Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Sportolásra alkalmatlan jégrétegek

Az elmúlt hetekben jött kemény fagy a Lajta partján is sok fiatalt vonzott a tavak jegére. A vasárnapi hó és felmelegedés azonban sok ember szórakozását elrontotta.
Vár-tó: Az ilyen felület nem barátságos a sportolókhoz.
A Bágeron és Vár-tónál az elmúlt héten sok fiatal adózott téli szenvedélyének, a korcsolyázásnak. Hétfőre a rossz minőségű jég s a balesetveszély miatt eltűntek a tavakról a sportolni vágyók.

Veszélyes rámenni

A Vár-tó jegét lassan egy hete kicsik és nagyok használják. A tó felszíne érdessége miatt leginkább csúszkálásra alkalmas, korcsolyával nagyokat lehet esni a kiálló kisebb-nagyobb buckákon. A közeli diszkó éjszakai látogatói a téli időszakban gyakran dobnak üvegeket a jégfelületre, növelve ezzel a balesetveszélyt. A vasárnap este lehulló 5–6 centis hó, s a hétfői 1–2 fokos hőmérséklet a jégréteget szinte teljesen tönkretette. Így a viszonylag csekély vízbe ha bele nem is fulladhatunk, de vékonyabb részeknél könnyen eláztathatjuk nadrágunkat, főleg, ha beleakadunk a vízből kiálló rácsba.
A Báger-tó jege is hóval borított. A hétvégén még nagy hokicsaták zajlottak a befagyott tavon, ám a jelenlegi viszonyok alkalmatlanok a korcsolyázásra.

Hétvégén újabb csapadék

Az időjárási helyzetről és a várható fagyokról az országos meteorológiai szolgálattól kaptunk tájékoztatást.
– Az első komolyabb jégréteghez hosszabb ideig tartó fagyok kellenek – mondta Gácser Vera meteorológus. – A Velencei-tavat is már vékony jégréteg fedi, ám ez még sportolásra nem alkalmas. A délutáni órákban plusz 1–2 fokig melegszik a levegő. Ez a kisebb tavak esetében nem nagyon árt a jégréteg vastagságának, de nem is segít a sportolni vágyókon. Éjszakánként kemény fagyok vannak, s a hét közepétől egy újabb hidegfront következtében nappal sem megy a hőmérő higanyszála 0 fok fölé. A hétvégén aztán újra enyhébb levegő és csapadékot hozó léghullám érkezik. A gyerekek téli szünet alatti korcsolyázási lehetőségeiről még korai nyilatkozni – mondta Gácser Vera.

Nem ajánlott

Bednarik György, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta: Mosonmagyaróváron nincs kijelölt korcsolyázóhely. A Báger- és a Vár-tó állapotát nem ismeri, ám véleménye szerint a városban a korcsolyázás egyelőre nem ajánlott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövedéket találtak az árokban

Egy feltehetően második világháborús légvédelmi lövedéket találtak a munkások árokásás közben… Tovább olvasom