 éves múzeum leminősítése és működésének ellehetetlenítése ellen.

Olvasóink írták

102 hozzászólás
 • 102. dompici 2011. február 20. 17:01
  „95. A Cselley házban van a Hansági Múzeum Gyűjteményeinek egy része elhelyezve, de magának a Cselley háznak nincs gyűjteménye, hiszen nem egy önálló intézmény. Az intézmény maga a Hansági Múzeum, amelynek két kiállítóépülete van és egy nagy raktára van a városban. Ezért, ha a TE szavaiddal élve megnmarad a Cselley gyűjteménye, és elvész a Hansági múzeum-rangja, akkor tkp. a Cselley ház is megszűnik, mint muzeológiai létesítmény. Ha értesz, ha nem, ez a tény.”
 • 101. nyuszy 2011. február 20. 16:54
  „100 szönek is 1 a vége !
  100-as. Azért nincs , mert még csak most varrogatóm. //"" merengj el azon, hogy a múlton már nem lehet változtatni(figyelemre méltó falvédőre való megállapítás)"" Lassan megtelik a
  konyhád.Főleg ilyennel ! Ki akarja a múltat megváltoztatni ? Talán Te ? vagy ÉN ? Egyébként , a meg őrzésről beszéltem . TE pedig a jövöre gondolsz ! (az ajánlást köszönöm ! )
  Vagy most mi van ? 4000 embert, megvezettek? + még a TE, 16vagy 26ezred (??) . Közben meg , Te egyedül tudod a tutit.
  5./" egy tanárom: hőzöngeni mindig könnyebb mint áldozatot hozni." Azt gondolod ,hogy csak az utcán lehet hőzöngeni ? Azt hiszed ,hogy Te nem hőzöngő vagy ; mert a
  billentüzet leütése hallk ? Meg különben is kit érdekelnek a hsz-ek.? Kaptál valaha is érdemleges választ ,nem tudom ? Áldozatot meg úgy sem hozzól , mert nem mondtál
  soha olyant , hogy TE , mit tennél érdemben ?
  Mert ,hogy mi, iitt mit dumálunk kit érdekel, csak egymást próbálgatjuk. ( Meg kérdeztem az utcánkban, három kutyát, érdekelnek a hsz-ek ? + a Pancser véleménye , és
  a Nyuszy-é ? Nem szóltak semmit , ) úgy ahogy itt sem szól, senki, olyan aki feltehetően" hivatalos" lenne.Vagy TE vagy a hivatalos ? Tehát , a kutyát sem érdekli a dumánk !
  Akár meg is kímélhetjük egymást a válasszal ! (Kösz )”
 • 100. pancser 2011. február 20. 11:51
  „"nyuszy" ! A szájtépésből nem én élek, falvédőm sincsen a konyhában, gombot varrni viszont tudok. Olvasgasd és tanulmányozd Mosonvármegye emlékkönyvét(1929), merengj el azon, hogy a múlton már nem lehet változtatni(figyelemre méltó falvédőre való megállapítás). Amikor az a mű született az akkori aktuálpolitikai hangvételt követte, ma más idők járnak más a múlt megközelítése is. A zöld szemek is sajnos lassan de folyamatosan veszítenek erejükből, tudomásul kel vennem, nem kesergek, nem rágom magam emiatt, majd szemüveget cserélek, van amin a szemüveg sem segít!”
 • 99. amivarosunk 2011. február 20. 09:40
  „1929-ben, a Ruff Andor által szerkesztett ,,Mosonvármegye" című hírlap 25 éves fennállása alkalmából jelent meg
  MOSONVÁRMEGYE EMLÉKKÖNYVE.
  A könyvet lapozgatva a sok-sok írás között találni benne egyet a múzeumunkról is, amit Szücs Ferenc piarista szerzetestanár jegyzett. Ajánlom mindenki szíves figyelmébe.
  A múzeumunkról.
  Írta: Szücs Ferenc
  A Magyaróvárra érkező idegenek figyelmét megragadja a vasúti és a mosoni út összeszögellésénél, szemben a hercegi eleganciájú árvaházzal, a fák közül kikandikáló, klasszicizáló stílusú csinos múzeumépület.
  Ha valaki a vasrácsos múzeumkertbe belép, a bokrok kanyargós ösvényén végighaladva, jobbra-balra a fák alatt láthatja a Magyaróvár pallosjogát hirdető kőoszlopot, vele szomszédságban szépen kovácsolt sírkeresztek, odébb római kőkoporsókat és egy tuja árnyában a néhai való ghymesi Forgách Zsigmond síroszlopát. Most a szemlélő a háromszögű oromzat koronázta épületfront oszlopain át a lapidáriumba jut, ahol a megyei és céhzászlók vidám szinei lengnek a szürke római kőkoporsók és bojót sírkövek fölött. Az egymásbanyiló termek során a kőkorszaki pattintott szerszámoktól a római s népvándorlási fibulákon és fegyverdíszeken át a megye régibb s újabb emlékein elmerenghet a látogató. Sőt kaphat izelítőt a megyei néprajzból és természetrajzból is.
