Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Tízen alkotnak a 11. művésztelepen

Mosonmagyaróvár - A Hansági Múzeum és az Art Flexum Művészeti Társaság Mosonmagyaróváron tizenegyedik alkalommal rendezte meg az Art Flexum nemzetközi művésztelepet, mely idén tíz alkotót fogad.

Az elmúlt hét közepétől a mosonmagyaróvári piarista iskola ad otthont a tizenegyedik alkalommal megszervezett művésztelepnek. Az alkotótábor a hagyományokhoz híven a tavalyi művésztelep díjazottjának kiállításával – aki ezúttal Tolnay Imre – nyílt meg. A művésztelep alkotói közül sokan visszatérő vendégek, többen viszont most alkotnak, most látogattak el először a Lajta-parti városba. Almási Róbert – aki legutóbb két éve hozta el munkáit a városba – mellett Szlovákiából érkezett Milos Prekop és Peter Volek, magyar művészek, Gajdán Zsuzsa, Borbély Károly, Fűkő Béla, Karczagi Endre és Szalkai Károly Magyarországról, Kai Wolf szobrász Mosonmagyaróvár testvérvárosából, a németországi Hattersheimből jött el, míg Josep Maria Plaus spanyol színt hozott a táborba.

Az ideiglenes műtermekben külön-külön alkotó művészeket arról kérdeztük, mit tud számukra ez a művésztelep nyújtani.

– Bár külön dolgozunk, látjuk egymás munkáit, sokat tanulhatunk egymástól, merítünk egymás munkáiból és az alkotói közeg is inspiratív – magyarázza Borbély Károly, akit tapasztalt Art Flexum művésztelepes résztvevőként faggattunk. A ravazdi művész szerint a tábor alatt rendelkezésre álló néhány nap megfeszített munkatempót követel. Alkotásait idén a gyökerek motívum köré építi. A miskolci származású, jelenleg Pécsen alkotó Fűkő Béla először jár a Lajta-parti városban. A fiatal kőszobrász munkáiban ötvözi a helyi és az otthonról magával hozott ˝alapanyagokat˝, így például a ˝Hajnal hasad˝ című képét egy villányi legenda ihlette ugyan, de megformálásánál a Mosoni-Duna homokját és iszapját is felhasználta. A művész alkotásaival egyébként a nyári fesztivál keretében nyíló egyéni kiállításon is találkozhatunk.

A Lajta-parti városban töltött 10 nap alatt a művészek az alkotómunka mellett ismerkednek Mosonmagyaróvárral és a régióval, kiállításaikkal pedig színesítik a település kulturális életét. A művésztelep tizenegy éves története alatt mintegy száz alkotó fordult meg Mosonmagyaróváron, és gazdagította a társaság, a Hansági Múzeum gyűjteményét alkotásával.

A Hansági Múzeum Szent István király út 1. szám alatti épületében július 18-án, szombaton délután 5 órakor nyílik az a kiállítás, amely bemutatja a művésztelep ˝termését˝. A tárlat augusztus 26-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták az eltűnt kenus holttestét

FRISSÍTVE - Többnapi keresés után a Deepex ipari búvárcsoport tagjai megtalálták a vasárnap a rajkai… Tovább olvasom