Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Többen kaptak tavaly segélyt

A Magyar Vöröskereszt Mosonmagyaróvári Területi Szervezete január közepén tartotta évértékelő közgyűlését. A szervezet sikeres évet zárt: növelte a véradók számát és több segélyt osztott szét.
A szervezet taglétszáma nem sokban módosult az előző évihez képest, maradt ötezer felett, jelenleg 5404. A Vöröskereszt legfontosabb tevékenysége továbbra is a véradások szervezése.
2002-re 4350-re kívánták bővíteni a véradók számát. A tervet jelentősen túlteljesítették: a véradásokon összesen 5505-en jelentek meg, hogy segítségüket felajánlják, ám közülük az orvosi vizsgálat után, a szigorú előírások értelmében 5188-an adhattak vért. Ebből 470-en első alkalommal nyújtották karjukat. A véradók száma a megyei lakosság számához viszonyítva 7,2 százalék, ami jócskán meghaladja az országos előírásokat, ami szerint a lakosságszám 5 százaléka lenne kívánatos. Tavaly 387 többszörös véradó vehetett át kitüntetést áldozatkészségéért. A körzetben összesen 20 véradóünnepséget tartottak.

A Vöröskereszt 5 jótékony célú ruhavásárt rendezett, 410 személyt ajándékozott meg karácsony előtt, 38 egészséges életmódhoz kapcsolódó programot tartott, s számos egészségmegőrzést és környezetvédelmet célzó rendezvény szervezésében vállalt szerepet. Az év során összesen 5635 rászorulót segélyezett. 812 gépjárművezető-jelöltet vizsgáztatott le elsősegélynyújtásból, 778-an elsőre sikerrel töltötték ki a tesztlapot. Az ifjúság körében továbbra is szervezik a csecsemőgondozói és elsősegélynyújtó tanfolyamokat.

A szervezet két sajátos tevékenységet végez: minden évben rajzpályázatot ír ki általános iskolások számára a Vöröskereszthez, az egészséghez, környezetvédelemhez kapcsolódó témakörben, illetve vízimentő-tanfolyamot tart. Tavaly 3 kurzust bonyolítottak le: kettőt Székesfehérváron a speciális mentőszolgálat munkatársainak, egyet pedig a hagyományoknak megfelelően Mosonmagyaróváron a termálfürdőben. Összesen 64-en szereztek arany, ezüst, illetve bronz minősítést.

A Magyar Vöröskereszt Mosonmagyaróvári Területi Szervezete nemzetközi kapcsolatokkal is büszkélkedhet: a Bajor Vöröskereszt Ingolstadti Vízimentő-szolgálatával már évek óta, a szlovákiai Szenc város szervezetével pedig tavaly óta működnek együtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gátőr nevét viselő atka

Nem hétköznapi embereket lát vendégül évente nyolcszor a kisbodaki gátőrház: Mahunka Sándor… Tovább olvasom