Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Szigetköz 195 millió forintot kapott

Az Országos Területfejlesztési Hivatal nyilvánosságra hozta a Szigetköz-rehabilitációs pályázatok elbírálását.
Kattintson a képre >>
Az Országos Területfejlesztési Hivatal az elfogadás előtt álló területfejlesztési koncepcióban lefektetett elvek szerint elsősorban olyan projekteket támogatott, amelyek a térség ökológiai állapotának helyreállítását célozzák: főként holtág- és tórehabilitációt, valamint vízpótló rendszer tervezését, kivitelezését. A beruházások jelentős költségigénye miatt kiemelt jelentőségűek az EU-s források igénybevételét lehetővé tevő projektek.

A 2005-ös pályázat keretében Kolber István tárca nélküli miniszter 195 millió forint támogatásról hozott döntést. A forrás mintegy 10 százaléka tervezési, 90 százaléka kivitelezési feladatok támogatására szól. Míg korábban a fejlesztéseket lehetővé tevő tervezési munkák szerepeltek prioritásként, idén a támogatások esetében a hangsúlyt a kivitelezésre helyezték. A támogatási szerződések megkötése november végén várható.

Műtárgyak és mederkotrás

Idén kevesebb, de költségigényesebb kivitelezési pályázatot támogattak. A Mosonmagyaróvári Vízitársulat közel 27 milliót kapott az alsó-szigetközi ág vízpótlására és rekonstrukciójára. A helyi önkormányzat a Mosoni-Duna leventei mellékágának rendbetételére nyert több mint 43 milliót. „Vidéken" az egyik nagy nyertes Rajka lett, amely a Mosoni-Duna-holtág rehabilitációjának harmadik ütemére kapott szintén 43 milliós támogatást. Varga Kálmán polgármester elmondta: többek közt az 1408-as út alatti zsilip zárhatóvá tétele, az alsó szakasz rehabilitációja, s két műtárgy építése valósulhat meg ebből a pénzből. Nádszűrő mezőket itt nem építenek be, ugyanis az eredeti nádas jó vízi élőhelyet biztosít majd az élővilág számára. A második ütem átadását egyébként jövő péntekre tervezik.

Hallépcső és feltöltött árok

A nagyobb összeget nyert pályázók közül megemlítendő még Lipót, mely a Szénafűi-csatorna kivitelezésének első ütemét finanszírozhatja az állami 28 millióból. Sulyok Attila polgármester elmondta: a Holt-Dunából egy bukócsatornán keresztül a futballpálya, majd a termálfürdő melletti részt töltenék fel: egy belvízelvezető árkot – mederkotrás után – tesznek élővé. A tervezésre beadott pályázatok közül Dunaremetét emelnénk ki, amely most hét és fél milliót nyert egy – denkpálihoz hasonló – hallépcső terveinek elkészítésére.

A támogatást nyert pályázatok:

A térségen belüli fejlesztési és rehabilitációs célú engedélyezési tervek készíttetése
Mosonmagyaróvár
„ Mosoni-Duna Rudolf-ligeti szakasza jobb és bal part folyamszabályozásának tervezése": 7.500.000 Ft.
Darnózseli
„ Szentkúti összekötő csatorna vízellátásának tervezése": 2.962.500 Ft.
Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
„ Sragner-híd átépítése (Zátonyi-Duna zavartalan átfolyását biztosító műtárgy), tervezése": 3.100.000 Ft.
Dunaremete
" Dunaremetei hallépcső engedélyezési tervének elkészítése": 7.500.000 Ft.
Dunasziget
„ Orbán-éri összekötő csatorna vízellátásának engedélyezése": 3.640.000 Ft.
Vidra Környezetgazdálkodási Kft.
„ Dunai kikötőrehabilitációs projekt": 5.883.637 Ft.
Amennyiben valamelyik támogatást nyert pályázó nem teljesíti a szerződéskötéshez előírt feltételeket, vagy egyéb okból a szerződéskötés nem jön létre, helyébe az alábbi pályázat lép:
„ Mosoni-Duna-rehabilitáció, humánhasznosítás feltételeit biztosító rehabilitáció Mecsér község közigazgatási területén": 4.500.000 Ft. (Mecsér)
Elfogadott területfejlesztési célokat szolgáló projektek meglévő, hatóságilag jóváhagyott engedélyezési tervek alapján történő megvalósítása.
Mosonmagyaróvári Vízitársulat

„ Alsó-Szigetköz csatornáinak vízpótlása és többcélú rekonstrukciója": 26.990.000 Ft.
Rajka
„ Rajka, Mosoni-Duna-holtág rehabilitációja, III. ütem": 43.210.763 Ft.
Fertő–Hanság Nemzeti Park
„ Vízterek (Keskeny-tó és környéke) és mocsárrétek ökológiai rehabilitációja": 21.845.100 Ft.
„ Mosoni-Duna leventei mellékága rehabilitációja": 43.700.000 Ft.
Lipót
„ Szénafűi-csatorna rehabilitációjának kivitelezése, I. ütem": 28.668.000 Ft.

Kapcsolódó anyagok >>

A Szigetköz Nyugat felé kacsingat (2005-05-03) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabad préda a román kísértethajó

A négyemeletes, Bécs felé tartó Oltenita üdülőhajón tűz pusztított október 2-án, a vészjelzést nem szólaltatták meg, a káoszban a hajózenekar énekesnője bennégett. A folyó magyarországi szakaszán, Gönyűnél és Vámosszabadinál olajfoltok jelentek meg. Az eset óta több mint egy hónap telt el, ám Szapnál még mindig ott vesztegel a hajó, s továbbra is folyik belőle az üzemanyag. Tovább olvasom