  Ugyancsak e múzeum falai közt található a tömegművelés fegyvertára, a közkönyvtár is, többezer kötetével. Magyaróvár és megyénk büszkélkedhetik e kultúrintézménnyel, mely nemsokára félszázados jubileumát ülheti.
  A múlt század 80-as és 90-es évei felbuzdúlt történeti szomjának köszönheti létét és kezdeteit a múzeum, s néhány lelkes férfiúnak, akiknek nyomában aztán évről-évre egy buzgó múzeumi gárda lépett.
  A megyei krónikásra vár az a hálás feladat, hogy részletesen megörökítse majd érdemeit a Mosonmagyaróvári Történeti és Régészeti Egylet két úttörőjének és alapítójának: tápiósápi dr. Sőtér Ágost ügyvédnek és Ivánfi Ede piarista tanárnak.
  Sőtér Ágost két évtizedig volt a múzeumegylet elnöke és egyben tollforgató s ásatásokat végző fáradhatatlan munkása. Megyénknek római és népvándorlásbeli sírleleteit feltárva,- több mint ezer sírt ásott fel,- a tudós világ figyelmét egész sereg cikkel hívta fel a megye régmúltjára. Egyik röpirata, amelyben okmányokra támaszkodva az osztrákoktól Mosonmegye javára határkiigazítást követel, fájdalmas büszkeséget kelt a most megcsonkított területű nyugatmagyarországiak szivében.
  A tudós piarista tanár, Ivánfi Ede, a múzeum eszméjének fölvetője s a megvalósulás után az egylet alelnöke, teljes szívével csüngött Mosonmegye múltján s emlékein. Megírta Mosonmegye Monografiáját. Ivánfi egy emberöltő hangyaszorgalmú munkájával szedte össze adatait hatalmas terjedelmű kéziratában, amely immár 1896 óta várja a nyomdafestéket.
  Az úttörők és alapvetők művét továbbfolytatták az utánuk jövők. Amikor a múzeum anyaga a régi városházi, majd megyeházi tárolóhelyéről a mostani otthonába költözött 1913-ban, az újrarendezés kényes munkáját buzgalommal és tudással végezte a fehérhajú ,,Bella bácsi", vagyis Bella Lajos, az országosnevű ősrégész és hű munkatársai, a finomlelkű Modrovich Gábor festőművész s a lelkes numizmata és műbarát: ifj. Mild Gyula.
  A múzeum barátainak a sora nem volna teljes, ha nem említenők a markáns egyéniségű Roppensberger Vilmos piarista gimn. igazgatót, archeológiai írót s a múzeum volt alelnökét; aztán a régibbek közül Fábry Nándor takarékpénztári igazgatót, aki a számoszlopai közt szenvedéllyel hódolt az érmészetnek. Őshegyi József alispánban a múzeum egyik leglelkesebb és legmegértőbb pártolóját tisztelhette.
  A nagy világégés után a múzeumi gyűjteményt valósággal a romjaiból emelte ki dr. Dornyay Béla tanár. Munkáját a mai gárda tetőzte be.
  A múzeum évkönyvei nem egy jeles külföldi vagy honi archeológusnak ittjártáról tanúskodnak. Népvándorláskori emlékeinket állandóan tanulmányozza a Nemzeti Múzeum egy fiatal tudósa: dr. Fettich Nándor.
  Hosszú névsort kellene adnunk, ha fel akarnók tüntetni mindazoknak a neveit, akik a múzeumot szerették és szeretik. Inkább kérdezzünk valamit. Mi hiányzik még a múzeumunkból? Van-e még gyűjteni való? - Ó, de mennyire! Bár anyagának tudományos szempontból legértékesebb része a föld alól került ki a római s főleg a népvándorláskori hún-avar leletekkel, ez a múzeum, mint valami egyetemes megyei kultúrgyűjtemény, fel kell, hogy ölelje a szűkebb haza minden megőrzésre méltó, tanulságot, ihletet nyújtó, kegyeleterősítő anyagát. Tehát minden korabeli ábrázolást, műalkotást, mely Mosonmegye területéről származik, vagy fiainak alkotása. Így a népművészet s ipar alkotásait. Hol vannak a régi Óvár fotográfiái, hol van dombormívű képe? Hát a