Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Töltés mellett vezet majd az út a sportcsarnokhoz

A Lajta-töltés mellett mintegy kétszáz méteres út megépítésével oldaná meg az önkormányzat a leendő sportcsarnok megközelítését. Ezzel együtt úgy döntöttek, az eredetileg számított parkolók hetven százaléka is elég lesz.
A város településrendezési eszközeinek módosítását kezdeményezte még tavaly júniusban az önkormányzat. Ennek nyomán a képviselő-testület előzetes támogató határozatával elindult a véleményezési eljárás. Ez most zárult le és döntöttek a módosításokról.

A változtatás lényege, hogy a tervezett sportcsarnok-beruházás miatt is felmerült az igénye annak az összekötő útszakasznak, mely többek között a Lajta-lakókert forgalmát segítené egyszerűbben, gyorsabban elvezetni. A jelenlegi közlekedési hálózattal ugyanis gondot okozhat a megközelítés.
Még inkább a rendezvények után a helyszín elhagyása. Az elvezető utcák néhány száz méter után ugyanis felsőbbrendű utakba csatlakoznak. Ez dugókat eredményezhet, akár még rendőri forgalomirányítás mellett is.

Emiatt merült fel egy hiányzó szakasz megépítésének gondolata. A szabályozási tervben még 2008 előtt szerepelt a Lomb utcai körforgalomtól induló út, ami a Lajta töltése mellett a Kapucinus utcába csatlakozott. Hét éve készült el a város új közlekedési koncepciója, amiben a körforgalomtól egy gyűjtőutat terveztek át a Lajta felett, a Nefelejcs utcán át a Pozsonyi útig.

Már munkaterület a leendő sportcsarnok helye, láthatóan elkezdődtek az előkészítő munkák.
Már munkaterület a leendő sportcsarnok helye, láthatóan elkezdődtek az előkészítő munkák.

A szabályozási terven korábban berajzolt útszakaszt így törölték. Mostanra kiderült, a Nefelejcs utcai átkötés kialakítása a közeljövőben nem megvalósítható. A szakemberek most úgy látják, inkább a korábban tervezett szakaszt kell megvalósítani.

Az út területét jelenleg gyér erdősáv borítja, valamint érint egy aszfaltozott kosárlabdapályát. Gondot jelent, hogy a körforgalomtól induló íves szakasz még magántulajdonban van. A mostani módosítás során egy tizenhat méter széles, kétszáz méter hosszú, úgynevezett másodrendű közlekedési területet alakítanak ki a gimnázium telkének rovására.

Változtattak a képviselők a helyi építési szabályzaton a leendő sportcsarnok parkolóit illetően is. A sportcsarnok korábbi tervezett helyére, az Itatónál a szabályozás szerint országos településrendezési és építési követelményekben előírt gépkocsiparkolók számának hetven százalékát kell csak kialakítani. Ez jelenleg is lehetőséget ad arra, hogy a helyi építési szabályzat a helyi sajátosságokra figyelemmel eltérést engedélyezzen.

A városháza szakemberei szerint mivel a sportcsarnok a belváros mellett épül, várhatóan a közönség jó része gyalog vagy kerékpáron érkezik majd a sport- és kulturális rendezvényekre. Emiatt szerintük életszerű, hogy ne kelljen a számított parkolómennyiséget biztosítani. Így úgy vélik, elegendő lesz a számított parkolóhelyek hetven százaléka is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszadik századi tragédiák

A huszadik század tragédiáit átélő kisembereknek állít emléket kisregényeiben a hegyeshalmi Reisinger Attila. Könyvében 60 évet repülünk vissza. Tovább olvasom