Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Távfűtés - Idén sem lesz alapdíjemelés

Mosonmagyaróvár - Befejeződött a távhővezetékek több hete tartó rekonstrukciója a Móra utcában.
A hideg időjárás miatt a távhőszolgáltatás a hivatalos fűtési szezon kezdete előtt – csökkentett hőfokkal – megindult. A távfűtés alapdíját a most kezdődő szezonban sem emelik.

Az utolsó munkafázisoknál tart a Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft. a Móra Ferenc utcában zajló távhővezeték-cserékkel. Az arra járók hetek óta találkozhattak munkagépekkel a városközpontban; a szakemberek szinte az utca teljes hosszúságában felbontották a vezetékek csatornáit, némi bosszúságot okozva az ott lakóknak és közlekedőknek. Sőt, még a melegvíz-szolgáltatás is akadozott a környéken a munkálatok miatt. Az elmúlt napokban azonban befejezték a vezetékek cseréjét, már a végső fölmunkákat és a tereprendezést végzik.

A rekonstrukció a becslések szerint mintegy 150 millióba kerül, ennek egy részét pályázati forrásból teremtenék elő.
A VÜF Kft. minden évben mintegy 30 millió forintot fordít a távhőrendszer karbantartására, felújítására – tudtuk meg Kosár Tibor ügyvezetőtől. A cég távhőrészlegénél tavasztól folyamatosan végezték a vezetékek karbantartási és felújítási munkálatait. Ennek keretében öt éve indult és már a végénél tart a szekunder távhővezetékek rekonstrukciója. Előzetes ütemterv szerint végezték el az összességében mintegy tíz kilométernyi vezetékrendszer felújítását. A munkák során a helyenként már több évtizedes csöveket kicserélték és modern technológiával szigetelték. Ennek része volt a Móra utcai felújítás is. Az ott lévő, már meglehetősen rossz vezetékeket előszigetelt csövekkel váltották ki. A felújítási program eredményeként mára a városi távhőrendszer csaknem egésze energiatakarékos lett.

A társaság rövid távú tervei közt szerepel a csaknem negyvenéves primer hálózat felújítása is. A rekonstrukció a becslések szerint mintegy 150 millióba kerül, ennek egy részét pályázati forrásból teremtenék elő. A támogatással a tervek szerint részekre bontva, négy év alatt végeznék el a rendszer teljes átépítését.

Kosár Tibor hozzátette: hivatalosan október 15-től kezdődik a fűtési szezon, ám a hideg időjárás és a lakók igénye szükségessé tette a szolgáltatás beindítását már napokkal ezelőtt. A rendszer egyelőre csökkentett hőfokkal működik, ám amint az időjárás hidegebbre fordul, az automatika ennek megfelelően növeli a csövekben a víz hőmérsékletét.

Mint ahogyan az elmúlt esztendőben, úgy a 2010–2011-es fűtési szezonban sem emeli a társaság az alapdíjat. A hődíjat pedig a helyi rendeletben foglaltaknak megfelelően a lakossági gázár változásaihoz igazítják.

Olvasóink írták

 • 4. janika 2010. október 11. 12:41
  „No és mivel is fűtenek be a magyarnak? Külföldről behozott drága energia forrással, vagy olcsó magyar szénnel?”
 • 3. RickCartman 2010. október 11. 10:17
  „igen, az alapdíjjal még nincsenek kisegítve, ha "cserébe" a hődíjat pedig jól megemelik, egybe lenne jó látni, hogy most lesz áremelés, vagy sem, így külön az alapdíjat hiába propagálják”
 • 2. hovatovabb 2010. október 11. 09:46
  „és elegyengetnék a területet ,kiszednék a felső részből a kavicsokat betontörmeléket .
  És a homokoskavics depok helyét is elgerebléznék .”
 • 1. embertelen 2010. október 11. 08:23
  „Köszönjük, de azt még jobban megköszönnénk, ha nem lenne hődíj emelés sem, úgy, ahogy azt a fidesz a választások előtt megígérte.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A koszovóiak csak Hegyeshalomig taxizhattak

Egy magyar rendszámú taxit állítottak meg a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság határrendészeti és… Tovább olvasom