Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Százmillió forint kellene a pálos rendházra

Javítaná az egykori pálos rendház tetőzetét a további beázások elkerülése miatt a város. A lébényi polgármester szerint az ingatlan százmilliós felújítást igényel.
Lébény önkormányzata az utolsó pillanatban mentette meg az enyészettől az egykori pálos rendházat. Az épület volt már plébánia, iskola, hadikórház, 1949-től pedig ide költözött a termelőszövetkezet irodaháza. 2007-ben magántulajdonba került. A korábbi tulajdonos ugyan még ötcsillagos szállót álmodott az ingatlanba, ám a nagy tervekből semmi nem lett. Most az új gazdára hárul a „tűzoltó" munka az épületen, mely évek óta üresen áll a város szívében, a híres lébényi templom közelségében.

Nemrég betörtek az üres épületbe, ki kell cserélni a nyílászárókat.
Nemrég betörtek az üres épületbe, ki kell cserélni a nyílászárókat.

– Egy hétmillió forintos pályázatot adtunk be a középkori alapokon nyugvó barokk épület felújítására. Végül kétmillió forintot nyertünk el, s ennyit kell nekünk is hozzátennünk a pénzhez. Idén elsősorban az épület tetőzetének javítását terveztük a további beázások elkerülésére, illetve a csapadékvíz elvezetését is megoldanánk. Az önkormányzat saját dolgozóival végezné el a beruházást. A nyílászárókat is zárhatóvá kell tennünk: nemrég ugyanis betörtek a teljesen üres épületbe. Ennek megismétlődését szeretnénk megelőzni – tájékoztatott Kovács Gábor polgármester.

Üzenet a múltból. Kovács Gábor polgármester az ódon épületben a napokban egy 1774-es téglára bukkant.
Üzenet a múltból. Kovács Gábor polgármester az ódon épületben a napokban egy 1774-es téglára bukkant.

A településvezető szerint az országos védettség alatt álló épület karbantartási munkálataihoz számos szakértői véleményt és engedélyt kell beszerezniük.

– Ahhoz, hogy az előírásoknak megfeleljünk és a régi fényébe állítsuk vissza az ingatlant, számításaink szerint mintegy százmillió forintra lenne szükség. Ez pályázati forrás nélkül elképzelhetetlen. Reméljük, hogy a következő időszakban lesz olyan kiírás, melyen indulhatunk – fogalmazott a városvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségmegőrzésre kaptak pénzt

Összesen ötvenegy célra kértek pénzt idén az egészségvédelmi alapból, közülük csupán heten nem… Tovább olvasom