Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Tizenhat kamera figyeli Mosonmagyaróvárt

Elkészült és tesztüzemben már működik is rendszámfelismerő és térfigyelő kamerarendszer a városban. Egyelőre a város négy bevezető útján alakítottak ki úgynevezett virtuális kapukat, valamint nyolc térfigyelő pásztázza Mosonmagyaróvár különböző területeit.
Még tavaly júniusban döntött a képviselő-testület a rendszámfelismerő és térfigyelő kamerarendszer kiépítéséről a városban. A kamerarendszer megvalósítása több évre nyúlik vissza, a rendőrség és az önkormányzat részéről korábban is többször indult kezdeményezés ez ügyben.

A rendszer szükségességét senki sem vitatta, ám eddig a költségvetés szűkössége miatt nem valósulhatott meg. Az elmúlt évben aztán sikerült egy olyan konstrukciót kialakítani, amivel lehetővé válik a gyors megvalósítás. Az akkori számítások szerint a rendszer kiépítése mintegy nettó 12 millió forint, a költségek egy részét a közbiztonsági alapból fedezik, illetve a város a büdzséjében biztosított erre forrást.

A testületi döntést követően indult meg az egyeztetés, az önkormányzat a rendőrséggel közösen kidolgozta a szakmai elképzeléseket. Ezután írták ki a pályázatot a kamerarendszer kiépítésére, amit a helyi Patent Távfelügyelet Kft. nyert el. A cég szakemberei az elmúlt hónapokban kiépítették a hálózatot és felszerelték a szükséges eszközöket. Az elmúlt hetekben teljesen elkészült a rendszer és megkezdődött a kamerák próbaüzeme. – Meglehetősen összetett és sok munkát igénylő feladat volt a rendszer létrehozása, hiszen teljesen a nulláról kellett kezdeni – mondja Fekete Zoltán, a Patent Távfelügyelet Kft. ügyvezetője.

A cég szakembereinek először egy optikai kábeles és mikrohullámú gerinchálózatot kellett kiépíteniük a város egészén. Ezután szerelték fel a kamerákat a rendőrséggel és az önkormányzattal közösen kidolgozott szakmai koncepció alapján.

A kamerarendszert két részre osztották. Egyik a rendszámfelismerő, ami a bevezető utak mentén a be-, illetve kimenő forgalmat figyeli és a járművek rendszámát olvassa le. A szerverprogramba táplált rendszámok egyezése esetén riasztó jelzést ad a rendőrségnek. A rendszer másik részét képezi a térfigyelés. E kamerák a város frekventált pontjait pásztázzák. Ezt úgy építették ki, hogy az a jövőben könnyen bővíthető. Összesen tizenhat kamerát szereltek fel városszerte, ezekből nyolc rendszámfelismerő, míg további nyolc térfigyelő. Virtuális kapukat a Halászi, Hegyeshalom, Jánossomorja és Győr felőli utak mentén alakítottak ki. Itt a rendszámfelismerő kamerák a ki- és a bemenő forgalmat is folyamatosan figyelik. Térfigyelőket a Kolbai, Magyar, Jókai utcákban, a Deák téren, Mosonban a Szent István király úton két helyen és a vasútállomáson szereltek fel.