céhemlékek? Régi eszközök, öltözetek 30-40-50 s több évvel ezelőttről, melyek egy letünt korszak illatát s ízlését lehelik. A közönségnek versengve kellene ide hordania a régmúlt s a közelmúlt emléktárgyait, hogy ebben a múzeumban, mint valami tükörben lássa a megye a maga múltját. Legyen egy nyitott napló arról, hogy századéveken át ezen a darab Magyarországon hogyan éltek-haltak, küzdöttek s imádkoztak az emberek. Hatalmasan növeli egy ily gyűjtés az igazi hazafisághoz oly szükséges történeti érzéket, megérezteti, hogy a múlttal ezer gyökérszál köt össze minket. Múzeumunk így lesz történeti panoráma, egy tárgyakkal illusztrált képeskönyv, amelyből ihletet, kegyeletet és tanulságot meríthet a figyelmes szemlélő. A hazafias tömegnevelés jelentős előmozdítója ez!”
 • 98. Muaddib 2011. február 20. 00:54
  „<...>
  Nem nem tudok megnevezni, hanem nem akarok! Ha akarnék, mondhatnék hasból címeket, tele van vele a net, de azokon a helyeken, ahol voltam azt sokan tudják!
  Ez az egyik hobbim, ha elhiszed, ha nem és ismernek, elég sokan ezért inkább megmaradok a névtelenségbe.
  Rengeteg fényképpel tudnám bizonyítani, ha akarnám hogy hol voltam. De egyébként én nem erre vagyok büszke, hanem jó néhány olyan növényt terjesztettem el az országban, amit előtte abszolút nem ismertek.
  A színvonalról meg annyit hogy amilyen az adjon isten olyan a ....
  <moderálva>”
 • 97. nyuszy 2011. február 20. 00:02
  „93.Még jó, hogy vannak messze látók ! Az Te vagy ? csak , száj tépésből nem lehet házat építeni , mert inog a tető .
  Ki akarsz használni? én varrom a falvédőket , te meg , kiállítást nyitsz a konyhátokban? Te kis zöldszemű ,menaggerem !
  Plusssz, még a sápot is levennéd rólam ? még , hogy jogdíj ! Rendben van, ha fel ajánlod a múzeumnak , és a civil szervezeteknek!
  Plussz az adód 1%-kát.”
 • 96. RickCartman 2011. február 19. 23:38
  „92. Muaddib 2011.02.19. 11:25
  Ez a színvonalad? Fogadd őszinte gratulációmat, ilyen az, amikor kibújik a szög zsákból, az okosnak látszó ember okoskodóvá válik, a sokat turistáskodó, növénygyűjteményeket látogató lebukik (egy helyet sem tudtál megnevezni, nem véletlenül).Ezzel válik hiteltelenné egyéb mondanivalód is.Máskor jobban ügyelj a látszatra.”
 • 95. pancser 2011. február 19. 20:37
  „94-hez! Mi van a Cselley házban ha nem gyűjtemény?”
 • 94. dompici 2011. február 19. 16:53
  „93. A Cselley-háznak nincs gyújteménye. A Hansági Múzeumnak van, amely gyűjtemények két épületben vannak kiállítva, és további raktárakban elhelyezve. Tehát, ha aCSelleyt átveszi a város, akkor a Hansági eddigi gyűjteménye minimum osztódik, de ez a legjobb kilátás, valószínűbb, hogy többfelé hullva lesz gazdátlanná. Az egyéb (általad sem nem ismert, sem nem értékelt múzeumi munkákról, feladatokról ne is beszéljünk). Még félszeműnek sem mondanálak ebben a témában, ahol a vakok vezére kívánsz lenni.”
 • 93. pancser 2011. február 19. 16:08
  „A múzeum nem lesz bezárva, a Cselly ház gyűjteménye biztonságban van. Kell ennél több? Ha házat építek nem a tégla neve számít, hanem az, hogy elbírja-e a tetőt és saját magát. Felesleges a tégla színét kérni számon a messzebb látókon, az nem számít úgy is eltakarja a vakolat. "nyuszi" megint van mit idézned, de lehet a konyhai falvédőre is kivarrni, nem kérek jogdíjat!”
 • 92. Muaddib 2011. február 19. 11:25
  „91. RickCartman 2011.02.19. 00:25
  Nem tudom, mire gondoltál!
  Köztünk egyébként nem volt vita DAGADÉK!”
 • 91. RickCartman 2011. február 19. 00:25
  „90. Muaddib 2011.02.18. 23:25
  Pont erre gondoltam, muhaha...erről ennyit, részemről vita lezárva, pá.”
 • 90. Muaddib 2011. február 18. 23:25
  „89. RickCartman 2011.02.18. 21:09

