Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Százhuszonhétmilliós kistérségi igény

A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás felmérése alapján 127 milliós központi forrásra lenne szükségük.

A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás felmérése alapján 127 milliós központi forrásra lenne szükségük. Együttműködnek a térségfejlesztési társulásokkal, támogatják a Grenzkommunalforumot. Két település még mindig nem fizette be tagdíját, március végén lejár a határidő, s megszűnhet a tagságuk.

Felhívnák a figyelmet a lehetőségekre

A tegnapi társulási ülésen elsőként a vidékfejlesztési menedzser beszámolóját fogadta el a társulás. A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány képviseletében dr. Iváncsics János arra kérte a polgármestereket, hogy meghívók kiküldésével segítsék munkájukat: ők ugyanis rendezvényeken hívnák fel a települések vállalkozóinak figyelmét a kínálkozó lehetőségekre. A következő napirendi pontban a Grenzkommunalforum működéséhez való támogatás mellett érvelt Török Sándor mosonszolnoki polgármester: úgy véli, sok közös magyar–osztrák pályázat sikerében segédkezett már a nickelsdorfi iroda. Csaplár Zoltán alelnök azt kérte, hogy a megállapodás az egész kistérségre „kiterjedjen".

„ Szükség van az értékekre"

Botos Gábor titkár az öt térségfejlesztési társulással kötendő együttműködési megállapodásról beszélt. Mint mondta, a többcélú kistérségi társulás létrejöttével kérdéses volt a jövőjük, ám azon az állásponton voltak, „nem szabad elveszíteni értékeinket". Együttműködés szükséges: pályázatokban, önálló programokban segíthetne a kistérségi a térségfejlesztési társulásoknak, s fordítva. Széles Sándor máriakálnoki polgármester több konkrétumot, s az igények megfogalmazását hiányolta a megállapodásból: ezek beadására február végéig kaptak haladékot. A kistérségi társulás 2005-ös költségvetésének módosításáról, s a pénzügyi bizottság belső átcsoportosítási lehetőségéről is döntöttek.
Botos Gábor a normatív támogatásokról

elmondta: minden településnek kérdőívet

küldtek ki, ezen felmérték, hogy mely

szolgáltatásokat igénylik a társulási tagok.

A felmérés szerint 127 millió forint központi

támogatást igényelnek ebben az évben,

ám választ még nem kaptak.
A támogatás formájáról sincs még döntés: vagy szerződést kell kötniük a minisztériumoknak, vagy önkormányzati mintára a normatív támogatás alanyi jogon járna a társulásnak. Amíg erre a felvetésre választ nem kapnak, az idei költségvetést sem tudják elfogadni.

Megszűnhet a tagság

A tagdíjbefizetésekkel kapcsolatban elhangzott: a huszonhat tagból kettőnek (Ásványráró, Várbalog) van hátraléka: egy éven túli tartozás után automatikusan megszűnne a tagság. Az érintett két falu esetében ez a határidő március 31-én jár le. A települési hulladékkezeléssel kapcsolatban elhangzott: a felmérés és a közbeszerzési dokumentáció február 20-ig elkészül, ez alapján indítanak közbeszerzési eljárást. Az állati hulladék kezelése 2–3 település kivételével nem megfelelő, s a társulásnak ebben a témakörben pályázati részvételre is lehetősége van.

Bővítenék a Naposházat

A Közoktatási Közalapítvány a beadott pályázaton – az önrésszel együtt – 888 ezer forintot nyert a logopédiai szolgálat eszközbeszerzésére. Varga Gizella a tavaly szeptemberben kormányrendelet „értelmében" először összehívott Kistérségi Koordinációs Értekezlet munkájáról beszélt, majd véleményt kért a tanácstól, hogy mivel is foglalkozzanak az idei évben. Csiba Erzsébet, a mosonmagyaróvári Naposház vezetője szerint egyre több településen fogalmazódik meg az értelmi fogyatékosok ellátásával kapcsolatos igény: az intézményt negyvenöt férőhelyesre bővítenék, ehhez pályázni szeretnének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Símaszkban raboltak kaszínót

Két fegyveres, sötét símaszkot viselő támadó rontott be csütörtök hajnali négy óra körül Mosonmagyaróváron, a városközpontban működő játékterembe. Az elkövetők pisztolyukkal megfenyegették a kaszinóban lévő női alkalmazottat és a biztonsági őrt, miközben követelték az aznapi bevételt. A támadók, miután megszerezték a pénzt, megkötözték az alkalmazottat és a biztonsági őrt. Tovább olvasom