Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Történeti kiadvány a kollégiumról – bemutató a tanévnyitón

Mosonmagyaróvár - Sikeres pályázatának köszönhetően ˝A mosonmagyaróvári középiskolai kollégiumi neveléstörténet a kezdetektől a Városi Kollégiumig˝ címmel könyvet jelentetett meg a két éve alapított intézmény.


A kiadvány szerkesztésében a legfőbb szempont a több évszázados kollégiumi neveléstörténet objektív bemutatása volt. A kötet az események időrendi sorrendjét követve először a piarista rend munkájával foglalkozik az oktatás kezdetétől, 1736-tól egészen 1948-ig, az egyházi iskolák államosításáig. Megemlíti a Magyaróvári Szalézi Intézetet is, melynek kápolnájában a mai napig tartanak istentiszteletet. Az oldalakon szembesülhetnek az olvasók a harmincas évek népi kollégiumi eszméjével, a Népi Kollégiumok Országos Szövetségének általános és helyi történetével. Olvashatják, hogy 1949-ben megszüntetik a NÉKOSZ-t, és helyette országszerte általános középiskolás kollégiumokat hoznak létre.

A könyv további részében ezeket az évtizedeket mutatják be egészen 1973-ig, amikor új épületbe költözött a helyi középiskolai kollégium. A történeti rész 2007. augusztus 1-jéig követi a középiskolai kollégiumi nevelés történetét Mosonmagyaróváron.

A kiadvány második része a Városi Kollégium bemutatására koncentrál. Az összeállítás abból a tevékenységből ad ízelítőt az érdeklődőknek, amelyre a ma kollégistái, a nevelőtestület és a dolgozók egyaránt büszkék. A könyv nyilvános bemutatóját augusztus 31-én, a kollégium tanévnyitó ünnepségén tartják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több vízi túrázó kerül bajba

Mosonmagyaróvár - A felkészületlenség és figyelmetlenség miatt egyre több vízi túrázó kerül bajba a… Tovább olvasom