  Olvasd el a többiek hozzászólását, aztán rájössz, hogy nem én említettem először a celebeket csak reagáltam rá! (83 Dompici) Főként nyuszhoz szóltam de minden válasznál nem tértem ki külön-külön minden hozzászóló nevére. Csak reagáltam rá.
  Kérkedik a t...m!
  Rólam, mint nagy egzóta gyűjtő többször voltam újságokban de had ne fedjem fel, kivagyok.
  Csak próbáltam rávilágítani egyes dolgokra azért említettem, meg de úgy látszik nem értetted meg miértet!
  A helyesírási hibáimért bocs de hát mindennel én sem kérkedhetek:)))”
 • 89. RickCartman 2011. február 18. 21:09
  „na, ez van, amikor konkrétumokkal jön elő valaki : pancser elhallgatott...illetve a másik cikk hozzászólásainál osztja az észt.
  86. Muaddib 2011.02.18. 10:18
  Bocsánat, de hogy jönnek ide a celebek? Terelgetsz, csúsztatsz. Továbbá: kérkedsz ":Egyébként, ha turistáskodom a kedvenc időtöltésem az adott ország arborétumai, növénygyüjteményei megnézése!" - mely országokra, és mely növénygyűjteményekre (helyesen írva) gondoltál, melyikeket nézted már meg, ha "turistáskodtál"? (Vigyázz a válasszal, mert nagy a lebukás veszélye:-)”
 • 88. dompici 2011. február 18. 14:21
  „86. A két intézmény közül a Hanságiban téli szünet van, azt most nem tudod látogatni. A Cselleybe elmész, jegyet váltasz, végigsétálsz. Csakúgy, mint bármely más múzeumban. A pontos nyitvatartási idő: kiírva a ház előtt, kiírva a honlapon, ill. telefonon történő tájékoztatás. Pénzt vigyél, mert a jegyért fizetni kell (600 Ft/fő) A múzeumnak folyamatosan nő a látogatottsága, ha épp nem a Cselleybe mész, látogass el a városi könyvtárba, nézd meg az évkönyvben lehozott adatokat. A múzeum bevételei azonban elsősorban nem a látogatókból adódnak, hanem a kutató munkából (régészeti feltárás) - már csak ezért is gond lenne, ha visszaminősítenék: nemcsak szakmailag, de anyagilag is ellehetetlenülne az intézmény, és még kevesebb jutna fejlesztésekre, rendezvényekre , kommunikációra, stb. Ördögi kör.”
 • 87. nyuszy 2011. február 18. 14:18
  „Kedves Muaddib !
  Be mész valamelyik létesítménybe, váltasz egy kombinált belépőt és kedvezményesen meg nézheted mind kettőt.
  Vagy te arra a gyűjteményre gondolsz ami nincs a kiállító terembe ? Erre nem tudom a választ , de te sem engeded be a spájzba , 1idegen látogatót. Biztos adnak felvilágosítást ez ügyben valamilyen civil szervezet is működik ott , ha jól tudom.

