Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Több mint ezer tanú nyilatkozhat újra

Több mint ezer földtulajdonostól kért a napokban tanúnyilatkozatot a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság. A vizsgálat arról dönthet, hogy egy 2003-as vadászati jogokról határozó közgyűléshez szükséges meghatalmazásokat rendben gyűjtötték-e össze.

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság nyomoz magánokirat-hamísítás megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Portálunk még 2003 decemberében számolt be róla, hogy a felső-szigetközi földtulajdonosok kezdeményezték a vadászati közösség közgyűlésének összehívását.

Ehhez az érintett terület egyharmadával rendelkező földtulajdonosok meghatalmazása kellett. A közgyűlést 2004. január 26-án hívták össze, s azon – elvileg – visszahívták az addigi vadászati joggyakorló Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.-t. A KAEG akkori vezérigazgatója már ekkor jelezte: szerinte érvénytelenül hívták össze a közgyűlést. Ezt követően évekig tartó procedúra, feljelentések, határozatok, visszavonások következtek. Az ügyben a Miniszterelnöki Hivataltól kezdve a földművelésügyi tárcáig szinte mindenkit megmozgattak az ellenérdekelt felek (legutóbb a Legfelsőbb Bíróság új eljárásra, új határozat hozatalára utasította az elsőfokú bíróságot).

Mekkora terület? Már a 2004-es közgyűlésen is vizsgálták az ellenérdekelt felek, hogy a földtulajdonosi meghatalmazások rendben vannak-e. Most a rendőrség magánokirat hamisítás gyanúja miatt nyomoz. F
 Mekkora terület? Már a 2004-es közgyűlésen is vizsgálták az ellenérdekelt felek, hogy a földtulajdonosi meghatalmazások rendben vannak-e. Most a rendőrség magánokirat hamisítás gyanúja miatt nyomoz. Fotó: Kisalföld-archívum

A vadászat jog gyakorlója a Felső-szigetközi Vadászszövetség lett, de néhány éve területet kapott a Lajta–Hanság Zrt., a vezetőváltáson átesett Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. s több helyi vadásztársaság is. Jó néhányan azonban – például feketeerdőiek, hegyeshalmiak, akik korábban a KAEG-et támogatták – kimaradtak a felső-szigetközi vadászatból. Ők még mindig a 2003-as közgyűlés összehívását kifogásolják s rendőrségi feljelentést is tettek. Szerintük azt törvényellenesen hívták össze: több ezer hektár hiányzott a szükséges egyharmad földterületből. Egyikük, a feketeerdői Földes József portálunknak úgy nyilatkozott: ˝Már a közgyűlésen többen tiltakoztak, mert érvénytelen, más területekre szóló meghatalmazásokat láttak az ülés levezetőjénél, ő azonban nem engedte, hogy ott megvizsgálják, megvan-e a vadászterület kialakításához szükséges földterület. Forduljanak a bírósághoz – mondta, de jól tudta, hogy lehetetlen több mint tízezer embert perbe hívni˝ – állítja írásában Földes.

Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság a napokban több mint ezer földtulajdonosnak küldött levelet, melyben a nyomozáshoz írásbeli tanúnyilatkozatukat kérte.
Úgy tűnik, mégsem volt lehetetlen őket bevonni a vitába: a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság a napokban több mint ezer földtulajdonosnak küldött levelet, melyben a nyomozáshoz írásbeli tanúnyilatkozatukat kérte. ˝A földtulajdonosok döntő többsége mögöttünk áll, mivel még senki nem jelezte, hogy visszavonná a nekünk adott megbízást. Vadászaink kimentek a gazdákhoz és aláíratták a földtulajdonosokkal a közgyűlési meghatalmazást˝ – ezt Lascsik Ágoston, a vadászszövetség elnöke nyilatkozta korábban portálunknak.

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság most minden földtulajdonosnak elküldte a korábban aláírt meghatalmazását is. Ez a meghatalmazás jogosította fel a közgyűlés szervezőit, hogy a vadászati közösséggel kapcsolatos ügyükben eljárjanak, a tulajdonosi közgyűlés összehívását kezdeményezzék s a közgyűlésen nevükben, képviseletükben jognyilatkozatot tegyenek. Az úgynevezett ˝tanúnyilatkozatban˝ több kérdésre kell válaszolni. Egyrészt, hogy az érintetteknek a saját aláírásuk szerepel-e a meghatalmazáson, illetve hogy annak szövege megegyezett-e az akaratával. A szignózás időpontjára is rákérdezett a rendőrség, s az is a vizsgálat tárgya, hogy kik gyűjtötték össze a meghatalmazásokat.

Olvasóink írták

 • 7. invektus 2010. július 28. 15:15
  „És arrol nem is beszélvehogy az ERDŐ tulajátol nem is kérnek ENGEDÉLYT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  <moderálva>”
 • 6. tódi 2010. július 27. 17:59
  „Pancsernak van igazsága.

  A nejlonzöld gyilkolászók vitája .
  Méghogy a természet - mese.

  Több barátom is vadászik - ha felteszik a kalapot olyanok lesznek mint , az amuri partizán - lőnek bármire ami mozog.

  Aranysakál : újra lehet látni - kárt nem okoz - de már lövik sőt még büszkék is rá .

  - szánalmas -”
 • 5. invektus 2010. július 27. 17:08
  „pancerunk
  még találkozni is óvvatós?”
 • 4. pancser 2010. július 27. 14:29
  „3-nak! Köszönöm a bókot, tedd még hozzá meg szerencsés aki túlélt egy ütközést nagyvaddal, ja és van vadászatóll vizsgám, de megundorodtam a tisztelt társaságtól. A cikk remek, na ettől undorodom!”
 • 3. vaek 2010. július 27. 13:16
  „Te ´kedves´ pancser olyan hülye vagy, hogy még kicsúfolni sem lehet.

  Úgy szeretem, hogy mindenhez értesz?
  Bárcsak én is ilyen tájékozott és sokoldalú ember lennék.”
 • 2. pancser 2010. július 27. 11:09
  „Ez a vadászat egy röhej. Az ügyvéd úr szeret állatokra lődözni, vagyis vadász. Vannak mások is akik szintén kéjes örömmel lövik agyon az állatokat. Most vita van azon kié legyen a gyilkolászás öröme. Ugyanakkor, ha az autóddal összetalálkozol egy szavassal egy méretes vadkannal meghalsz. Mindez azért mert egyesek ........ akarják kiélni. Ki törődik itt azzal, hogy a vad több kárt okoz mint hasznot, ez odig mehet, hogy életek kerülnek veszélyben, halottak vannak. Aki nagyvadat akar ölni kerítsen, ha meg nem, maradék nélkül el kell tüntetni őket az adott tájról.
  Az ügyön meg mosolygok, remélem a rendőrség felszámolja nekik a költségeket, a levelezéstől a kihallgatást végzők béréig! Ha a vadkárt teljes egészében fizetni kéne, a lövöldözők azonnal eldobnák a puskát!”
 • 1. miracle 2010. július 27. 08:38
  „Gratulálok. Majd 2050-ben lesz is ítélet. Elsőfokú, utána fellebbezés.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tolvajok loptak, míg a háziak aludtak

A nyári hőség miatt éjszakára nyitva hagyott ajtón, ablakon mentek be a házba tolvajok az elmúlt… Tovább olvasom