Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Tízmillióból szüntetik meg a vizesedést

A jövő évi felújítás során víztelenítik a falakat, restaurálják a padokat a mosonszentjánosi templomban. A belső festés is közel ennyibe kerülne, ám ez még várat magára.
Jánossomorja három templomából kettőt, a mosonszentpéterit és a pusztasomorjait már felújították, viszont a mosonszentjánosi templomra ráférne a belső restaurálás. (A tetőt még az előző plébános ideje alatt cserélték ki, s korszerűsítették a villanyvezetékeket.) Így gondolta ezt 2011 nyarán Kótai Lászlóplébános is, amikor a városba került.

Elmondása szerint a kollégái élete a lelkipásztorkodás mellett a templomok felújításából áll, mivel korábban erre nem nagyon volt lehetőség az akkori rendszerben. Idekerülésekor megfordult a fejében a vizes falak láttán, hogy az épületet vízteleníteni kellene, s az úgynevezett szekkókat újrafesteni. Akkor kért is egy árajánlatot, amely közel 10 milliós lett. Ám a munka előtt mindenképpen vízteleníteni kell a falakat. Egy aktív falszárítási módszer a száradást követően megakadályozza a nedvesség ismételt felszívódását.

1928-ban restaurálták utoljára a templom belsejét – mutatja az emléktáblát Kótai László plébános.
1928-ban restaurálták utoljára a templom belsejét – mutatja az emléktáblát Kótai László plébános.

E munka is közel 10 milliós tétel. Minderre meg is kapták az engedélyeket, ám a kivitelezés előtt jelentkezett még egy akadály. A templom padjai is műemlékek. Ezeket az akkori hívek faltól falig helyezték el a templomban. A falmunkák előtt először azonban a padokat kell eltávolítani. Ehhez kerestek egy farestaurátort is. Igaz, erre az engedélyre még várniuk kell. De – mint mondta a plébános – a munkálatok csak jövő február környékén kezdődhetnek meg az időjárás és a közelgő karácsony miatt.

Az önkormányzat 2013-ban 4 millió forinttal támogatta a felújítást. A plébános hozzátette, hogy a 2012-es évből még maradt kétmillió forintjuk (szintúgy önkormányzati támogatásból), így csak 4 millió forintot kell pótolniuk a víztelenítési-padfelújítási munkálatokhoz. Erre tartalékaikból s az adományokból lehet fedezet. A belső festés is bő tízmilliós munka, így ez még biztosan várat magára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A cél, hogy a gyermekek közelebb kerüljenek hagyományainkhoz˝

A mosonszolnoki Kaláka néptánccsoport Szent András napján, 30-án tartotta Hagyományőrző… Tovább olvasom