Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Több tanár, kevesebb gyerek

Az oktatás minőségének javítása érdekében huszonötre csökkentették az iskolai osztályok maximális létszámát Ausztriában. Ennek köszönhetően – bár a gyereklétszám folyamatosan csökken – jóval több pedagógusra lesz szükség.

Míg hazánkban a csökkenő gyereklétszám és az egyéb megszorítások miatt a következő tanévtől számos pedagógust bocsátanak el, addig Ausztriában ennek éppen ellenkezője történik. Bár a gyerekhiány nyugati szomszédunknál is problémát jelent – vélhetően éppen ezért toborzott magyar diákokat az andaui iskola is –, egy új intézkedésnek köszönhetően ősztől jóval több pedagógusra lesz szükség az osztrák oktatási intézményekben.

A számítások szerint Burgenlandban ősztől mintegy hatszázzal kevesebb tanuló válik tankötelessé, mint az előző években. Ennek ellenére az osztrák pedagógusoknak mégsem kell tartaniuk az elbocsátásoktól, sőt, szeptembertől az eddiginél is többre lesz szükség. Egy új szabályozás ugyanis huszonötre csökkentette a maximális osztálylétszámot. Ennek köszönhetően összesen negyvenkilenc új osztály indul ősztől a burgenlandi iskolákban, így hatvanöttel több tanárt kell majd alkalmazni az intézményekben.

Hans Niessl tartományfőnök rendkívül fontos intézkedésnek tartja az új szabályozást, ami szerinte nagymértékben javítani fogja az oktatás minőségét. Jelenleg összesen 1861 pedagógus dolgozik Burgenlandban az állami iskolákban. Az új osztályok létrejöttét követően a további hatvanöt pedagógus bérezését a tartománynak kell vállalnia.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kossuth-díjas megújult síremléke

Barsy Sarolta a magyaróvári Mezőgazdasági Akadémia első végzős női hallgatója, akit kutatásaiért… Tovább olvasom