Kisalföld logö

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 30°C Még több cikk.

Több kutya kapott golyót

Mosonmagyaróváron és környékén az utóbbi két hónapban több kutyát lőttek le. Szabálysértési eljárások indultak, mely során azt is vizsgálják, hogy a fegyver tulajdonosa rendelkezett–e engedélyekkel, s mekkora a lelőtt állat értéke.

– Soha ennyi bejelentés nem érkezett hozzánk lelőtt kutyákról, mint az utóbbi két hónapban – állítja Horváth Csaba mosonmagyaróvári rendőrkapitány. Lébényben, Levélen, Rajkán és Mosonmagyaróváron is hasonló esetek fordultak elő. Az embertelen cselekedetek okai eltérőek: van, aki a rossz emberi viszony miatt vesz elégtételt haragosa kutyáján, akadt, aki csirkéit védte meg, más pedig csak szórakozásból ölt.

Korábban már beszámoltunk arról hogy a mosonmagyaróvári Reinerék udvarában ismeretlen elkövető megölte Bobby nevű kutyájukat. Gazdái az elsődleges állatorvosi vélemény alapján úgy tudták, hogy lőtt seb okozta az állat vesztét, ám mára kiderült, talán még ennél is furcsább és kegyetlenebb dolog történt.

Nem lelőtték, hanem leszúrták

Az elföldelt állatot a rendőrség exhumálta, s az elsődleges boncolási vélemény szerint – bár a seb alapján úgy tűnt, mintha golyót kapott volna Bobby – mégis szúrt seb okozta kimúlását. Azóta szabálysértési eljárás indult az ismeretlen tettes ellen. A rendőrkapitány szerint az ilyen esetekben megvizsgálják azt, hogy mekkora értéke volt az állatnak. Tízezer forint alatt szabálysértésről, e felett már bűncselekményről beszélhetünk.

Még néhány eset

Babos László, a bűnügyi osztály vezetője több ilyen esetről is beszámolt lapunknak. Legutóbb – néhány napja – Rajkán egy családi ház udvari részében lőttek meg egy ritka fajtájú, különleges ebet. Az állat életben maradt, ám szabálysértési eljárás indult az ügyben. Nemrégiben Lébényben egy gazdasági épületbe szökött be egy négylábú, majd jó néhány csirkét megfojtott.

Egy fegyvertartási engedéllyel rendelkező nyugdíjas határőr tiszt – már az utcán – lelőtte az állatot. A maroklőfegyvert lefoglalták és szabálysértési eljárást indítottak. A mosonmagyaróvári Háromtölgy utcában egy udvari koloncon tartott kutyával is golyó végzett: itt rongálás vétsége merült fel.

Horváth Csaba elmondta: lakott területen belül kutyákat is csak rendőrségi engedéllyel lehet kilőni. A fegyvertartással kapcsolatos jogszabály megváltoztatásán az illetékesek jelenleg is dolgoznak. Vannak olyan eszközök, melyek nem minősülnek lőfegyvernek – ilyen a flóbertpisztoly és a légpuska is –, ám egy kutya életének kioltására alkalmasak. Azonban azok az erősebb légpuskák is lőfegyvernek minősülnek, melyek kilövési energiája meghaladja a 7,5 kilojoule-t.

Légpuskával pusztított

Legutóbb vádemelési javaslattal, lőfegyverrel való visszaélés miatt az ügyészséghez küldték az anyagát annak a levéli elkövetőnek, aki légpuskájával december végén pusztított el egy ebet.
A tettesnek a kilövési energia nagysága miatt kell felelnie: a szakértő megállapította, hogy légpuskája erősebb volt a megengedettnél.
Egyébként ilyen esetekben a fegyvertartási engedély nélküli szándékos „kutyagyilkolás" bűncselekménynek, míg engedéllyel csak szabálysértésnek minősül, ha az állat értéke nem éri el a tízezer forintot.
E fölött bűncselekménynek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szórakozásból rongáltak sírokat a tinédzserek

Megdöbbentő látvány fogadta az elhunyt szeretteik sírját meglátogatókat tegnap reggel Dunaszigeten a… Tovább olvasom