Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Szabályosan dolgozták fel a hulladékot

A Motim Rt. vezérigazgatója politikai támadásnak minősíti Pap János tegnapi, a Motim lerakóját bíráló kijelentéseit. Gerezdes rágalmazásért feljelenti a képviselőt. A környezetvédelmi felügyelőség és a Motim Rt. is határozottan állítja: tájékoztatták a városházát a veszélyes hulladékok befogadásáról.
Gyárkémények: A fáradt olajat elégették a Motim Rt. kazánjaiban.
Amint arról csütörtökön beszámoltunk, Pap János fideszes országgyűlési képviselő azt állította: a mosonmagyaróváriak tudta és beleegyezése nélkül szállítottak több tízezer tonna veszélyes hulladékot a Motim Rt. területére az elmúlt években. A polgármester és a városháza illetékese tegnap lapuknak úgy nyilatkozott: az önkormányzatnál nem tudnak a Motim Rt. ilyen jellegű tevékenységéről.

Tavalyig a fáradt olajat elégették

Dr. Hajdú Klára, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatóhelyettese a Kisalföldnek elmondta: a Motim Rt. fáradt olaj égetését – kísérleti engedély kiadását követően – hatástanulmány benyújtásával kérelmezte náluk. A környezetvédelmi engedély kiadása az előírásoknak megfelelően a nyilvánosság bevonásával történt. Az előírások szerint a telepítés helyén és a szomszédos önkormányzatoknál a megvalósítani kívánt tevékenységről hirdetményt kell közzétenni, az önkormányzat és a lakosság harminc napon belül véleményt mondhat erről.

A hatásvizsgálati eljárást követően kapta meg a Motim Rt. a veszélyeshulladék-kezelési engedélyt. Ez évi 10 ezer tonna fáradt olaj átvételére és energiatermelésbeni hasznosítására vonatkozott. Az engedély jelenleg is hatályos, ám a részvénytársaság tavaly átállt gáztüzelésre. Ennek megfelelően tavaly mintegy 30 tonna fáradt olajat égettek el, idén pedig ezt meg is szüntették.

A Pap képviselő által említett Répcelakról szállított alumíniumtartalmú iszapot és hulladék lúgot évek óta használt fel a Motim a technológiájában. Miután 2002-ben megszűnt Mosonmagyaróváron a timföldgyártás, ilyen hulladékok hasznosítása sem történik a cégnél. A hulladékkezelési engedélyek engedélyeztetésébe a jogszabályok szerint az önkormányzatokat nem kell bevonnia a felügyelőségnek.

A határozatot megküldték az önkormányzatnak is

Dr. Hajdú Klára hozzátette: a Motim Rt. veszélyeshulladék-lerakójának környezetvédelmi felülvizsgálatát az üzemeltető a jogszabályi előírásoknak megfelelően elvégezte, a felügyelőség az eljárás eredményeképpen meghozott – számos környezetvédelmi előírást tartalmazó – határozatát megküldte az önkormányzatnak is. Jelenleg a Motim Rt. a tevékenysége során keletkező – öntőmagok és -formák – hulladék lerakásos ártalmatlanítására rendelkezik engedéllyel. A timföldgyártás megszűnése óta a bontásból származó hulladékok egyszeri – összesen 5 ezer köbméternyi – lerakására kapott még engedélyt az üzemeltető.

A tározókban nincs idegen veszélyes hulladék

Gerezdes János, a Motim Rt. vezérigazgatója szerint Pap tegnapi kijelentéseivel politikai ellenfeleit próbálja lejáratni.
– A lejárató kampányban nem válogatja meg módszereit: „Mocskold be ellenfeled, nem baj, ha egy szó sem igaz, mire kiderül az igazság, megnyered a választást." Pap János egyfolytában rágalmaz, összekeveri a politikát a szakmai kérdésekkel és minden témáról Gyurcsány Ferenc miniszter jut az eszébe. A képviselő demagóg megnyilatkozásaival még vitatkozni sem érdemes. Ezt a vitát majd a bíróságon folytatjuk le vele, ahol felelnie kell a Motim Rt. hírnevének megsértése miatt – jelentette ki a vezérigazgató.

– A Motim Rt. tározóiban jelenleg semmiféle idegen helyről származó veszélyes hulladék sincs. Minden környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységünk az érvényes előírások és engedélyek figyelembevételével történt és történik. Hulladék olajat nem raktunk le a tározóba, hanem az előírásoknak és engedélyeknek megfelelően elégettük azt erőművünkben. Először hatástanulmány készült, azt a szakhatóságok véleményezték és az illetékes önkormányzatokat tájékoztatták. 1998-tól összesen 4180 tonnát égetett el a gyár.

A füstgázok elemzését egy külső cég végezte, s erről az illetékes hatóságot minden alkalommal tájékoztattuk. Az elmúlt két évben a Motim Rt. már csak a saját hulladék olaját égette el, összesen 75 tonnányit. Tehát semmiféle környezetszennyezés nem történt. Az átvett hulladék olaj ára kis mennyisége miatt csak kevéssé csökkentette a távhő díját.

A konzervgyár szennyezte be a kutakat

– A répcelaki gyártól 1996 és 2002 között átlagosan évi 130 tonna aluminátlúgot és 420 tonna alumíniumiszapot vettünk át, ami szintén nem a vörösiszap-tározóba került, hanem a timföldgyártás során használtuk fel érvényes engedéllyel. A gázmassza befogadásával az egyik tározó vizének semlegesítését tudnánk megoldani és a rekultivációt gyorsítani. Erről is készült hatástanulmány, a szakhatóságok véleményezték és nyolc önkormányzatnál kifüggesztették. Tehát most is minden az előírásoknak megfelelően történik.

– A képviselő állításával ellentétben a város ipartelepi kútjai nem a Motim Rt. vörösiszap-tározói miatt szennyeződtek, hanem az akkori konzervgyár szennyvízcsatornája hibásodott meg és ez okozta a bajt. A Motim nyújtott gyors segítséget és megfúratta az első új kutat Feketeerdő mellett. A város környezetvédelmi programjához társaságunk korrekt tájékoztatást adott a program készítőjének, két éve pedig az önkormányzat környezetvédelmi bizottságát a helyszínen tájékoztattuk a vörösiszap-tározók helyzetéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turisztikai központ lehetne

Összességében mintegy 400 millió forintos beruházással komplex természetvédelmi turisztikai… Tovább olvasom