Az ügyvezető hozzátette: a rendszer mára teljesen elkészült, némi finomhangolást végeznek még a tesztüzem alatt. A kamerák mindegyike már folyamatosan működik, az azokból érkező képek, adatok a rendőrséghez futnak be. A karbantartást és javítást a továbbiakban is a társaság végzi majd.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Fixum 2012. augusztus 04. 02:05
  „pancser.. te egy kicsit nem érzed magad "műmájernek/lúzernek " A neved végül is találó...
  Hogy jön ide a "hivatalnokok száma / pancserek által tervezett, enyhén idióta "közlekedési irányzat" ?
  MIATTAM / hozzám hasonlók miatt van sok léhűtő ?
  Kicsi okos... én már jó pár hivatalon "átverekedtem" magam több százszor... Úgy a magyar (átlag) "mély-butaság" magasfokát is tapasztaltam, mint a beletörődött/tisztességes irodista precizitását...
  Ne oktasson már ki engem mindenféle amatőr balek !
  Ja... milyen érdekes... bármit intéztem a "köznek/embereknek", ... azt természetesnek veszi az (80%-ban) átlag suttyó... habár te legalább írni-olvasni tudsz, még ha baromságokat is.”
 • 21. kotorék 2012. augusztus 02. 12:12
  „20. Contar 2012.08.01. 20:32
  Köszi ! Láttam! Mint egy torzó! Azért a jubileumi koszorút még rá lehet kötni!”
 • 20. Contar 2012. augusztus 01. 20:32
  „kotorék!
  Az említett kandeláber nagy része már nincs meg. Csak nem hulladékvasnak nézte valaki?”
 • 19. pancser 2012. július 27. 09:34
  „17."Fixum" soha nem legyen nagyobb bajod mint hogy egy 500 m-es szakaszon nem tudsz megfordulni. Gondolom egy ekkora darabon többször meggondolod magadat, délnek tarts vagy északnak. Amúgy meg a Shell kútnál is megfordíthatod az autó orrát, sőt a Futuránál is, talán ennyi elég is! Menj a hivatalba. .... ilyenek miatt kell ennyi hivatalnokot tartani, fizetni mint te.”
 • 18. 01010 2012. július 27. 06:13
  „17. Fixum
  A főút a Magyar Közúthoz tartozik.”
 • 17. Fixum 2012. július 27. 00:08
  „Köszi 01010 !!

  Valamit már kell tenni a mosoni szakaszon, mer a kis "Shellll" kúttól a piaci kápolnáig egyszerűen nem lehet megfordulni az átkozott úton a folyamatos záróvonal moiatt, kivétel a temlomnál lévő leágazást... Köszi a segítséget, megyek a hivatalba.... na... ez is kellemes kálvária lesz.....”
 • 16. Lone_wolf.. 2012. július 26. 22:32
  „Kérdem a fatert..Mit csináltak régen a rendőrök régen a cé kategóriásokkal?? -
  -Mi lett volna?
  -Hát verték őket!
  ..Hát ez kéne most is!Ez sem volt kérdés az áátkosban.”
 • 15. jobbám 2012. július 26. 09:38
  „Valaki elolvasta a cikket??? Már megint keverés megy! A kamerák a városba befelé és városból kifelé közlekedőket "figyeli", mivel tranzit város vagyunk! A nagyszámú "utazó bűnöző" kiszűrése a cél! A másik rendszer pedig a "frekventált" helyeket figyeli...az Erkel sarka mióta frekventált??? Egy jó kezdeményezésbe miért kell rögtön belekötni??? Nektek aztán tényleg semmi nem jó! Ha van az a baj, ha meg nincs az! Szerintem jót tesz a közbiztonságnak mindkét rendszer! Slussssszzzz!

  Üdvözlettel:

  jobbám”
 • 14. nagyjancsi 2012. július 26. 08:51
  „csabi72

  Pontosan.
  Én is jártam már úgy, hogy elindultak utánam télen autóval, majd amikor megálltam a kapum előtt, kiszálltak és kérdőre vontak, hogy hol voltam, mit csináltam, igazoljam, hogy itt lakok. Ez még hagyján, de ugyazon az éjjelen az ismerősöméket 3 másik szomszédjával kirámolták a biciklis sufnitolvajok..”
 • 13. kotorék 2012. július 25. 19:51
  „11. 01010 2012.07.25. 16:43
  "Melyik kamerán látni az Erkel utcai lámpás csomópont augusztusban lesz egy éves kidöntött kandeláberét"

