Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Szemétdíjban fizetjük a fejlesztéseket

Nagytérség - A mosonmagyaróvári nagytérségi hulladékgazdálkodási társulás fejlesztési pályázatát néhány hét múlva adja be, a rekultivációsat pedig már befogadták. Előbbi finanszírozásához hitelfelvétel szükséges: a lakossági szemétszállítási díjtételek ezzel összefüggésben nőhetnek.


A társulás hetven települése nem volt könnyű helyzetben: kezdetben a hetvenszázalékos uniós támogatás mellé húszszázalékos állami és tízszázalékos önkormányzati szerepvállalásról volt szó a fejlesztési pályázat esetében. A tervezésre elnyert összeg után ˝az állam kivonult a finanszírozásból˝, így eme projekt már 30 százalékos önerőt kívánt.

Ellenben nem volt más lehetőségük a nagytérségi önkormányzatoknak: szelektálás és komposztálás nélkül bezárják a mosonmagyaróvári lerakót, ráadásul enélkül időről időre környezetvédelmi bírságot kell fizetni, s az eddig elnyert mintegy 150 millió forintot kamatostul visszafizetni. A beruházás nagyjából 5 milliárd forintba kerül, s Mosonmagyaróvár bevállalta az önrészből ráeső 424 millió forintot: ez ott húszszázalékos lakossági szemétdíjemelést jelentett. Ebből nyolc százalékot a projekthez szükséges önerőre fordítanak (ami így is csak évi 15 millió forint). A tagtelepüléseket azonban nem volt egyszerű meggyőzni, sokan elsősorban a hitelfelvétel ötletétől húzódoztak. Az 500 milliós önrészalap létrehozásához a legtöbb település még télen bevállalta a megemelt lakossági díjtételt (Bezenyén például a kényszerhelyzetben 8,7 helyett több mint 17,8 százalékosat választottak), a másfél milliárdos önrész többi részét banki kölcsönből finanszírozhatják. Sólyom Tibor, a projekt egyik vezetője portálunknak elmondta: a fejlesztési pályázatot néhány héten belül benyújtják. ˝A dokumentum elkészült, ám valamennyi tagönkormányzatnak el kell fogadnia az alapító okirat módosítását. A beruházás várhatóan 2012-ben fejeződhet be˝ – mondta.
 

Kényszerhelyzet: Az uniós előírások a hulladékgazdálkodás fejlesztését sürgetik. A brüsszeli forráshoz önrész szükséges, ezt a falvak csak a megemelt szemétszállítási díjtételekből tudják finanszírozn

Az uniós előírások a hulladékgazdálkodás fejlesztését sürgetik. A brüsszeli forráshoz önrész szükséges, ezt a falvak csak a megemelt szemétszállítási díjtételekből tudják finanszírozni.
Fotó: Illusztráció


˝Azon települések, amelyek néhány hónapja elfogadták a magasabb lakossági díjtételeket, azok a rájuk eső teljes összegből már levonhatják a szemétszállítás után beszedett »többlet« nyolc százalékot˝ – tette hozzá. Az már bizonyos, hogy a hitel törlesztése ismét a hetven tagtelepülés lakóira hárul majd: a szemétszállítási díjak további emelésének mértékére ezekben a hetekben dolgozzák ki a konkrét javaslatot.

Információink szerint a társulás önrészt nem igénylő rekultivációs pályázatát nemrégiben befogadták. Mosonmagyaróváron huszonnégy lerakót hárommilliárd forintból rekultiválnak majd.
 

Önrész összege

Néhány példa, mennyi önrész jut a fejlesztési pályázathoz az egyes falvakra (az előzetes kalkuláció szerint): Beled 36 millió forint, Dunakiliti 24,8 millió forint, Jánossomorja 78 millió forint, Osli 12 millió forint, Szil 16,8 millió forint, Kimle 29 millió forint.

 

Olvasóink írták

 • 6. janika 2009. augusztus 15. 20:23
  „Miféle szervezet azok a "zöldek",hogy beleszólhatnak a hasznot hajtó beruházások ellen? Lehet, hogy olyan semmirekellők mint a régészeti feltárást elrendelők minden építkezés előtt milliók , de lehet, hogy milliárdok ért pepecselhessenek?”
 • 5. surda69 2009. augusztus 14. 21:36
  „zopika 02 van némi igazságod
  de hulladék hasznositásban az égetést érted?
  na az ugy műkődik hogy a zőldek nem engedik.
  pedig ha egy ilyen égető erőművet megnézel aminek a rajza ott van a rekultivnak a honlapján.
  az annyi energiát termelne hogy elég lenne az egész város távfűtésére.
  a szemét kupac nem nőne.a távhő dijja kevesebb lenne.
  a káros anyag kibocsájtás szinte nulla”
 • 4. Talpas Balázs 2009. augusztus 11. 19:25
  „Idén már volt díjemelés! Az nem lenne esetleg megoldás, hogy a nyereséget forgatnák vissza a zsebretétel helyett?”
 • 3. janika 2009. augusztus 11. 05:30
  „Díj emeléshez nem kell ész, csupán az illetékesek egyetértése! A lakosság kifosztása nem bűn e rendszerben!”
 • 2. bika07 2009. augusztus 10. 19:15
  „Meglehet majd nézni megint a várost és környékét. Így se lennék rá büszke önkormányzat helyébe.
  De ha emelik még a szemétpénz összegét na akkor nézzék meg a várost és környékét.”
 • 1. zopika02 2009. augusztus 10. 12:19
  „Semmi jövőkép, csak az újabb emelések és újabb lerakók. A lerakók pedig gyorsan megtelnek ha a Nagykopasz haverja még asuztriából is áthordatja a szemetet. Vajon miért nem próbálnak hulladékhasznosítót megvalósítani ? Ja hogy kevesebbet lehet lopni és csibészkedni ?.... El lehet köszönni az ilyeneknek lassan a politikától. Szebb Jövőt !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszólításra lekaszálják a parlagfüvet

Mosonmagyaróvár - Úgy tűnik, eredményes volt a parlagfű elleni harc Mosonmagyaróváron, hiszen a… Tovább olvasom