  Belépő jegy van , a kiadványokért természetesen fizetni kell. (talán az iskolai csoportos látogatásnál nem kell fizetni ,ezt nem tudom.)
  A múzeum azt szeretné meg mutatni amivel rendelkezik,100.000 tárgy a múltból. Majd minden hónapban időszaki kiállítás van.
  Az íród ,az arborétum, a növény gyüjtemény a kedvenc világod . Tisztelet érte. Nagyon jól tudhatod ,az is egy "múzeum"
  és ott is vannak fönn tartási gondok, ott sem tolonganak az emberek ! Ugyan úgy, támogatással van a fönn tartása.
  A múzeum munkatársai nyilván való ,hogy bért kapnak , de nagyon sokat mellé raknak önzetlenül.
  A bevásárló turizmussal általánosítani akartalak , tévedtem, és bocsánat.
  A celeb világot , én nem emlegetem. Sok örömet a növény világban.”
 • 86. Muaddib 2011. február 18. 10:18
  „Kedves Nyusz!
  Akkor másképp közeliztem, meg a dolgot mondjuk jövő hét hétvégén, ráérek, két intézményt egyedül hogyan látogathatom meg egyszál magamban ? .. És ha tetszik egyedül vagy +1 emberrel akkor nézhetem meg a gyűjteményt, amikor akarom a muzeumok nyitvatartása alatt?
  Ezt azért kérdem, mert továbbra is állítom, hogy a Múzeum kevés látogatottsága a rosszul kommunikálás miatt van!
  Például mikor végzett a múzeum kutatásokat a Mosonmagyaróvári emberek körében a miértre?
  A Nonprofit nem az jelenti, hogy nem kérhet belépőért pénzt vagy a kiadványokért!
  Az önfenntartás belefér a nonprofit-ba!
  Gondolom a múzeumi munkatársai, sem ingyen dolgoznak.

