Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Szolidaritási alapot képez a kistérség

Szolidaritási alapot hoz létre katasztrófahelyzetekre a kistérség. Ülésükön döntöttek a társulás büdzséjéről is: idén 697 millióból gazdálkodnak.
A Mosonmagyaróvár Térségi Társulás idei első ülésén, csütörtökön Bánlakiné Végh Judit vezető a Mosonmagyaróvári kistérség munkaügyi helyzetéről szólva elmondta: jelenleg a térségben 1015 az álláskeresők száma, az álláskeresési ráta pedig 3,1 százalék. A szakember arról is beszélt, hogy a most folyó képzések mellett újabbak is indulnak, így például a hiányszakmákban lehet tovább tanulni. A járási munkaügyi kirendeltség vezetője azt kérte, a falvak jelezzék, van-e településükön olyan rászoruló, aki részese lehetne a közfoglalkoztatásnak.

A Hansági Múzeum járási múzeumi mintaprogramját Székely Zoltán igazgató ismertette. (A témával bővebben foglalkozunk hamarosan – a szerk.). Ligeti László, a Mosoni Zsidó Hitközség elnöke a Mosonmagyaróváron tervezett emlékműről beszélt, melyhez további adományokat várnak („Közadakozás indult a holokauszt-emlékműért", Kisalföld, 2014. január 23.). Idén 100. éve, hogy kitört az első világháború. Ennek emlékére minden községben világháborús emlékeket felsorakoztató képeslapok készülnek Moldoványi Géza koordinálásával.

A találkozón döntöttek arról, hogy a társulás 2014-ben 697 millió forintból látja el a feladatokat. Ennek az összegnek a 95 százalékát a két nagy szociális intézmény működtetésére fordítják. Idén is gondolnak a Karolina Kórházra, melyet eszközbeszerzéssel támogatnak.

Újdonság a Kistérségi Szolidaritási Alap, melybe a települések lakosonként tíz forintot fizetnek be. Az alapból csak természeti katasztrófa egyéb forrásokból nem finanszírozott kárenyhítésére lehetne vissza nem térítendő támogatást igényelni. Kiosztásáról a tanács dönt.

A találkozón határoztak még a Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ igazgatói pályázatának kiírásáról (a jelenlegi vezető, Csendes Ibolya szeptemberig látja el e feladatot).

– Szeretném, ha a hédervári kastély, mint érték, látogatható épületegyüttesként maradna meg. Lépjünk fel együtt azért, hogy továbbra is egy nyitott intézmény lehessen – kérte a támogatást Juhász József hédervári polgármester a kastély ügyében – melyből, mint a napokban írtuk, a tulajdonos alkotóházat szeretne létrehozni. A térség szeretné, ha az épület továbbra is turisztikai, idegenforgalmi célokat szolgálna és látogathatóvá válna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset az M1-esen: Lébénynél árokba borult egy autós

Információink szerint a hétfő reggeli balesetben egy ember megsérült. Forgalmi akadály nincs. Tovább olvasom