  EONnak mi köze van a kamerákhoz????
  Semmi köze a kamerához , de sok köze van egy nem csak néző , de látó városgazdához , ha ilyent ismersz a városban.
  Magyarul : nézni kevés , látni is kell és ráadásul még intézkedni is!
  Gazdának kell lenni , az átutazóknak nem az EOn. jut az eszükbe ha ilyent látnak ha nem a trehányságot a semmivel sem törődő gazdátlanságot látják! Ha az EOn-é akkor ott ,ha valamelyik biztosítóé, akkor ott már TÖBB a megoldást szorgalmazó levélnek kéne lenni!
  Még egyszer, hogy ne feledd,jövő hónapban lesz egy éves! Ez nem egy eset hanem immáron már tendencia!”
 • 12. csabi72 2012. július 25. 19:24
  „01010!
  ´Há,mer látni a kamerán,mit kéne megcsinálni!!´ :-))))
  De a viccet félretéve.....
  ARCfelismerő rendszerrel kéne bővíteni a rendszert!!!
  Akkor hivatalosan is eljárást kéne indítani ellenük...
  A szökőkútban fürdőző,szotyola köpködő egyéneket a rend őrei ismerik,csak nem MERIK megszólítani!!
  DE,bezzeg ENGEM,aki véletlenül hajnali 3 órakor mertem hazaérni, a saját garázsom előtt megkérdeznek,hogy
  hova-hova,ilyenkor?!!!!
  HAZA,b..meg!!!
  Ezt egy nem indén barnult próbanégertől mikor kérdezik meg???
  NEM kamera kell ide,hanem TÖKÖS rendőr!!!!!!!
  20 éves 50 kilós rendőr 5mp-et fut 500 m -en!!!!
  Erről ennyit......”
 • 11. 01010 2012. július 25. 16:43
  „"Melyik kamerán látni az Erkel utcai lámpás csomópont augusztusban lesz egy éves kidöntött kandeláberét"

  EONnak mi köze van a kamerákhoz????”
 • 10. embertelen 2012. július 25. 16:14
  „3.kenderice Ideje lenne, ha a nemzeti együttműködés vezére, aki nulla toleranciát hirdetett a cigány gyűlölet ellen, nulla toleranciát hírdetne a cigány bűnözés ellen is!”
 • 9. kotorék 2012. július 25. 14:12
  „Melyik kamerán látni az Erkel utcai lámpás csomópont augusztusban lesz egy éves kidöntött kandeláberét?”
 • 8. 01010 2012. július 25. 12:10
  „6 Fixum
  "Nem tudj véletlenül valaki, "hová/kihez" tartozik a városi úthálózat / jelek festése /irányítás stb.. ?? "
  Az út kezelőjéhez .
  A legtöbb út Mososnmagyaróvár területén az Polgármesteri hivatalhoz tartozik majd a munkát a VÜf végzi el...
  DE sajnos a legtöbb út már veszélyes a burkolati jelek hiánya miatt ! :(”
 • 7. nagyjancsi 2012. július 25. 08:30
  „Ettől még semmi nem fog változni Mosonban, ugyanúgy fognak fürdeni a szökőkutakban és sörösüveggel célbadobálni a Raiffeisen bank falára, mint két hete szombaton délután. Ez teljesen természetes.”
 • 6. Fixum 2012. július 25. 04:36
  „Ezek szerint megint minket fognak lesni/büntetni,
  apropó... egy kérdés uraim ! Nem tudj véletlenül valaki, "hová/kihez" tartozik a városi úthálózat / jelek festése /irányítás stb.. ?? Előre is köszi a segítséget”
 • 5. Rbar 2012. július 24. 20:58
  „2 VJR a harmadik szerinted mit néz?”
 • 4. Ambar 2012. július 24. 20:12
  „Jó dolog a bekamerázás már ideje hogy elindult!Remélem folytatódni fog!A közbiztonság nagyon rossz, persze nem sokkal jobb a közlekedési biztonság sem!Szerintem a legjobb és a leghatékonyabb eszköz ha bizonyíthatóan lebuknak!Ezután a bíróságokon a sor hogy szigorúbb büntetést szabjanak ki.Remélem a kamerák jó minőségű felvételeket készítenek!”
 • 3. kenderice 2012. július 24. 12:01
  „1.embertelen
  A vezér tegnap nulla toleranciát hirdetett a cigány gyülölet ellen,
  ha nem akarod hogy lecsukjanak, akkor nézd pozitivan a dolgokat. Ők ezzel hogy összeszemetelik Mosont, munkahelyeket teremtenek. Mennyivel több utcaseprő kell emiatt.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesetveszélyes száguldozók az 1-es főúton

Sok gyorshajtót mértek be a rendőrök az elmúlt hetekben az 1-es főút Mosonmagyaróvárhoz közeli… Tovább olvasom