  Továbbá!
  Ausztriában nem szoktam bevásárolni, nem igen komálom őket én helyieknél, szoktam vásárolni, tudod beidegződés, ami mindenkinek van csak nem mindegy milyen!

  Celebekről meg annyit hogy sohasem mentem el egyet sem megnézni, pedig nem az az otthonülő típus vagyok.
  Egyébként, ha turistáskodom a kedvenc időtöltésem az adott ország arborétumai, növénygyüjteményei megnézése!”
 • 85. nyuszy 2011. február 17. 23:21
  „82.Mua

  1/1 Hát milyen formában ? nézd meg a hansagi.gymsmuzeum.hu/ oldalt és látni fogod a múzeum mostani tevékenységét
  és programokat, az időszakos kiállításokat.

  2/2 Ne aggódj , majd neked is lesz beidegződésed , ha nem is a régi rendszer lenyomata , de képtelen leszel szabadulni.
  3/3 Te vajon melyik csekély töredékhez tartozol ? vagy a többséghez , akit egy másik hozzászóló képvisel ?
  .(Ha egy bolt nem megy nem a vevő a hibás! ) még egyszer a tisztán látásért ez nem bolt !
  Sok mosonmagyaróvári közintézmény vezet........................................... (Nem tudom, pedig ott már a szerinted beidegződőt
  régi rendszer lenyomatúak azért kikoptak.)
  4/4 Gondolom , azért Ausztriát elég sokszor megjártad . (ugy látszik, ott te is csak bevásárló turista vagy.)
  "Ha már így szóba került egyéb európai országban a legeldugottabb kis múzeum is nyereséges " = ezt miből gondolod ?
  Bor múzeumba voltál ? Vagy valami üdülős padicsomba? Gondolj bele ,ha állandó jellegű ,a helyi lakosok ott sem mennek minden évben kiállításra , de itt mehetnek minden hónapban. A turita szezon meg elég rövid.
  ****

  1882-ben a 3000 lakója volt a városnak, és 7 tenni akaró ember fogott össze ,hogy működjön a városba a múzeum.
  Tisztelet a múltnak ,tisztelet az Elődöknek !

  Egy előző hozzászólásomba azt írtam ,Kő tár a várba (direkt ) senki nem reklamált ,hogy az a Cselley házba van.”
 • 84. RickCartman 2011. február 17. 20:51
  „pancser, én is szeretlek, még ha nevemet élcelődsz is, sancta simplicitas, látod, én is idézek tőled:
  "Nem vagyok múzeumi szakember, de üzletelnem kell hivatalból. Egy menedzsernek tök mindegy ért-e ahhoz amivel foglakozik vagy sem...".
  Na látod.Nem vagy szakember.Mégis megcáfolhatatlan igazságú véleményeket mondasz, valamitől vérig sértve.Abban maradj szakember, amihez értesz. Írod: üzletelsz. Sok sikert hozzá.Menedzseri pályádhoz is. Pá.”
 • 83. dompici 2011. február 17. 20:16
  „82. Nézd meg a múzeumi törvényt. Az egyik első mondata, hogy a múzeum nonprofit intézmény. Nem mi, a Kisalföld fórumozói tartjuk így, hanem felsőbb hatalmasságok, akik a törvényt alkotják. Azt sem hiszem, hogy nem jól eladott a bolt, hiszen rengeteg helyről értesülhetsz - ha nyitott vagy rá - mikor milyen rendezvénnyel vár a múzeum. Egyszerűen az a szomorú tény, hogy többen mennének, ha, mint óvónéni felvetette celeb-kiállítás lenne, egyszerre lehetne látni Győzikét, Pákót, a VV villa hőseit egy helyen. Azonban, hogy ez így van, nem a múzeum hibája. Arra miért nem reagáltok, hogy a felmerülő problémát a megyei közgyűlés egyetlen laza tollvonással kívánja megoldani, egyetlen várost (és megyetöredéket) sújtva, ahelyett, hogy egységesen terhelve intézményeit mindegyiket műkődőképesnek hagyná...?”
102 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kártyával tennék vonzóbbá a Szigetközt

Kedvezményeket nyújtó kártya bevezetésével szeretne még több turistát csalogatni a térségbe a… Tovább olvasom